Το σκληρό παζάρι που παίζεται ανάμεσα στην ΕΕ και τη βρετανική κυβέρνηση για τους όρους της διαπραγμάτευσης για το Brexit επισημαίνει η “Guardian” με σημερινό άρθρο της.

«Λίγο πριν οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνήσουν στις καθοριστικές γραμμές της διαπραγμάτευσης, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωνε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η πρόοδος για τους λαούς, τα χρηματικά ποσά και το Ιρλανδικό, αποτελούν προτεραιότητες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως «το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό. Επειδή υπάρχει η πρόταση στο ένα επίπεδο ότι Brexit στην πραγματικότητα δεν σημαίνει Brexit επειδή στην ουσία του πράγματος, δεν πρόκειται για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά στην ύπαρξη της Μεγάλης Βρετανίας».

Και παραθέτει ότι ως τώρα υπήρχε η συνήθεια να χρησιμοποιούνται Βρετανία και Ηνωμένο Βασίλειο ως συνώνυμα, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν το ίδιο. Η διαφορά οφειλόταν ότι το κράτος Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελούσαν η Μεγάλη Βρετανία και η Βόρειος Ιρλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα πλέον οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ σκέπτονται να αποδεχθούν να συνεχίσει η Β. Ιρλανδία να είναι μέλος της ΕΕ με τον όρο να ενοποιηθούν οι δύο ιρλανδικές οντότητες.
Και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Διότι πλέον Brexit θα σημαίνει ένα πραγματικό Brexit εφόσον στο εξής θα υπάρχει μόνο Μεγάλη Βρετανία και όχι Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό καθιστά αποδεκτό από την ΕΕ εκείνο που προσπαθούσαν να αποφύγουν οι υποστηρικτές του Brexit. Να παραδεχθούν πως η Β. Ιρλανδία δεν ήταν μία από τις περιοχές της Βρετανίας. Τα 27 εναπομένοντας μέλη της ΕΕ δείχνουν να μεταχειρίζονται την Β.Ιρλανδία ως ξεχωριστή οντότητα.

Χωρίς να παραλείψουμε πόση σημασία έχει όλη αυτή η διαδικασία για την Ισπανία ιδιαίτερα, που ήδη έχει διακηρύξει πως δεν θα ανεχθεί την προσπάθεια της Σκωτία σαν ενταχθεί μόνη της στην ΕΕ. Κι αυτό επειδή ουδεμία κυβέρνηση στη Μαδρίτη θα μπορούσε να αποδεχθεί ότι οι περιοχές της χώρας αποτελούν χωριστές κρατικές οντότητες που θα μπορούσαν να διαπραγματεύονται τις σχέσεις τους με την ΕΕ.

Πληροφορίες από theguardian.com
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης