Σε συνεργασία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ώστε να ασκήσει πίεση στην ιρανική κυβέρνηση, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Αν η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη και ασκήσει πίεση στην ιρανική κυβέρνηση, πιστεύω πως υπάρχει ακόμα χρόνος, ώστε να αποδώσουν οι κυρώσεις», τόνισε ο Γκέιτς στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη, και τόνισε πως πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια από κοινού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Καρλ-Τέοντορ Ζου Γκούτενμπεργκ, είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει σαφές στο Ιράν ότι «η υπομονή της εξαντλείται», σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Μπορεί οι κυρώσεις να δημιούργησαν ανάγκες, πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις των επιλογών μας», είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας όμως πως «ταυτόχρονα πρέπει να καταστήσουμε σαφές στο Ιράν πως η υπομονή μας εξαντλείται».

Ο Γερμανός υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την ανακοίνωση του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι θα αρχίσει η παραγωγή πυρηνικών καυσίμων για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανησυχία για την δήλωση Αχμαντινετζάντ εξέφρασε και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν σκοπεύει να προχωρήσει στον εμπλουτισμό κατά 20% τμήματος των καυσίμων του, προκαλούν βαθιά ανησυχία. Κάτι τέτοιο αποτελεί εσκεμμένη παραβίαση πέντε αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης