«Η Δημοκρατία είναι προαπαιτούμενο για μια βιώσιμη οικονομία» και όχι «ένα προνόμιο που χάνεις όταν χρωστάς», τόνισε το βράδυ του Σαββάτου ο επικεφαλής της πολιτικής κίνησης DiΕM25, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσιάζοντας την πρόταση του DiΕM25 για μια «νέα συμφωνία για την Ελλάδα», που όπως είπε «είναι ενταγμένη σε μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη», στην πρώτη εκδήλωση του DiΕM25 στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Πολλοί ρωτούν αν θα γίνουμε κόμμα» σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν αυτός ο αρχικός σκοπός του DiEM25, αλλά τώρα που υπάρχει και η ατζέντα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αυτό θα εξαρτηθεί από τα μέλη. «Εφόσον το έχουν αποφασίσει τα μέλη μας και εφόσον έχουν έρθει πολλοί και εφόσον έχουν πυκνώσει τις τάξεις του DiEM25, τότε να το σκεφτούμε, τότε θα το αποφασίσουμε όλοι μαζί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δόγμα αυτό, του (σ.σ. υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ) Σόιμπλε, το δόγμα ότι η Δημοκρατία είναι ένα δικαίωμα, το οποίο το χάνεις όταν έχεις πτωχεύσει, βρίσκεται στα θεμέλια, είναι ο λόγος για την αποδόμηση της ΕΕ της Ευρωζώνης» είπε ο κ. Βαρουφάκης, διευκρινίζοντας ότι αυτή η αντίληψη πρέπει να αλλάξει, αλλά μέσα στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας «ατόπημα» την επιστροφή στο κράτος – έθνος. Τόνισε, ότι «στην Αγγλία ψηφίσαν Brexit», αλλά «κάνουν λάθος», νομίζοντας ότι βγαίνοντας από την ΕΕ «θα πάρουν τη χώρα τους πίσω», αφού απλώς, όπως είπε, θα ισχυροποιηθούν «κάποιες ελίτ στο Λονδίνο» και συνέχισε:

«Ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τις χώρες μας πίσω, είναι να δουλέψουμε διεθνιστικά… να δημιουργήσουμε ένα τεράστιο πανευρωπαϊκό δημοκρατικό κίνημα».

Παρουσιάζοντας την πρόταση της DiΕM25 για τη «νέα συμφωνία» για την Ελλάδα ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στους «δύο στόχους», που θα αποτελούν τη βάση της, τη «δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας» και την «αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων», ενώ στις «έξι μεταρρυθμίσεις» που προτείνει, μεταξύ αυτών, μείωση φορολογικών συντελεστών, αποφυγή ελλειμμάτων με μεταρρυθμίσεις, δημόσιο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών (ΔΕΣΠ), δημόσια εταιρεία διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών χρεών, ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας με μετοχές στα ασφαλιστικά ταμεία, «άμεση κατάργηση της δουλοπαροικίας των μισθωτών με μπλοκάκι», κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι η επτάχρονη οικονομική κρίση έχει εγκλωβίσει την Ελλάδα «στην γενικευμένη, τετραπλή πτώχευση», σε κράτος, τράπεζες, επιχειρήσεις, οικογένειες, και «δεν υπάρχει οικονομολόγος που να μπορεί, δικαιούται, να διαφωνήσει» ότι στη σημερινή κατάσταση «η μόνη λύση είναι άμεση αναδιάρθρωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους».

Επίσης είπε ότι η νέα συμφωνία για την Ελλάδα που προτείνει το DiEM25 είναι οι έξι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν άμεσα και άνευ διαπραγματεύσεων, με την Ελλάδα να παραμένει στο ευρώ με τις δικές της δυνάμεις για όσο διάστημα δεν γίνονται δεκτές και με τη στρατηγική της «κενής καρέκλας» του στρατηγού (σ.σ. Σαρλ) Ντε Γκολ, «έως ότου έρθουν εκείνοι σε μας, με μια λογική πρόταση».
«Αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά . Γιατί δε θα επαναλάβουμε το λάθος του 2105. Δε θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε τις έξι βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, πριν γίνουν…» δήλωσε.

«Η Ελλάδα έχει χτίσει θριάμβους πάνω σε ηρωικές ήττες. Δε φοβηθήκαμε την ήττα, φοβηθήκαμε τη συνθηκολόγηση, ως λαός… δε γύρισε κανείς να πει, ότι για την κατοχή έφταιγε το Όχι» ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του και πρόσθεσε : «Δε γύρισε ποτέ και δε θα γυρίσει ποτέ ο ελληνικός λαός να πει ότι για το μνημόνιο, για τα capital controls, για τις τράπεζες έφταιγε το “Όχι” του ελληνικού λαού. Φτάνει πια, η σωτήριος επταετία του μνημονίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης