Σε κατάσταση «εμφυλιακής» σύγκρουσης βρίσκονται για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με τον Μητροπολίτη Άνθιμο, αυτή τη φορά για την τιμή του ιστορικού αρχαιολογικού χώρου της Ροτόντα στο κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμή ή έναυσμα για τη νέα αυτή σύγκρουση το «παλαιόν εγκαίνιον», που εναπόθεσε μονίμως επί της Αγίας Τράπεζας του μνημείου ο Μητροπολίτης. Πρόκειται για ένα αιματοβαμμένο ύφασμα που βρέθηκε στον ναό του Αγίου Γεωργίου το 1953.

Στη Ροτόντα, ο οποίος είναι ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος που υπόκειται στο υπουργείο Πολιτισμού και λειτουργεί βάσει των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), τελείται κάθε Παρασκευή η Θεία Λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως γνωστών η Ροτόντα λειτούργησε ως Ρωμαϊκός χώρος, στη συνέχεια ως χριστιανικός χώρος, αργότερα ως τζαμί και στη συνέχεια εγκαταλελειμμένος και ερειπωμένος, περιήλθε βήμα – βήμα στα χέρια της αρχαιολογίας και της επιστήμης, προκειμένου να ξαναβρεί τη λαμπρότητά του και να αποτελέσει μουσειακό – μνημειακό χώρο σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελληνικού κράτους και του ΚΑΣ. Έκτοτε και μετά την αναστήλωσή του το μνημείο αποτελεί επίκεντρο έριδων με βασικό υποκινητή την Εκκλησία η οποία φιλοδοξεί να επαναλειτουργήσει τη Ροτόντα ως εκκλησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρότεινε να σταματήσουν να πραγματοποιούνται κάθε είδους εκδηλώσεις στον χώρο και η Ροτόντα να παραμείνει ανοιχτή μόνο για τους επισκέπτες, ώστε να αποφευχθούν αψιμαχίες που θα έβλαπταν τον μνημειακό χώρο.

O Γιάννης Μπουτάρης υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση, ώστε να σταματήσουν κάθε είδους εκδηλώσεις στον χώρο«Την περασμένη Παρασκευή μάθαμε ότι θα γίνει ενός είδους κατάληψη του χώρου στη Ροτόντα με πρόφαση τη χτεσινή εορτή του Αγίου Γεωργίου. Είχαμε άμεσα επικοινωνία με το ΥΠΠΟ, διότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση της συμφωνίας που έχει γίνει και της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Εξέδωσε ανακοίνωση η Εφορεία αρχαιοτήτων στην οποία ανέφερε ότι κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τοποθέτηση του Εγκαινίου για αυτή την Κυριακή και τόνιζε ότι με το τέλος της λειτουργίας θα πρέπει αυτό να απομακρυνθεί» σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Με πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο Γιάννης Μπουτάρης υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση, ώστε να σταματήσουν κάθε είδους εκδηλώσεις στον χώρο, είτε πολιτιστικού είτε εκκλησιαστικού χαρακτήρα κι αυτό διότι υπάρχει ο φόβος να επαναληφθούν δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος.

«Δεν μπορούμε να παίζουμε με τέτοιες ιστορίες. Έχουμε κακό παρελθόν. Πρέπει να ζητήσουμε από το ΚΑΣ πλήρη αναθεώρηση της απόφασης: Να μη γίνεται καμία χρήση. Να επιτρέπεται μόνο η επίσκεψη στο μνημείο, διότι και οι κοσμικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, έχουν πολύ λίγο κόσμο μέσα, δεν χωράνε περισσότερα από 300» τόνισε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε σχετικά με την χρήση του χώρου για την τέλεση Θείας λειτουργίας μία φορά τον μήνα: «Η απόφαση του ΚΑΣ αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στοιχεία εκκλησιαστικής αντίληψης γενικώς. Και όχι μόνο υπάρχουν, υπάρχει πακτωμένη Αγία Τράπεζα αλλά και Σταυρός. Αυτό είναι παραβίαση της απόφασης του ΚΑΣ. Η Ροτόντα δεν ήταν ποτέ εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Επίσης, ποιος μου λέει ότι αύριο μεθαύριο δεν θα σηκωθούν οι Μουσουλμάνοι, λόγω του μιναρέ που υπάρχει και θα πουν κι εμείς θέλουμε».

Βλαζάκη: Διαχειριστής του μνημείου της Ροτόντας είναι το Υπουργείο Πολιτισμού

«Διαχειριστής του μνημείου της Ροτόντας είναι το Υπουργείο Πολιτισμού. Το μνημείο είναι επισκέψιμο με εισιτήριο, πλην φυσικά των 12 ημερών τον χρόνο, οπότε και τελούνται λειτουργίες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γενική Γραμματέας του υπουργείου, Μαρία Βλαζάκη, με αφορμή την τοποθέτηση, χθες, του αρχαίου Εγκαινίου στη Ροτόντα από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.

«Όπως με διαβεβαίωσε ο έφορος αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης κ. Κανονίδης, το Εγκαίνιο δεν βρίσκεται μετά τη χθεσινή λειτουργία σε εμφανές σημείο επί της Αγίας Τράπεζας εντός του μνημείου», πρόσθεσε η κ. Βλαζάκη.

Αντίδραση από την κοινότητα “Φίλοι της Ροτόντας”

Εξάλλου, με ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κοινότητα “Φίλοι της Ροτόντας” επισημαίνει ότι η τοποθέτηση του παλαιού Εγκαινίου του ναού μονίμως στη Ροτόντα «αντίκειται τόσο στον Αρχαιολογικό νόμο, καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στις υπουργικές αποφάσεις για τη χρήση της Ροτόντας, οι οποίες επιτρέπουν μεν τη διενέργεια δώδεκα ιερών ακολουθιών το χρόνο, αλλά απαγορεύουν οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή ή εγκατάσταση εξοπλισμού και διασφαλίζουν την παράλληλη κοσμική πολιτιστική χρήση του μνημείου».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 
Πληροφορίες από thestival, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης