Η 48ωρη καθυστέρηση της επικοινωνίας Πούτιν-Ερντογάν, για τα «συγχαρητήρια» μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, αλλά και τα δημοσιεύματα των ρωσικών Μέσων δείχνουν ότι η Ρωσία είναι επιφυλακτική πλέον απέναντι στην Τουρκία.

Μιλώντας στο Sputnik (Τουρκίας) Τούρκοι ειδικοί σχολίαζαν πώς θα διαμορφωθεί η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μετά το δημοψήφισμα, στο οποίο «ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι πήρε την πλειοψηφία», όπως επισημαίνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικοί είναι μερικοί τίτλοι ρωσικών Μέσων τις τελευταίες ημέρες: «Πιθανόν 2,5 εκατομμύρια ψήφοι να ”χειραγωγήθηκαν”, ώστε να αλλάξει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» (RT.com).

«Το ΟΧΙ νίκησε φώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος»(RT.com).

«To δημοψήφισμα επιτρέπει στον Ερντογάν να μετατρέψει την Τουρκία σε ”Ισλαμική Απολυταρχία”» (Sputnik).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διαμάχη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: Γιατί η αδυναμία της Τουρκίας δεν ενδιαφέρει τη Ρωσία (Sputnik).

Σε συνέντευξή του στο Sputnik ο πολιτικός αναλυτής Serhat Guvenc υποστήριξε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να κλιμακώσει τις σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών, «στην περίπτωση που τα δύο μέρη δεν επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές στις συνομιλίες».

Ο πολιτικός αναλυτής Orhan Bursali είπε στο Sputnik ότι «μετά το δημοψήφισμα οι τουρκικές Αρχές θα πρέπει να αναθεωρήσουν την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή, λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει βρεθεί η χώρα με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή», για να συμπληρώσει: «Η Τουρκία θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να εγκαταλείψει τη λανθασμένη πολιτική της στο συριακό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν αρκετά πιθανά σενάρια για τις παραπέρα εξελίξεις στην Τουρκία» υποστηρίζει ο Andrey Boldyrev, ανώτερο ερευνητικό στέλεχος του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. «Καθώς θα εντείνεται η ένταση από την αντιπολίτευση, θα αυξάνονται οι διαδηλώσεις στη χώρα» προσθέτει.

Η Elena Suponina, ειδικός του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις του στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, είπε πως «στους Ευρωπαίους συνήθως αρέσει να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας σε αντίθεση με τη Ρωσία που το αποφεύγει. Η Ρωσία χρειάζεται την Τουρκία ως εταίρο τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στη συριακή ειρηνευτική διαδικασία».

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Alexey Fenenko δήλωσε ότι «η Ρωσία πάντα ενδιαφέρεται για μια ισχυρή και σταθερή Τουρκία».

Η Nigyar Masumova του Διεθνούς Οικονομικού Πανεπιστημίου της Μόσχας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «οι συνταγματικές αλλαγές να έχουν ευνοϊκό αποτέλεσμα στην τουρκική οικονομία».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης