Μόλις μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, οι τέσσερις κυριότεροι υποψήφιοι, δίνουν μάχη στήθος με στήθος αφού οι αποστάσεις που τους χωρίζουν είναι πολύ μικρές.

Ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν κυνηγούν την πρώτη θέση. Τρίτος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έρχεται ο Φρανσουά Φιγιόν των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος όμως νοιώθει την ανάσα του Ζαν-Λικ Μελανσόν της ριζοσπαστικής αριστεράς. Οι διαφορές και των τεσσάρων είναι πολύ μικρές: από τρεις μέχρι έξι μονάδες, κάτι που, αν ληφθεί υπόψη και το περιθώριο λάθους των δημοσκοπήσεων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκπλήξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο «γρίφο» έρχεται να προστεθεί και ο αριθμός-ρεκόρ των αναποφάσιστων: ένας στους τρεις Γάλλους δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον υποψήφιο θα προτιμήσει ή μπορεί να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή. Για τους αναλυτές, ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών προτρέπει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν «τον λιγότερο κακό υποψήφιο που έχει κάποια ελπίδα» να εκλεγεί, όπως υποστηρίζει ο Μισέλ Μπαλινσκί του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης