«Ήταν αναμενόμενο, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών επαναλάμβαναν ένα τέτοιο σενάριο εδώ και μήνες. Απλά δεν ξέραμε πότε θα συμβεί».

«To περιμέναμε, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών επαναλάμβαναν ένα τέτοιο σενάριο εδώ και μήνες. Απλά δεν ξέραμε πότε θα συμβεί»Mε τα λόγια αυτά o Μάγνους Ράνστορπ, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Μελετών ασύμμετρων απειλών του Κολεγίου της Σουηδικής Εθνικής Άμυνας (CATS), αναφέρθηκε στο χθεσινό αιματηρό περιστατικό στη Στοκχόλμη, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 (ή 5 κατά άλλα ΜΜΕ) άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σουηδία λίγες ώρες μετά την επίθεση προσπαθεί να συνέλθει, με τις αστυνομικές Αρχές να εκτιμούν πλέον πως έχουν συλλάβει τον οδηγό του μοιραίου φορτηγού.

Στο μεταξύ στη δημοσιότητα δόθηκε από τα ξένα ΜΜΕ το πρώτο βίντεο από κάμερα ασφαλείας καταστήματος, που αποτυπώνει καρέ-καρέ την πορεία του οχήματος, το οποίο εμφανίζεται να αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα. Στο ντοκουμέντο, καταγράφονται επίσης οι ενέργειες των περαστικών οι οποίοι μόλις αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν:

Επίθεση όπως στη Νίκαια, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση θυμίζει τον επιχειρησιακό τρόπο των επιθέσεων στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο, τρεις επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο, σε αντίθεση με το δράμα στη Στοκχόλμη για το οποίο επί του παρόντος δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

«Ο τρόμος έπληξε την καρδιά της πόλης», είναι ο τίτλος σήμερα της εφημερίδας Dagens Nyheter, η οποία δημοσιεύει τη φωτογραφία του φορτηγού που κατέληξε πάνω στη βιτρίνα μεγάλου καταστήματος, μετά τη φονική του πορεία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία απομάκρυνε το φορτηγό από το σημείο της τραγωδίας.

Οι συλλήψεις – Η σχέση με το ISIS

Σχετικά με την έρευνα, η αστυνομία δίνει ελάχιστες πληροφορίες, αλλά η εισαγγελία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ένας άνδρας ύποπτος για «τρομοκρατική ενέργεια» τέθηκε υπό κράτηση στη Στοκχόλμη.

Η Σουηδία είναι η μεγαλύτερη «δεξαμενή» μαχητών του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, με εκατοντάδες πολιτογραφημένους Σουηδούς να έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις του Χαλιφάτου τα τελευταία χρόνιαΕίναι ο άνδρας που συνελήφθη χθες βράδυ στη Μάρστα, περιοχή βορείως της Στοκχόλμης και φέρεται να είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet. Σήμερα ανακοινώθηκε πως ο εν λόγω άνδρας είναι ο οδηγός του μοιραίου οχήματος.

«Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστης» της επίθεσης. «Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συλληφθεί ως δράστης … σε αυτή την περίπτωση ως ο οδηγός», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ. «Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος».

Η εισαγγελία δεν έδωσε άλλα στοιχεία για την ταυτότητά του αλλά η περιγραφή του ταιριάζει με αυτή ενός άνδρα που διακρίνεται στο βίντεο από το σημείο της επίθεσης και για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη αργότερα το βράδυ σε προάστιο της πρωτεύουσας. Αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT έκαναν λόγο για πιθανή «σχέση» μεταξύ των δύο ανδρών.

Έκπληξη το χτύπημα στη Σουηδία;

Η είδηση του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Στοκχόλμη μπορεί να προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η σκανδιναβική χώρα δεν συμμετέχει στον δυτικό συνασπισμό για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου και θεωρείται ως χώρα ιδιαίτερα φιλική και φιλόξενη προς τους μετανάστες, όμως με μια προσεχτική εξέταση των γεγονότων διαμορφώνεται μια διαφορετική εικόνα.

Καταρχάς, η Σουηδία είναι η μεγαλύτερη «δεξαμενή» μαχητών του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, με εκατοντάδες πολιτογραφημένους Σουηδούς να έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις του Χαλιφάτου τα τελευταία χρόνια. Δεύτερον, η χώρα είχε αποτελέσει και το 2010 στόχο τρομοκρατικής επίθεσης παρόμοιου ύφους, χωρίς θύματα όμως ευτυχώς.

Μάλιστα, από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η γκάφα του Τραμπ με τη δήλωση περί τρομοκρατίας στη Σουηδία, η σουηδική κυβέρνηση άρχισε να αναθεωρεί μια σειρά από τακτικές της για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και φιλελευθεροποίησε το καθεστώς εγκατάστασης σύρων προσφύγων στη χώρα, που έχει δεχτεί συνολικά 163.000 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Το τρομοκρατικό χτύπημα

Συναγερμός σήμανε στη Σουηδία για το αιματηρό συμβάν που σημειώθηκε την Παρασκευή σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης.

Ήταν περίπου 15.00 το μεσημέρι όταν ένα κλεμμένο φορτηγό από εργοστάσιο Ζυθοποιίας έπεσε πάνω στο πλήθος και σταμάτησε σε τοίχο στο εμπορικό κέντρο της πόλης (Drottningatan). Από το φορτηγό εξήλθαν τρεις ένοπλοι άνδρες, οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν πυροβολώντας αδιακρίτως εναντίον αστυνομικών και πλήθους. Δύο από αυτούς συνελήφθησαν, ενώ ο τρίτος διαφεύγει.

Κατά το συμβάν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η σουηδική αστυνομία κάλεσε αμέσως τους πολίτες να αποφεύγουν επισκέψεις στο κέντρο της πόλης, ενώ ο πρωθυπουργός σε επίσημες δηλώσεις του μίλησε για τρομοκρατικό χτύπημα, χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες για την εθνικότητα ή την καταγωγή των τρομοκρατών. Κατά την αστυνομία, υπάρχει τρίτος ύποπτος ο οποίος φορά πράσινο μπουφάν, άσπρα παπούτσια και γκρι μπλούζα.

Ο φερόμενος ως τρίτος τρομοκράτης με το πράσινο μπουφάν, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές

To ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΤ αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός πολιτών έχουν διακομισθεί με ασθενοφόρα, τραυματισμένοι από το σημείο, ενώ η σουηδική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες με καπνό να βγαίνει από το πολυκατάστημα πάνω στο οποίο κατέληξε το φορτηγό.

Πρωθυπουργός της Σουηδίας: Η Σουηδία δέχεται επίθεση

Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στεφάν Λεβέν.

Ο Λεβέν μίλησε λίγη ώρα μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη που συγκλονίζει την Ευρώπη και υποστήριξε ότι «η Σουηδία δέχεται επίθεση, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια». Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας επιβεβαίωσε την είδηση ότι έχει συλληφθεί ένας ύποπτος ενώ ανέφερε ότι το φορτηγό είχε κλαπεί. Η αστυνομία ανακοίνωσε την εκκένωση του κεντρικού σιδηροδρομικού της Στοκχόλμης.

Δείτε το βίντεο:

Η σύλληψη από άλλη οπτική γωνία – Δείτε το βίντεο

Ο ύποπτος, φερόμενος ως δράστης που συνελήφθη από τις σουηδικές αστυνομικές αρχές

Το σημείο της επίθεσης



Δείτε ζωντανά όσα μεταδίδουν τα σουηδικά ΜΜΕ:


(Το φορτηγό που παρέσυρε πολίτες)


(Φωτιά εκδηλώθηκε κατά την πρόσκρουση στο εμπορικό κέντρο)


(Το φορτηγό καρφώθηκε σε εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης)

Αυτόπτες μάρτυρες

«Περπατούσα στον κεντρικό δρόμο, όταν μεγάλο φορτηγό εμφανίστηκε από το πουθενά. Δεν μπορούσα να δω πως, αλλά βγήκε εκτός ελέγχου. Είδα να έχει πέσει πάνω σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους. Έτρεξα όσο πιο γρήγορα μπορούσα από εκεί», λέει αυτόπτης μάρτυρας με το όνομα Δημήτρης, σε σουηδική εφημερίδα.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε: «είδα εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν για να σώσουν την ζωή τους».


(Πανικός στο κέντρο της πόλης)

Δείτε βίντεο από το σημείο:


Το έγγραφο που προειδοποιούσε για επίθεση «μοναχικών λύκων»

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως ένα χρόνο πριν, ένα έγγραφο των δυνάμεων ασφαλείας της Σουηδίας (NCT) με τίτλο «Ισλαμικό Κράτος – η κύρια απειλή», προειδοποιούσε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την χώρα το 2017 είναι οι ενδεχόμενες επιθέσεις από μοναχικούς λύκους. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σουηδία είναι πιθανότερο να γίνουν μέσα στο νέο έτος από μη οργανωμένους τρομοκράτες που δρουν ατομικά, αλλά έχουν «εμπνευστεί» από τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Mats Sandberg, επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της Σουηδίας, τότε, είχε δηλώσει στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορούμε να περιμένουμε είναι «ο μοναχικός παίκτης», που έχει εμπνευστεί και πιθανόν έχει ριζοσπαστικοποιηθεί σχεδόν από μόνος του. Κατά την άποψή μας αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από μια οργανωμένη επίθεση με αρκετούς εμπλεκόμενους, όπως αυτή του Παρισιού για παράδειγμα».

Σουηδία, η «δεξαμενή» του Ισλαμικού Χαλιφάτου – το χτύπημα του 2010

Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες Σουηδοί έχουν ταξιδέψει στη Συρία εντασσόμενοι στις γραμμές του ISIS, κάνοντας την Σκανδιναβική χώρα μια από τις κύριες ευρωπαϊκές πηγές τροφοδότησης και στρατολόγησης των Ισλαμιστών, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters.

Ακόμα, η σημερινή επίθεση στη Στοκχόλμη αποτελεί τρομοκρατικό χτύπημα και είναι το δεύτερο στην ιστορία της ύστερα από την αιματηρή κατάληξη που είχε η διπλή έκρηξη στη Στοκχόλμη το 2010 όταν ένας Ιρακινό – Σουηδός άντρας αποπειράθηκε να ανατιναχθεί με δυο βόμβες κολλημένες στο στήθος του. Ως βομβιστής αυτοκτονίας αναγνωρίστηκε τότε ο Ταιμούρ Αλ Αμπνταλί, απόφοιτος του Πανεπιστήμιου του Bedfordshire το 2004.

Το παγιδευμένο αυτοκίνητο του Αμπνταλί δεν ανατινάχθηκε ποτέ, με τον τρομοκράτη, ωστόσο, να μην πτοείται και να κατευθύνεται σε κοντινό δρόμο, ώστε να ενεργοποιήσει τις δύο εκρηκτικές συσκευές που είχε στο στήθος του. Ο Αμπνταλί ανατινάχθηκε χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα.

Η προφητική γκάφα του Τραμπ

Αξιοπερίεργο πάντως είναι το γεγονός της «προφητικής γκάφας» του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, όταν δυο μήνες πριν αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν λάβει χώρα, γελοιοποιήθηκε αφού στον κατάλογο των χωρών που έχουν χτυπηθεί από τρομοκράτες συμπεριέλαβε και την Σουηδία, χωρίς όμως τότε η Σουηδία να ήταν ανάμεσα στις χώρες.

Μολονότι, οι κάτοικοι της Σουηδίας μέχρι χθες δεν μπορούσαν καν να διανοηθούν σε καμιά περίπτωση ότι η χώρα τους θα στοχοποιούνταν από τους Ισλαμιστές, το ατυχές τότε σχόλιο του Τραμπ αναμένεται να προκαλέσει ανησυχίες, ανοίγοντας ένα κεφαλαιώδες ζήτημα για το αν η χώρα έπραξε καλά το 2015 εφαρμόζοντας την τακτική του «ανοιχτού δρόμου» προς τα σύνορά της, έχοντας δεχτεί πάνω από 160.000 αιτήσεις αιτούντων – προσφύγων άσυλο από την Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Αφγανιστάν λόγω των πολέμων που πλήττουν τις χώρες τους.

14/02/2015 – Δανία: Τρομοκρατική επίθεση με δύο νεκρούς στην Κοπεγχάγη

Σε κατάσταση σοκ και υπό καθεστώς τρόμου βρέθηκε η Κοπεγχάγη τον Φλεβάρη του 2015. Τότε, μετά από την επίθεση σε εκδήλωση για το Ισλάμ και την ελευθερία της έκφρασης, όπου χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή, είχε ακολουθήσει δεύτερο «χτύπημα» σε Εβραϊκή συναγωγή με ακόμη έναν νεκρό, ενώ τα ξημερώματα της επόμενης μέρας η αστυνομία είχε ανοίξει πυρ κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό με στόχο έναν ύποπτο άνδρα, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και λίγη ώρα αργότερα, κατέληξε.

Η δεύτερη επίθεση είχε σημειωθεί σε συναγωγή στην οδό Κρισαλγκαντέ στο κέντρο της πρωτεύουσας της Δανίας όταν ένοπλος άνοιξε πυρ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνδρας και να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί.

Ο νεκρός φέρεται να δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι και να πέθανε στο σημείο, ενώ τα τραύματα των αστυνομικών, στα χέρια και τα πόδια, ήταν ελαφρύτερα. Ο ένοπλος φέρεται να διέφυγε ξανά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης