Εδώ και λίγο καιρό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, «εντός 90 ημερών να δημιουργηθούν οι συνθήκες για “ασφαλείς ζώνες” στη Συρία». Έτσι ώστε να επιτραπεί στους πρόσφυγες της σπαρασσόμενης -από τον πόλεμο- χώρα «να περιμένουν μόνιμη εγκατάσταση».

Σύμφωνα με τον Αμερικάνο πρόεδρο, η θέση του αυτή είναι προτιμότερη από την αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «μοίρασμα» των εκατομμυρίων προσφύγων σε διαφορετικές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο η σημερινή μαζική αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία να προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων.

Οι προσεκτικοί και πικρόχολοι παρατηρητές, θα έχουν να παρατηρήσει ότι κάποτε ο Τραμπ είχε επικρίνει την Χίλαρι Κλίντον χαρακτηρίζοντας το σχέδιό της να δημιουργηθούν «ασφαλείς ζώνες στη Συρία» ως «απαράδεκτο». Σε μια στιγμή μάλιστα, (το 2016) που ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Σάντος Σίλβα τον είχε επικροτήσει λέγοντας: «Να καλείς τους πρόσφυγες να παραμείνουν στις εστίες τους χωρίς να διασφαλίζεις ότι δεν θα δεχθούν επιθέσεις δεν είναι σωστό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σφοδρή-μαζική αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία ενδέχεται να προκαλέσει νέο κύμα προσφύγωνΚι όμως στις 22 Μαρτίου –όπως έγραψε το περιοδικό «Foreign Policy» (που απηχεί τις απόψεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) ο Ρεξ Τίλερσον είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργηθούν οι «ασφαλείς ζώνες».

Πάντως, οι ΗΠΑ ως τώρα δεν έχουν ανακοινώσει πως σκοπεύουν να εξασφαλίσουν τους πρόσφυγες.

Επίσης για να δημιουργηθούν οι ασφαλείς ζώνες, απαιτείται η συνεργασία με τη Ρωσία και τη Συρία που δείχνουν να αντιδρούν επειδή διακρίνουν στο βάθος το σχέδιο για την πολυδιάσπαση του συριακού εδάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μόνοι πρόθυμοι είναι οι Τούρκοι –με εξαίρεση το πρόβλημα με τους Κούρδους.

Aμερικανός στρατιώτης κλωτσά εξώθυρα κατοικίας στη Baquba, της επαρχίας Diyala 65 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης (Photo: Reuters)

Στην εφαρμογή του αμερικάνικου σχεδίου εντάσσεται και η αποστολή 2.500 ανδρών των ειδικών αμερικάνικων δυνάμεων σε Συρία και Ιράκ, με πρόφαση τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Αν και απομένει να δούμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τις ασφαλείς ζώνες, πολλά μέλη του συνασπισμού των 68 προθύμων χωρών στον πόλεμο εναντίον του ISIS, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους κατά πόσο το αμερικάνικο σχέδιο θα είναι αποτελεσματικό.

Εν κατακλείδι αυτές οι ασφαλείς ζώνες δίνουν την ευκαιρία για την ανάπτυξη και άλλων αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία, και όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, «δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πότε θα γίνει αυτό».

Πλάνα από drone..

Εν τω μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει κυκλοφορήσει πλάνα από drone την ώρα διεξαγωγής της επίθεσης των ΗΠΑ σε στρατιωτική βάση στη Συρία, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι:

Eπιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης


Διαβάστε επίσης:

Καταστροφές στη Χομς από την επίθεση, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017, 13:35

Ρωσική φρεγάτα σπεύδει στη Συρία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017, 19:34  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης