Νέα πρόταση για τη διεκδίκηση επιστροφής στην Αθήνα των Γλυπτών του Παρθενώνα τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αναπτύσσει με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Guardian ο γνωστός δικηγόρος του Λονδίνου, Τζέφρι Ρόμπερτσον.

Ο επικεφαλής νομικής ομάδας, στην οποία μέλος είναι και η Αμάλ Κλούνεϊ, είχε ετοιμάσει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης νομική γνωμοδότηση για τη διεκδίκηση των Γλυπτών και συσχετίζει το θέμα με το Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτσον η Ε.Ε. οφείλει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Brexit την επανένωση των «κλεμμένων» Γλυπτών, καθώς το Άρθρο 167 της Συνθήκης της Λισσαβόνας υπογραμμίζεται «όταν αναλαμβάνουν δράση υπό άλλες πρόνοιες της συνθήκης (όπως η ενεργοποίηση του Άρθρου 50) οι Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το σκοπό συντήρησης και διαφύλαξης πολιτιστικής κληρονομιάς ευρωπαϊκής σπουδαιότητας».

Μεταξύ των υπολοίπων ο γνωστός νομικός τονίζει πως «δεν υπάρχει πιο σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, επομένως οι διαπραγματευτές από αμφότερες τις πλευρές θα πρέπει να λάβουν υπόψη την επανένωση (των Γλυπτών)» και παράλληλα «υποχρεώνει» στην ουσία τους Ευρωπαίους αξιωματούχους των Βρυξελλών και τα κράτη-μέλη να θέσουν το ζήτημα της επανένωσης στο τραπέζι των συνομιλιών για το Brexit.

Στη συνέχεια προσθέτει, πως «από τη στιγμή που η αξία των Γλυπτών είναι ανεκτίμητη, η Βρετανία θα πρέπει να λάβει σε αντάλλαγμα σημαντικές παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους επί των όρων του Brexit».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλούμενος επίσης το Άρθρο 3 της Συνθήκης της Λισαβόνας το οποίο αναφέρεται στην υποχρέωση των κρατών-μελών (με τη Βρετανία να παραμένει πλήρες μέλος έως την έξοδο της) να ενισχύσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης εξηγεί: «Αυτό προφανώς μπορεί να υλοποιηθεί επανενώνοντας τα μάρμαρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης