Ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την διετία 2009-2010 εξελέγη η Τουρκία.

Η εκλογή της Τουρκίας αυτή την περίοδο, έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική εξωτερική πολιτική, αφού οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται εν εξελίξει, όπως και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, μίας χώρας που έχει στενότατες σχέσεις με την Άγκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξελέγησαν η Τουρκία με 151 ψήφους και η Αυστρία με 133 ψήφους, ενώ δεν κατάφερε να εκλεγεί η Ισλανδία η οποία έλαβε 87 ψήφους.

Για την εκλογή μιας χώρας ως μη μόνιμο μέλος του Σώματος χρειάζονται 128 ψήφοι από τα 192 μέλη του ΟΗΕ.

Τις υπόλοιπες τρεις θέσεις μη μονίμων μελών για την ίδια χρονική περίοδο καταλαμβάνουν η Ουγκάντα, η Ιαπωνία και το Μεξικό. Υποψηφιότητα έθεσε και το Ιράν, το οποίο όμως έλαβε μόνο 32 ψήφους. Οι πέντε χώρες που εξελέγησαν θα αντικαταστήσουν το Βέλγιο, την Ιταλία, τον Παναμά, τη Νότια Αφρική και την Ινδονησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίδραση από την Κύπρο

«Πώς είναι δυνατό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να γίνεται μέλος αυτού του Σώματος;», διερωτάται με δήλωσή του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.

«Δεν αισθανόμαστε καθόλου ευτυχείς με αυτή την εξέλιξη», τονίζει ο Κύπριος πρέσβης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια σειρά ψηφισμάτων του Σ.Α. για την Κύπρο τα οποία η Τουρκία παραβιάζει επί δεκαετίες. Και δεν είναι μόνο για το θέμα της Κύπρου. Η χώρα αυτή δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και για άλλες περιπτώσεις», συμπλήρωσε.

Από την άλλη πλευρά, την ικανοποίησή τους για την εκλογή της Τουρκίας εξέφρασαν ο Βρετανός και ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης