Σε «άδειασμα» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα προχώρησε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, αποκαλύπτοντας πώς έγινε γνωστή η υπόθεση της «13ης σύνταξης» του βουλευτή.

Ειδικότερα, το πρωί της Πέμπτης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε δηλώσεις του ότι, μόλις το συνειδητοποίησε, δώρισε το ποσό στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΤτΕ και στο Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΤτΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αντίποδα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΤτΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ήταν ο ίδιος ο σύλλογος που εντόπισε τη χορήγηση του «μποναμά» στον κ. Μπαλαούρα.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΤΕ στην ανακοίνωσή του σημειώνει αφενός ότι στις αρχές Ιανουαρίου εντοπίστηκε η χορήγηση του βοηθήματος στον πρώην εργαζόμενο και συνταξιούχο της Τράπεζας της Ελλάδος Μάκη Μπαλαούρα και ανακοινώθηκε στις 9 Ιανουαρίου, και αφετέρου ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε εννέα ολόκληρες ημέρες για να στείλει επιστολή στον σύλλογο με την οποία να ανακοινώνει ότι επιστρέφει από 150 ευρώ στο Απεργιακό Ταμείο του Σ.Υ.Τ.Ε. και στον Λογαριασμό Αλληλεγγύης του Σ.Σ.Τ.Ε.

«Εγώ το έμαθα τέλος Γενάρη, και είδα με έκπληξη γιατί δεν το είχα συνειδητοποιήσει ότι έλαβα και εγώ το επίδομα αυτό. Στον ασφαλιστικό φορέα που ανήκω έστειλα αμέσως επιστολή, λέγοντας ότι όταν μου πιστωθούν, θα δώσω το μισό ποσό στο Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΤτΕ και το άλλο μισό στο Ταμείο Αλληλεγγύης» είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Μπαλαούρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε νεότερες δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής ο κ. Μπαλαούρας έκανε λόγο για «συντροφικά μαχαιρώματα», υποστηρίζοντας ότι «με “κάρφωσαν” από τον Σύλλογο και λυπάμαι αν έχει γίνει έτσι. Η προσφορά του οποιουδήποτε είναι γεγονός. Από τη στιγμή που έχω χρηματίσει πρόεδρος να γίνονται τέτοια καρφώματα, είναι λυπηρό να γίνονται αυτά».

Κατόπιν εορτής ζήτησε, δε, «να υπάρξει αλλαγή στο σύστημα, το οποίο να βλέπει αν ο Μπαλαούρας μπορεί να παίρνει 500 ευρώ σύνταξη, αλλά να έχει και άλλα εισοδήματα ως βουλευτής».

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν έκανε την ανακοίνωση ότι δεν θα εισπράττει τη «13η σύνταξη» δημόσια, είπε ότι «δεν ήταν ζήτημα να κάνω τις κινήσεις δημοσίως, δεν το σκέφτηκα ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση του ΣΥΤΕ έχει ως εξής:

Σχετικά με το θέμα της καταβολής βοηθήματος στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Μπαλαούρα το οποίο αναδείχθηκε από πολλά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Ως γνωστόν τον Δεκέμβριο του 2016 η κυβέρνηση ψήφισε τη χορήγηση έκτακτου εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2017 υπέπεσε στην αντίληψη τόσο του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος (Σ.Υ.Τ.Ε.) όσο και του Συλλόγου Συνταξιούχων Τραπέζης της Ελλάδος (Σ.Σ.Τ.Ε.) ότι το μέλος του τελευταίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρας είχε λάβει το εν λόγω βοήθημα ως… χαμηλοσυνταξιούχος!

Η αποκάλυψη του θέματος έγινε με ανακοίνωση του Συλλόγου Συνταξιούχων Τραπέζης της Ελλάδος Νο 31/9.1.2017 όπου αναφέρεται ότι «ο γνωστός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που καταβάλει ειδικότερη προσπάθεια κάθε φορά να μας «σώσει», καρπούται το δωράκι των 300 € ως χαμηλοσυνταξιούχος της ΤτΕ…» !!!

Σχετική αναφορά επίσης γίνεται και στην ανακοίνωση Νο 53/11.1.2017 του Σ.Υ.Τ.Ε..

Η παραπάνω αποκάλυψη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αλγεινή εντύπωση τόσο στο εν ενεργεία προσωπικό της ΤτΕ όσο και στους συνταξιούχους της, με αποτέλεσμα ο κ. Μπαλαούρας να αποστείλει με 9 ημέρες καθυστέρηση, στις 18/1/2017, επιστολή προς τον ΣΥΤΕ και τον ΣΣΤΕ, με την οποία δηλώνει ότι θα καταθέσει το ποσό του βοηθήματος κατά το ήμισυ στο απεργιακό ταμείο του Σ.Υ.Τ.Ε. και στον Λογαριασμό Αλληλεγγύης του Σ.Σ.Τ.Ε.

Λ. Αυγενάκης: Σε πόσους «μη» δικαιούχους καταβλήθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 300 ευρώ;

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς, κ.κ. Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου, με αφορμή την καταβολή 300 ευρώ στον «μη δικαιούχο» εν ενεργεία βουλευτή, κ. Μπαλαούρα, κατέθεσε ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησής του υπογραμμίζει: «Είναι απολύτως εμφανής η προχειρότητα και η ανεπάρκεια στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση οποιασδήποτε πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση. Την ίδια ώρα που έρχεται στο φως η ομολογία – σοκ της διοίκησης του ΕΦΚΑ ότι δεν μπορεί να πληρώσει 150.000 εκκρεμείς συντάξεις διότι “δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. για την πληρωμή των συντάξεων”, δημοσιεύεται και περιστατικό πίστωσης του περίφημου βοηθήματος -αυτό που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως ”13η σύνταξη” τα περασμένα Χριστούγεννα- σε πρόσωπο που δεν το δικαιούται».

Ο κ. Αυγενάκης κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα: Πρώτον αν γνωρίζουν ποιοι έχουν λάβει το έκτακτο βοήθημα, αν πληρούν το κριτήριο χορήγησής του και έχει γίνει παράνομη καταβολή του και σε άλλους μη δικαιούχους, και δεύτερον, αν έγινε η επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος επιδόματος του ανωτέρω βουλευτή στο ελληνικό Δημόσιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Προς τους Υπουργούς:
-Οικονομικών
κο Ευκλείδη Τσακαλώτο
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κα Έφη Αχτσιόγλου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 30-03-2017

ΘΕΜΑ: Σε πόσους μη δικαιούχους, όπως στον εν ενεργεία Βουλευτή κ. Μπαλαούρα, καταβλήθηκε με ευθύνη της Κυβέρνησης η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 300€;

Ελέγχει κάποιος;

Είναι απολύτως εμφανής η προχειρότητα και η ανεπάρκεια στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση οποιασδήποτε πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση. Την ίδια ώρα που έρχεται στο φως η ομολογία – σοκ της διοίκησης του ΕΦΚΑ ότι δεν μπορεί να πληρώσει 150.000 εκκρεμείς συντάξεις διότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. για την πληρωμή των συντάξεων», δημοσιεύεται και περιστατικό πίστωσης του περίφημου βοηθήματος -αυτό που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «13η σύνταξη» τα περασμένα Χριστούγεννα- σε πρόσωπο που δεν το δικαιούται.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα – αποκάλυψη, εν ενεργεία βουλευτής έλαβε στον τραπεζικό του λογαριασμό το έκτακτο βοήθημα, ενώ δεν το δικαιούται, αφού αποδίδεται μόνο σε συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 850 ευρώ σύνταξη. Προφανώς, δεν είναι η μόνη περίπτωση και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που έχει αποδοθεί σε μη δικαιούχους το σχετικό επίδομα.

Πρόκειται για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κο Μπαλαούρα, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί ως εργαζόμενος, αλλά η σύνταξή του έχει ανασταλεί, καθώς παίρνει τη βουλευτική αποζημίωση. Ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παραδέχεται το γεγονός και υποστηρίζει ότι ο λόγος που του χορηγήθηκε είναι ότι στο σύστημα εμφανιζόταν ως χαμηλοσυνταξιούχος των 550 ευρώ, καθώς η σύνταξη που λαμβάνει από την Τράπεζα της Ελλάδος ως πρώην υπάλληλός της έχει περικοπεί λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας. Έτσι, αυτομάτως του πιστώθηκαν 300 ευρώ, που κατατέθηκαν στον λογαριασμό του εξαιτίας λάθους του συστήματος, ενώ ο ίδιος θρασύτατα τονίζει, ότι διέθεσε το επίδομα στο ταμείο ανέργων και αλληλεγγύης του συνδικαλιστικού του φορέα, προφανώς περιφρονώντας το γεγονός ότι τα χρήματα ανήκουν – και πρέπει να επιστραφούν – στους Έλληνες φορολογούμενους.

Η αποκάλυψη προκαλεί αίσθηση και επιβεβαιώνει την ορθότητα της κριτικής εναντίον αυτής της αποσπασματικής και αναιτιολόγητης κυβερνητικής απόφασης, αφού εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με πλήρη προχειρότητα. Είναι βέβαιο ότι η καταβολή του επιδόματος, αυτό που ο κυβερνητικός Βουλευτής χαρακτηρίζει ως «αδυναμία του συστήματος» έχει δοθεί και σε χιλιάδες άλλους που δεν το δικαιούνται καθώς ο νόμος δεν περιλάμβανε καμία εξαίρεση για αυτούς για τους οποίους έχει ανασταλεί η καταβολή του μεγαλύτερου μέρους της σύνταξης ή άλλες δικλίδες ασφαλείας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1. Γνωρίζετε ποιοι έχουν λάβει το έκτακτο βοήθημα, αν πληρούν το κριτήριο χορήγησής του και έχει γίνει παράνομη καταβολή του και σε άλλους μη δικαιούχους;

2. Έγινε η επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος επιδόματος του ανωτέρω Βουλευτή στο ελληνικό Δημόσιο;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης