Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου η ανοιχτή συζήτηση του Γιώργου Μιχαλακόπουλου με το κοινό, που διοργανώθηκε από το ΚΘΒΕ στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, σπουδαστές δραματικών σχολών, φοιτητές του τμήματος Θεάτρου αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη της υποκριτικής κατέκλυσαν την ΕΜΣ για να παρακολουθήσουν, συμμετέχοντας με ερωτήσεις στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, ευχαρίστησε τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο που τίμησε για πρώτη φορά το ΚΘΒΕ με την παρουσία του και του πρόσφερε τη συλλεκτική αφίσα της πρώτης παράστασης του ΚΘΒΕ «Οιδίπους Τύραννος» που δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων το 1961.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα βίντεο- αφιέρωμα του Νίκου Καβουκίδη στον Γιώργο Μιχαλακόπουλο το οποίο περιελάμβανε χαρακτηριστικές στιγμές από την 60χρονη προσφορά του σπουδαίου ηθοποιού στο χώρο της τέχνης.

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος διάβασε το «Γράμμα σε έναν νέο ηθοποιό», ένα κείμενο που έγραψε το 2016 μεταφέροντας την πείρα αλλά και την αγωνία του στους συναδέλφους του που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο, τονίζοντας: «Η σπουδαία στιγμή του ηθοποιού δεν καταγράφεται, μοιάζει με μια πανέμορφη πεταλούδα, που καίγεται την ώρα που κάνει το πρώτο θριαμβευτικό της πέταγμα». Ενώ, αναφερόμενος στην τέχνη της υποκριτικής, εξήγησε: «Η δουλειά του ηθοποιού στη λειτουργία της ίσως είναι η πιο μοναχική και παράλληλα ομαδική τέχνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την οποία συντόνισε η Μαρία Τσιμά, Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος αποκάλυψε λεπτομέρειες για το ξεκίνημα της καριέρας του και τη διαδρομή 60 χρόνων στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Με το λεπτό χιούμορ του μετέφερε το κοινό στα παρασκήνια του Υπογείου του Θεάτρου Τέχνης, μίλησε για σκηνοθέτες που έχει συνεργαστεί και στάθηκε στη μοναδική προσωπικότητα του Καρόλου Κουν, μια πραγματική «φλεγόμενη βάτο» όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε, καθώς και στον Μίνω Βολανάκη και τον Αντρέα Βουτσινά ο οποίος τον σκηνοθέτησε στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Η Τρέλα του Γεωργίου του Γ’», που παρουσιάστηκε στη σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το 1994.
Ολοκληρώνοντας, συνόψισε: «Να εμπιστεύεσαι περισσότερο το όνειρο, παρά τη φαντασία. Το όνειρο κρύβει αλήθεια. Η φαντασία τη μίμηση. Αυτό που ανακαλύπτεις τώρα προϋπήρχε και θα υπάρχει…».

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή ενός βίντεο, όπου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου διάβασε το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2017, που φέτος έγραψε η Ιζαμπέλ Υπέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης