Στην ανεπάρκεια των παραδοσιακών συνταγών να διασφαλίσουν την ασφάλεια στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., λόγω των γενικότερων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας. Μιλώντας στο πλαίσιο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών ο κ. Τόσκας υπογράμμισε ότι η έννοια της ασφάλειας όπως τη γνωρίζαμε κατά την ψυχροπολεμική εποχή έχει αλλάξει και πλέον δεν υπάρχουν οι βεβαιότητες του παρελθόντος. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις νέες απειλές που αντιμετωπίζουν τα κράτη ως προς τον τομέα της ασφάλειας τόσο εξωτερικές, όσο και εσωτερικές , όπως την ριζοσπαστικοποίηση, την αύξηση του εξτρεμισμού και την άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων . “Αναφορικά με τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και την αντιμετώπιση παλαιών και νέων απειλών, τα προβλήματα για εμάς, που έχουμε σύνορα δύσκολα να ελεγχθούν και κυρίως θαλάσσια σύνορα είναι περισσότερα, παρόλο που η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας” υπογράμμισε ο κ. Τόσκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει καταστεί ο πλέον ευαίσθητος πυλώνας εθνικής ασφάλειας λόγω της διεύρυνσης των κινδύνων αλλά και των υπηρεσιών που συντονίζει, όπως η ΕΛΑΣ, η Πυροσβεστική και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, καθώς τις προτάσεις που ετοιμάζει για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την παράνομη μετανάστευση, την τρομοκρατία και τη διακίνηση ναρκωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης αναφορικά με την ασφάλεια σε δύσκολες εποχές, ο κ. Γρηγόρης Αποστόλου, ο επικεφαλής της FRONTEX για την Ελλάδα, σκιαγράφησε τις νέες αρμοδιότητες του οργανισμού για την ασφάλεια των κρατών – μελών, αλλά και της Ε.Ε., οι οποίες ισχύουν από τον Οκτώβριο . “Έχουμε ενδυναμώσει τη συνεργασία με την Europol και πλέον ανταλλάσσουμε πληροφορίες και στοιχεία που συλλέγουμε από συνεντεύξεις που παίρνουμε στα εξωτερικά σύνορα και η συνεργασία είναι πλέον και επιχειρησιακή Η Europol δεν κάνει απλώς αναλύσεις, αλλά μπορεί και αναπτύσσει αξιωματικούς της σε κράτη – μέλη” δήλωσε χαρακτηριστικά

Στο κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης του κυβερνοεγκλήματος αναφέρθηκε ο κ. Λουίτζι Ρεμπούφι, Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κυβερνοασφάλειας. “Η ασφάλεια είναι το αδελφάκι της άμυνας, και παρόλο που υπάρχουν πράγματα που προχωρούν χρειάζεται πολιτική βούληση από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για να βρούμε κοινούς στόχους για να κοινές λύσεις. “Η FRONTEX είναι ένα από τα θετικά επιτεύγματα και έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο βρίσκεται παντού, τα εγκλήματα που διαπράττονται εκεί υπολογίζονται στα 600 δισ. ευρώ τον χρόνο. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόση μεγάλη συνεργασία στις Βρυξέλλες σε αυτό το επίπεδο από τα κράτη-μέλη” Ο κ. Ρεμπούφι κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να επενδύσει σε αυτό ακριβώς το επίπεδο καθώς οι νέοι Έλληνες έχουν υψηλή κατάρτιση και μπορούν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή στον τομέα αυτό και να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Λορέντζο Βιντίνο από το Πανεπιστήμιο George Washington, ανέφερε ότι περίπου 6.000 Ευρωπαίοι έχουν βρεθεί στη Συρία για να πολεμήσουν και την ώρα που το ισλαμικό κράτος χάνει εδάφη κάποιοι θα παραδώσουν τα όπλα, άλλοι όμως θα βρουν άλλους τρόπους να επεκτείνουν το χαλιφάτο ή να να εφαρμόσουν τις ιδέες του χαλιφάτου ακόμα και σε κράτη – μέλη της Ε.Ε. Το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος, χωρίς να περιχαρακωθούμε πίσω από ερμητικά κλειστά σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παναγιώτης Τσάκωνας, Καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, προσέθεσε επίσης ότι εκτός των παλαιών και νέων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, υπάρχουν και οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στους ευρώ – ατλαντικούς θεσμούς. ” Η οικονομική κρίση έχει συνέπειες και στην ικανότητα της χώρας να επηρεάζει το στρατηγικό της περιβάλλον και μετατρέπεται σε καταναλωτή παρά σε παραγωγό ασφάλειας ασφάλειας ” υπογράμμισε ο κ. Τσάκωνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης