Τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες κατακτήθηκαν με αγώνες εναντίον της εξουσίας, όχι για να δίνουν τη δυνατότητα προεκλογικής εμφάνισης σε έναν Τούρκο υπουργό, τόνισε, μετά τις σημερινές συνομιλίες του στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ, ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επικροτώντας την απαγόρευση από τις γερμανικές αρχές εκδηλώσεων με ομιλητές τους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομίας, στις γερμανικές πόλεις Γκαγκενάου και Κολωνία.
Οι εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των αρχών απαγορεύτηκαν για οργανωτικούς λόγους, εντάσσονταν προφανώς στο πλαίσιο της τουρκικής προπαγανδιστικής εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου προς ενίσχυση των υπερεξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προς εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος στη χώρα του.
Σε αντίθεση με τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο Γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος άσκησε, εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στην απαγόρευση αυτή, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις στην Τουρκία του φαίνονται μεν ύποπτες και είναι οργισμένος με τον περιορισμό εκεί της ελευθερίας του Τύπου, ωστόσο του προξενούν ανησυχία και οι περιορισμοί των αρχών του κράτους δικαίου στη Γερμανία.
Ο ίδιος διερωτάται, όπως πρόσθεσε, «εάν εμείς, το δημοκρατικό κέντρο, είμαστε τόσο αδύναμοι απέναντι στα επιχειρήματα εκείνων, των οποίων τις πολιτικές θέσεις δεν συμμεριζόμαστε, ώστε να περιορίζουμε τον δημόσιο λόγο τους. Εγώ δεν βλέπω μία τέτοια αδυναμία και δεν θα πρέπει να τους χαρίσουμε τον φόβο μας».
Οι δύο πρόεδροι απηύθυναν έκκληση να αντιμετωπιστούν με θάρρος και αισιοδοξία οι εθνικιστικές τάσεις στην Ευρώπη, ενώ ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, προειδοποιώντας για μία “εθελοντική νανοποίηση της Ευρώπης”, υποστήριξε μία ενίσχυση της Ευρωπαικής Ολοκλήρωσης και σημείωσε πως από τις πέντε προτάσεις που περιέχονται στην πρόσφατη “Λευκή Βίβλο” του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι τρεις δεν χρειάζονται καν, συγκεκριμένα εκείνες που, όπως είπε, θα οδηγούσαν σε λιγότερη συνεργασία στην Ευρώπη.
Ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, ο οποίος έζησε στο Βερολίνο αρκετά χρόνια στη δεκαετία του 1970 ως οικονομικός επιστήμονας, είχε το απόγευμα ιδιωτική συνάντηση με τον μελλοντικό ομόλογό του της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, που αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του στις 19 Μαρτίου, με την λήξη της θητείας του απερχόμενου προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ.
Αργότερα, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν –ο οποίος υπήρξε ο νικητής του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 4 ης Δεκεμβρίου επικρατώντας του αντιπάλου του, του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ — κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των δολοφονημένων Εβραίων της Ευρώπης και επισκέφθηκε στη συνέχεια το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, όπως επίσης το Μνημείο του Τείχους του Βερολίνου.
Σημειώνεται πως το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του της 16ης Απριλίου επέτεινε μέσα στις προηγούμενες ημέρες την ένταση που υποβόσκει στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις από τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2014.
Ως πρωθυπουργός ακόμη, ο Ερντογάν είχε έλθει τότε ανεπίσημα στη Βιέννη και είχε μιλήσει σε Τούρκους υπηκόους, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές δύο μήνες αργότερα στις οποίες αναδείχθηκε τελικά πρόεδρος της χώρας.
Αρχές αυτής της εβδομάδας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς, προειδοποιώντας σχετικά για το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης του Ερντογάν στην Αυστρία, ενόψει του δημοψηφίσματος, απέρριψε ως «ανεπιθύμητη» μία επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, ενώ δυσαρέσκεια για το ενδεχόμενο τέτοιας εξέλιξης εξέφρασε και ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, τονίζοντας πως είναι σαφές «ότι σε καμία περίπτωση δεν χαιρόμαστε όταν ξένες κυβερνήσεις μεταφέρουν την προεκλογική τους εκστρατεία στην Αυστρία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ