Δύο εβδομάδες μας χωρίζουν από τις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στις 15 Μαρτίου. Το Εργατικό Κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ απειλείται με πανωλεθρία και ο πρόεδρος του Eurogroup βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Πρόσφατα ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε να στηρίζει έμμεσα με την αποδίδοντας τα εύσημά του στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Έκανε καλή δουλειά» δήλωσε λίγο μετά το τέλος του πρόσφατου Eurogroup στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρόλος του βοήθησε ώστε να βρεθεί λύση στο προβλήματα της Ελλάδας. Στις επερχόμενες εκλογές όμως στην Ολλανδία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Και η πιθανολογούμενη ήττα του στην Ολλανδία, θα μπορούσε να του κοστίσει την καριέρα και στις Βρυξέλλες.

Το Εργατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, απειλείται στις 15 Μαρτίου με το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του. Στις εκλογές του 2012 συγκέντρωσε το 25% των ψήφων και κατέλαβε τις 38 από τις 150 έδρες στην Άνω Βουλή. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σήμερα θα καταλάμβανε 13 έδρες, δηλαδή ένα ποσοστό γύρω στο 8%.

Ωστόσο ως υπουργό Οικονομικών, οι Ολλανδοί τον εκτιμούν όχι μόνο επειδή είναι καλός οικονόμος αλλά και νηφάλιος. Το κόμμα του πάντως δεν κατάφερε να επωφεληθεί από αυτές τις αρετές του.

Η Ευρωζώνη δεν χρειάζεται νέες εντάσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2013 ως πρόεδρος του Eurogroup, εθεωρείτο χωρίς εμπειρία καθώς και ότι το φορτίο που είχε επωμισθεί ήταν βαρύ. Είχε διαδεχθεί άλλωστε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου των 19 χωρών της ευρωζώνης.

Σήμερα ο Ολλανδός πολιτικός που αγαπά τις βρετανικές αστυνομικές σειρές, εκτιμάται για τον ρεαλισμό του και για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του. «Μου αρέσει το στιλ του. Είναι ωραίος τύπος» έλεγε πρόσφατα ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζιμίρ.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπεται ρητώς πως ο πρόεδρος του Eurogroup εκλέγεται για 2,5 χρόνια. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει πάντως δηλώσει πως θα ήθελε να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα τόσο ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας όσο και ως πρόεδρος του Eurogroup.

Ωστόσο εάν χάσει τη θέση του στο ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών μετά τις εκλογές, θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να προΐσταται στο Eurogroup. Μέχρι να ορκιστεί βέβαια η νέα ολλανδική κυβέρνηση, θα μπορούσε χωρίς πρόβλημα να ασκεί αυτά τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Eurogroup και να προΐσταται της επόμενης συνάντησης στις αρχές Απριλίου στη Μάλτα.

Την ευρωπαϊκή θητεία του ωστόσο μέχρι το 2018 θα μπορούσε να την ολοκληρώσει μόνο εάν συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Αλλά ακόμα όμως και εάν συμφωνούσαν, πώς θα γινόταν, στην Ολλανδία, όταν ένας πρώην υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δώσει οδηγίες στον διάδοχό του; Πόσο μάλλον εάν αυτός είναι από το χώρο των ακροδεξιών του Γκερτ Βίλντερς. Επειδή, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς ενδέχεται να βγει πρώτο σε έδρες στις ολλανδικές εκλογές.

«Όχι άλλα χρήματα για την Ελλάδα»

Το «Κόμμα για την Ελευθερία » του Βίλντερς, υποστηρίζει: «Θέλουμε την κυριαρχία μας πίσω» και από τα το «μότο» του, είναι το «Όχι άλλα χρήματα για την Ελλάδα». Είναι προφανώς κατά των μεταναστών και τάσσεται υπέρ πιο αυστηρών κανόνων παροχής ασύλου. Επίσης δεν θεωρεί πρόβλημα την έξοδο της Ολλανδίας από την ευρωζώνη. Το αντίθετο. Θεωρεί πιο συμφέρουσες μελλοντικά τις διμερείς συμφωνίες με τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Τέλος διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία την ισλαμοφοβία του.

«Το Ισλάμ είναι μια ιδεολογία της κυριαρχίας, θέλει να κατακτήσει τον κόσμο», υποστηρίζουν οι υποψήφιοι του ακροδεξιού κόμματος στις προεκλογικές ομιλίες τους.

Πληροφορίες από DPA | Deutsche Welle
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης