Μια απρόσμενη μεταστροφή διαφαίνεται στον κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU ως προς το ζήτημα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η Ευρώπη μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της» δηλώνει στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Μια απρόσμενη μεταστροφή διαφαίνεται στον κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU ως προς το ζήτημα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα«Ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλάζει στάση αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου στο πρωτοσέλιδο της «Suddeutsche Zeitung» του Μονάχου, όπου φιλοξενούνται αποκλειστικές δηλώσεις του επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρου τoυ CSU Μάνφρεντ Βέμπερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται εμφανώς η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείας αναφορικά με την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας» σημειώνει η «SZ» επικαλούμενη τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος τονίζει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. «Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει» αναφέρει ο Μ. Βέμπερ.

Όπως επισημαίνει η «SZ», η άποψη αυτή διά στόματος Βέμπερ, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (CDU) όσο και του αρχηγού του CSU Χορστ Ζέεχοφερ, «θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα σημαντικό μήνυμα». Κι αυτό επειδή ο Ευρωπαίος πολιτικός απομακρύνεται από τη μέχρι πρότινος γερμανική θέση, ότι το ΔΝΤ «θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα». Αυτήν τη θέση, όμως, πάντα εξέφραζαν τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρατηρεί η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον Μ. Βέμπερ, η συμμετοχή του ΔΝΤ «υπό τις μέχρι σήμερα συνθήκες ήταν πολύ χρήσιμη λόγω της τεχνογνωσίας του πάνω στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών. Αλλά τώρα οι όροι έχουν αλλάξει. Το ΔΝΤ επιμένει να θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Βέμπερ θεωρεί ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά άδικο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υλοποίησαν τους όρους των δικών τους προγραμμάτων διάσωσης χωρίς ελάφρυνση χρέους», εννοώντας την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία.

Η γερμανική εφημερίδα εκλαμβάνει τα λεγόμενα Βέμπερ ως μια «διαφαινόμενη αλλαγή στάσης εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU». Σε αυτό συνηγορούν επίσης και οι δηλώσεις του έτερου αντιπροέδρου τoυ CSU Ραλφ Μπρίκνχαους στην ίδια εφημερίδα. «Για εμάς είναι ουσιώδες η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει ο Βαυαρός πολιτικός. Άλλωστε, το 2015 οι Γερμανοί βουλευτές επικύρωσαν το τρίτο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα με τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. Ωστόσο, επ’ αυτού το άρθρο κλείνει με μια επισήμανση του Βέμπερ ότι «δεν μπορεί κάποιος συγχρόνως να είναι υπέρ του ΔΝΤ και κατά ενός κουρέματος του χρέους».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως μόλις χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πιστός στο δόγμα Σόιμπλε, τόνισε προς όλες τις πλευρές ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να φύγει. «Ναι, έτσι έχουν τα πράγματα και οι προσπάθειες τόσο οι δικές μας όσο και του ΔΝΤ κατατείνουν στο να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» εξήγησε μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επικίνδυνο πόκερ»

Σε σχόλιό της με τίτλο «Επικίνδυνο πόκερ» η «Tagesspiegel» σχολιάζει την επανεμφάνιση της ρητορικής Σόιμπλε περί Grexit. «Είναι μερικές εικόνες που δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεχάσει: κλειστές τράπεζες, ουρές μπροστά από ΑΤΜ, συνταξιούχοι διαδηλωτές. Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα παραλίγο να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».

Τότε το ενδεχόμενο Grexit ή αλλιώς Graccident ακουγόταν σαν το όνειρο κάποιων πολιτικών στην Ελλάδα κι όχι σαν μια γενική τάση στην Ευρώπη. «Για την πιθανότητα κάποιοι αιθεροβάμονες πολιτικοί να επιτρέψουν ένα Grexit, σήμερα δεν γίνεται ούτε λόγος. Ενάμιση χρόνο μετά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην: μετά το Brexit και την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι τη διάσπαση της Ευρώπης, πραγματικά, ουδείς υπεύθυνος πολιτικός στην Ευρώπη επιθυμεί να διακινδυνεύσει μια επανεμφάνιση του ελληνικού δράματος».

Για τον λόγο αυτόν προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση, όταν σήμερα πολιτικοί όπως ο Β. Σόιμπλε «μιλούν εκ νέου για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Ένα είναι σίγουρο: όπως και το καλοκαίρι του 2015, έτσι και τώρα υπάρχει μεγάλη δόση τακτικισμών στο παιχνίδι». Σύμφωνα με τον σχολιογράφο, ο Σόιμπλε έχει δίκιο όταν λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά όταν κάνει λόγο και πάλι για Grexit, είναι σαν να επαληθεύει τις «προφητείες» εκείνων που έχουν προβλέψει επανειλημμένα το ενδεχόμενο αυτό. Τέλος, σύμφωνα με το σχόλιο, εάν σε αυτήν την «παρτίδα πόκερ» μπει και ο Έλληνας πρωθυπουργός για εσωπολιτικούς λόγους, τότε ο κίνδυνος θα είναι ο εξής: «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα δάνεια. (…) Aλλά η Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να πληρώσει μια ελληνική χρεοκοπία. Πολύ περισσότερο σήμερα από ό,τι το 2015».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης