Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κρούει το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυρία Μιράντα Ξαφά, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία ιδιαίτερα καίρια, ενδιαφέρουσα, επίκαιρη και εκτενή συνέντευξη η κα Ξαφά, τόνισε: «Αυτή, η 2η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Κανονικά θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από έναν χρόνο και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 2016. Αλλά, με την υποτιθέμενη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απλώς σήμερα βυθίζεται η οικονομία στην ύφεση και δημιουργούνται και νέα κόκκινα δάνεια».

Παράλληλα αποκάλυψε: «Έτσι ενισχύονται οι φόβοι πως θα χρειαστεί κι άλλη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα γίνει με «bail in», δηλαδή με κούρεμα καταθέσεων».

Και εμμένοντας στο θέμα αυτό, με ερώτηση του το zougla.gr δηλαδή για το αν ελλοχεύει ένας τέτοιος κίνδυνος είπε χαρακτηριστικά: «Βεβαίως ελλοχεύει. Όσο καθυστερεί το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και παρατείνεται η αβεβαιότητα, αυτό σημαίνει πως καθυστερεί η ανάταση της οικονομίας, μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια που διαβρώνουν τα κεφάλαια των τραπεζών».

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Ξαφά, αναφέρθηκε διεξοδικά και ανέλυσε τη θεματολογία της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ, την προηγούμενη Δευτέρα, όπου συζητήθηκαν δύο εκθέσεις. Η πρώτη αφορούσε στην «Ετήσια Έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», η οποία περιλαμβάνει και σχετική έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και η δεύτερη, στον απολογισμό του ρόλου του Ταμείου στο δεύτερο πρόγραμμα σταθεροποίησης, εκείνο που είχε ξεκινήσει το 2012: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εισήγηση της Διοίκησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο, δηλαδή προς τους μετόχους του Ταμείου, για πρόγραμμα με την Ελλάδα. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έχει ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, θα ληφθεί αφού κλείσει η 2η αξιολόγηση», επεσήμανε και συνεχίζοντας είπε: «Κι αυτό, γιατί προφανώς θα θέλει να μπορέσει να αξιολογήσει το Ταμείο, αν το πρόγραμμα βγαίνει. Δηλαδή, αν τα μέτρα αυτά είναι ικανά να πετύχουν τους στόχους κι αν το χρέος είναι βιώσιμο. Στο παρελθόν το ΔΝΤ είχε ασκήσει κριτική στο υπάρχον πρόγραμμα που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας λέγοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, είναι πολύ υψηλά και πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Και συνεχίζοντας επεσήμανε: «Το ΔΝΤ στη δική του Έκθεση για τη βιωσιμότητα, θεωρεί το χρέος «άκρως μη βιώσιμο». Κυρίως διότι όταν σε κάποια χρόνια θα αρχίσει να αναχρηματοδοτείται από την αγορά –με πολύ υψηλότερα επιτόκια- η πορεία του θα είναι «εκρηκτική». Με απλά λόγια, το χρέος θα αυξάνεται διαρκώς. Επομένως, τα βασικά συμπέρασμα από όλη αυτή τη συζήτηση είναι δύο: Πρώτον, πως η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μεγάλη –όχι απομείωση του χρέους αλλά ας πούμε- ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων από τον ESM (European Stability Mechanism – Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Και, δεύτερον, χρειάζεται επίσης χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, για να μπορέσει να αναπτυχθεί».

Η «κόντρα» ΔΝΤ – Eurogroup

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Ξαφά κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της μίλησε για τον αν τελικά βλέπει να αίρεται το αδιέξοδο ώστε να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, ερμήνευσε την αποκαλούμενη ως «κόντρα» μεταξύ ΔΝΤ και Eurogroup και απάντησε στο ερώτημα για το αν βλέπει να «υποκρύπτει» κάτι: «Οι Ευρωπαίοι «κρύβονται» πίσω από την Έκθεση της Κομισιόν- πέρσι το καλοκαίρι είχε δημοσιευτεί μια μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους – έτσι αυτοί, θεώρησαν πως το χρέος είναι βιώσιμο και πως δε χρειάζεται καμία περαιτέρω ελάφρυνση. Ενώ το Ταμείο λέει πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να δώστε εσείς μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους. Αυτή είναι η κόντρα».

Μεταρρυθμίσεις

Επίσης, τοποθετήθηκε στο θέμα που προέκυψε με τα μπλοκάκια, τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται: «Αυτό που λέει το Ταμείο είναι πως χρειάζεται εκ βάσεων αναδιάρθρωση και των εσόδων και των δαπανών του δημοσίου. Δεν είναι δυνατόν, αυτή τη στιγμή, να ξοδεύουμε το 1/3 των φορολογικών εσόδων για να καλυφθούν τρύπες του ασφαλιστικού. Την ίδια ώρα τα μισά λεωφορεία δεν κυκλοφορούν στους δρόμους, γιατί δεν έχουν ανταλλακτικά και τα νοσοκομεία έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προμήθειες και σε φάρμακα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί». Και ανέφερε: «Το Ταμείο προτείνει μείωση των συντάξεων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα για μία πολύ πιο στοχευμένη κοινωνική πολιτική. Όπως, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, να πηγαίνει -ας πούμε- στους ανέργους. Αυτή τη στιγμή το 90% των ανέργων δεν εισπράττει τίποτα απολύτως. Περιμένει να ζήσει από τις συντάξεις των γονέων και των παππούδων».

Και τόνισε: «Το ΔΝΤ λέει πως πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές και οι φορολογικοί αλλά και οι εισφορές στο ασφαλιστικό και να διευρυνθεί η βάση».

Τέλος η κα. Ξαφά αναφέρθηκε στο ποιες είναι οι επιλογές που έχει μπροστά της Κυβέρνηση, απάντησε για ένα ενδεχόμενο Grexit καθώς απάντησε στο αν η «πίεση» χρόνου έως και τις 20 Φεβρουαρίου ώστε να κλείσει η 2η αξιολόγηση ερμηνεύεται με νέα μέτρα αποδεχόμενη η Κυβέρνηση ό,τι της επιβάλλουν οι δανειστές.

Ακολουθεί ολόκληρο το ηχητικό της συνέντευξης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης