Τα γάντια έβγαλαν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία στην τρίτη και τελευταία μεταξύ τους τηλεμαχία. Η σύγκρουση Μακέιν – Ομπάμα για το θέμα της φορολογίας ήταν το κυριότερο χαρακτηριστικό του debate, που έλαβε χώρα στο Χάμστεντ της Νέας Υόρκης. Και οι δύο υποψήφιοι υποσχέθηκαν να βοηθήσουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Ο Τζον Μακέιν εξαπέλυσε επίθεση στον Μπάρακ Ομπάμα, κριτικάροντας τα σχέδια του αντιπάλου του για την αύξηση της φορολογίας σε όσους βγάζουν πάνω από 250.000 δολάρια το χρόνο, κάτι που θα πλήξει τους μικροεπιχειρηματίες, πολλούς από τους οποίους – όπως είπε ο Μακέιν – συνάντησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον Τζο τον υδραυλικό, τονίζοντας πως το σχέδιο του Ομπάμα δεν θα τον αφήσει να πραγματοποιήσει το Αμερικανικό Όνειρό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος τόνισε πως πρέπει να στηρίξουν και να ενθαρρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ επεσήμανε πως και εκείνος αλλά και ο αντίπαλος του θέλουν να μειώσουν την φορολογία, η διαφορά τους όμως είναι σε ποιους θα την μειώσουν. Στη συνέχεια, ο Μακέιν μίλησε για το σχέδιο του για την εξαγορά δανείων από τους δανειολήπτες, ύψους έως και 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μία προσπάθεια του να αντιστρέψει τη συνεχιζόμενη μείωση της ιδιοκτησίας κατοικιών.

Ο Μπάρακ Ομπάμα πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως το σχέδιο του Μακέιν τον τρομάζει και φοβάται ότι θα εξελιχθεί σε «δωρεά χρημάτων στις τράπεζες». Στη συνέχεια ο Ομπάμα ανέφερε ότι είναι ο υποψήφιος που μπορεί να φέρει θεμελιώδης αλλαγές στη χώρα και δεν παρέλειψε και πάλι να συνδέσει τον Μακέιν με τον πρόεδρο Μπους αναγκάζοντάς τον να απαντήσει: “Δεν είμαι ο πρόεδρος Μπους.”   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Κάτω από τη μέση”

Ο Τζόν Μακέιν, όπως ήταν αναμενόμενο “χτύπησε” τον αντίπαλό του ζητώντας του να “δώσει εξηγήσεις” για τις σχέσεις του με τον Γουίλιαμ Άγιερς, πρώην μέλος της παράνομης οργάνωσης Weather Underground, που προέβαινε σε εξτρεμιστικές ενέργειες την δεκαετία του ’60. Ο Άγιερς τότε είχε συνεργαστεί με τον γερουσιαστή του Ιλινόι, Μπάρακ Ομπάμα στο Σικάγο.

Ο φανερά εκνευρισμένος Ομπάμα απάντησε στον αντίπαλο του “αρκετά” και τόνισε πως ο Άγιερς δεν έχει αναμιχθεί ποτέ στην εκστρατεία του και δεν θα του παρέχει συμβουλές στο Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα πάντως  με τους αναλυτές, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα έπρεπε να είναι πιο πειστικός στο 3ο τηλεοπτικό debate, για να μπορέσει να αντιστρέψει τις εντυπώσεις και το κλίμα που υπάρχει εις βάρος του, όπως καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

«Νικητής» της τηλεμαχίας ο Ομπάμα

Παρά τους «σκληρούς» τόνους που κράτησε ο Τζον Μακέιν, νικητής στο τελευταίο ντιμπέιτ είκοσι μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση βγήκε ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και CBS.

Όπως αναφέρει το CNN το 58% των ερωτηθέντων, που είναι μεταξύ των αναποφάσιστων, ικανοποιήθηκε περισσότερο από την εμφάνιση του Μπαράκ Ομπάμα και το 31% από το Τζον Μακέιν. Μάλιστα, αμέσως μετά τη λήξη του ντιμπέιτ η άποψη του κοινού για τον Ομπάμα έδειξε να βελτιώνεται ακόμη περισσότερο από 63% που ήταν πριν ξεκινήσει σε 66%, ενώ το ποσοστό αποδοχής στο πρόσωπο του Τζον Μακέιν έπεσε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Στη δημοσκόπηση του CBS, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θεωρείται νικητής της τηλεμαχίας, με 53% έναντι 22% του Μακέιν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης