Ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η ανακοπή των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη στην Ιταλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της βασικής συζήτησης των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., την Παρασκευή, στη Βαλέτα της Μάλτας.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς «αμφιλεγόμενη» σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η προοπτική επίτευξης συμφωνίας με τη Λιβύη προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σε ΜΚΟ και διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου, εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας πέτυχε να ανακόψει κατά 79% τις ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα σ’ έναν χρόνο, ενώ, αντίθετα, στην Κεντρική Μεσόγειο η αύξηση των ροών έχει αγγίξει το 90%. Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., οι αφίξεις στην Ιταλία ξεπέρασαν το 2016 τις 180.000. Η πλειονότητα αφορά οικονομικούς μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, με πρώτη χώρα καταγωγής τη Νιγηρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης