του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βγήκε στη γύρα η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, σε μια προσπάθεια να επιτύχει σειρά συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, προκειμένου να ισορροπήσει τις οικονομικές δυσκολίες από το Brexit.

Έτσι μετά την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον –για να γίνει η πρώτη διεθνής προσωπικότητα που συναντάται με το νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ- πηγαίνει στην Άγκυρα.

Πενιχρό ήταν το αποτέλεσμα των οικονομικών συμπερασμάτων που μπορούν να προκύψουν από την κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη συνάντηση Τραμπ και Μέι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκείνο που τόνισαν και οι δύο ηγέτες, ήταν πως «θα εργασθούν για την εγκαθίδρυση συμφωνιών μετά από εμπορικές διαπραγματεύσεις».

«Σπουδαίες ημέρες ακολουθούν για τους λαούς των δύο χωρών», είπε μεγαλόστομα ο Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε πως «μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας».

Πάντως, εκείνο που επισημαίνουν οι διεθνείς αναλυτές, είναι πως το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν μπορεί να αρχίσει να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες ώσπου να οριστικοποιηθεί η αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έστω κι αν ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως επιθυμεί «μια γοργή εμπορική συμφωνία».

Οι δηλώσεις όμως του νέου προέδρου των ΗΠΑ, θεωρούνται ότι γίνονται ώστε να φανεί πως η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας έρχεται ως πλήγμα προς την ΕΕ, την οποία ο Τραμπ έχει δείξει πως θέλει να την δει να αποσταθεροποιείται.

Το ενδιαφέρον του κόσμου επικεντρώνεται πλέον για τι είδους σχέσεις θα διαμορφωθούν στο άμεσο μέλλον ανάμεσα στον Τραμπ και την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ. Επειδή οι σχέσεις αυτές θα επηρεάσουν και τις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.

Η Μέι στην Τουρκία

Η Τερέζα Μέι, πέταξε κατ΄ευθείαν από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία το Σαββατοκύριακο.

Στην ατζέντα των συνομιλιών τόσο με τον πρόεδρο Ερντογάν, όσο και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, προτεραιότητα για την Τερέζα Μέι, «είναι η διερεύνηση εμπορικής συμφωνίας που θα ακολουθήσει το Brexit, αλλά και ζητήματα που έχουν σχέση με την στρατηγική συνεργασία ασφάλειας» –όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού στην «Χουριέτ».

Τα ταξίδια της πρωθυπουργού της Βρετανίας, δείχνουν να εντάσσονται στον «γύρο των παγκόσμιων εμπορικών συμφωνιών που επιδιώκει η Βρετανία και θα διαπραγματευθεί τους επόμενους 12-24 μήνες», όπως έχει προβλέψει ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, David Davis. Όλες αυτές οι συμφωνίες πάντως, θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την πλήρη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, σε δύο χρόνια και αφού ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 στο τέλος Μαρτίου.

Η πρωθυπουργός Μέι, έχει δηλώσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Ιούλιο πως η χώρα της «θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο παγκόσμιο κέντρο ελεύθερου εμπορίου». Σ΄αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψή της στην Τουρκία.

Οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η επίσκεψη της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τουρκία σημειώνεται σε εποχή που ο Τούρκος πρόεδρος έχει ξεκινήσει απηνή διωγμό στους πολιτικούς του αντιπάλους, με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Διπλωματική απάντηση έδωσε η πρωθυπουργική εκπρόσωπος στο ερώτημα κατά πόσον η κα Μέι θα εγείρει το ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η εκπρόσωπος απάντησε: «Η Βρετανία έχει εκφράσει την έντονη υποστήριξή της στην Τουρκική δημοκρατία και στους θεσμούς της, μετά το πραξικόπημα».

Γεγονός πάντως είναι πως η επίσκεψη Μέι στην Τουρκία αποτελεί ένδειξη στήριξης σε μια δύσκολη εποχή για τον Ερντογάν.

Ενδιαφέρον θα έχει αν στα ζητήματα που θα εξετασθούν στις διμερείς σχέσεις θα είναι το Κυπριακό ή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αλλά οι εδώ παρατηρητές αμφιβάλουν.

Υποβαθμίστηκε η οικονομία της Τουρκίας

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τα αξιόγραφα του Δημοσίου της Τουρκίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών», αφαιρώντας της την τελευταία κατάταξη των ομολόγων της ως επενδύσεων και υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική στην αναπτυσσόμενη χώρα, που αποτελούσε στο πρόσφατο παρελθόν μαγνήτη για τους θεσμικούς επενδυτές.

Η υποβάθμιση του τουρκικού κρατικού αξιόχρεου σημειώθηκε μόλις μερικές ώρες αφότου ο ανταγωνιστικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s εξέπληξε τους επενδυτές, υποβαθμίζοντας την προοπτική της οικονομίας της Τουρκίας σε «αρνητική» από «σταθερή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης