Της Άντζελας Πεΐτση

Διχογνωμία και δυσαρέσκεια επικρατεί στους αγρότες του Αμυνταίου Φλώρινας, αναφορικά με τη συμμετοχή τους, στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Πολλοί εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει αυτός ο νέος κύκλος αντιδράσεων. Αν και όπως ξεκαθαρίζουν «δεν πρόκειται να παρατήσουν τον αγώνα», ωστόσο βρίσκονται σε μεγάλη περίσκεψη για το «αν τελικά θα κατεβούν με τα τρακτέρ στους δρόμους και το πότε θα κατεβούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο zougla.gr μίλησε αποκλειστικά το Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Αμυντίου, Κωνσταντίνος Ηλιάδης και εξήγησε: «Τα βασικά επιχειρήματα που αντιπροβάλλουμε είναι πως πρώτα από όλα, δε θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο. Ο καθένας, σήμερα έχει τα δικά του προβλήματα και δε θέλουμε να δημιουργήσουμε κι εμείς ένα επιπρόσθετο. Το κυρίαρχο αντεπιχείρημα παραμένει το «τι κερδίζουμε». Το μπλόκο το δικό μας είναι από τα πιο ενεργά τα τελευταία χρόνια και στο τέλος φεύγουμε κάθε φορά με τα χέρια κατεβασμένα και άρον – άρον. Δεν κερδίζουμε σχεδόν τίποτα. Πέρσι πετύχαμε το αφορολόγητο, πιέσαμε για κάποια αγροτικά θέματα την κυβέρνηση αλλά μέχρι εκεί. Και γι’ αυτούς τους λόγους, είναι πολύ δύσπιστοι στο να κατεβούμε στους δρόμους». Παράλληλα είπε χαρακτηριστικά: «Κατεβαίνουμε συνέχεια στους δρόμους και δεν εισακουγόμαστε από την Κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό των αγροτών από το Αμύνταιο, οι φετινές μορφές των κινητοποιήσεων τους, θα είχαν διαφορετικό χαρακτήρα από τις προηγούμενες. Θα υπήρχε η παρουσία των τρακτέρ στον κόμβο Αμυνταίου, χωρίς όπως να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος με κλεισίματα δρόμων και θα στηριζόταν κυρίως πορείες, σε παραστάσεις διαμαρτυρίας μεταξύ των οποίων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην ενημέρωση με φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς και πολίτες καθώς και στο μοίρασμα αγροτικών προϊόντων.

Τέλος αν και επίσημα δεν έχουν ληφθεί οι «τοπικές» οριστικές αποφάσεις για τη συμμετοχή ή όχι των αγροτών στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τις οποίες αποφάσισαν τα συντονιστικά τους όργανα, ο κ. Ηλιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr για το αν γνωρίζει κι άλλες περιοχές που ο αγροτικός κόσμος, έχει αντίστοιχα διαφορετικές απόψεις ως προς τη συμμετοχή του, εξήγησε πως σε επικοινωνία που είχε με συναδέλφους του και σε άλλες περιοχές υπάρχει μεγάλο ερωτηματικό για την παρουσία τους ή όχι: «Είχαμε αποφασίσει να βγούμε στις 23 Ιανουαρίου και ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο των διεργασιών και των συζητήσεων». Πάντως, οι αγρότες στο μπλόκο Αμυνταίου, αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη για να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και να καταλήξουν σε αποφάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης