Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμορφωθεί με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, την οποία θεωρεί «εξαιρετικά σημαντική» για την ασφάλεια της ηπείρου, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται για τον σεβασμό και την εφαρμογή αυτής της εξαιρετικά σημαντικής, κυρίως για την ασφάλειά μας, συμφωνίας» είπε η Μογκερίνι κατά την άφιξή της στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη συμφωνία αυτή, που υπεγράφη το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), επικρίνει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Bild» και τη βρετανική «Times» ο Τραμπ δήλωσε ότι τη θεωρεί «μια από τις χειρότερες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ποτέ», «μια από τις πιο ηλίθιες», αρνούμενος όμως να πει αν θα την αμφισβητήσει ή όχι.

Για τη Μογκερίνι ωστόσο η συμφωνία αυτή, που έχει οδηγήσει στην άρση κάποιων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, «έχει αποδείξει ότι είναι καλή», αλλά και το γεγονός ότι «η διπλωματία έχει αποτέλεσμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας χαιρέτισε την «πραγματικά σημαντική» επανέναρξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ε.Ε. και του Ιράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης