Περίπου 70 χώρες συμμετέχουν σήμερα στη Σύνοδο για το Αφγανιστάν που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, ανάμεσά τους και αυτές που έχουν στείλει στρατεύματα στη χώρα.

Σε σχετικό άρθρο του στην εφημερίδα Times, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, εκτιμά πως έχει περάσει ο καιρός της περισυλλογής για το μέλλον της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η προσπάθεια και η θυσία των στρατιωτών μας δεν επαρκούν από μόνες τους την κρίσιμη αυτή στιγμή για το Αφγανιστάν. Πρέπει να συνδυαστούν με ένα σαφή πολιτικό ”οδικό χάρτη”. Η σύνοδος του Λονδίνου θα μας επιτρέψει να το πραγματοποιήσουμε», είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Η σύνοδος ξεκινά στις 09:15 (11:15 ώρα Ελλάδας) με τις ομιλίες του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον καθώς και οι ομόλογοί της, Μπερνάρ Κουσνέρ και Κάθριν Άστον.

Η συνάντηση αυτή «θα καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία» της διεθνούς αποστολής, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βασικό θέμα της συνόδου θα είναι η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας στους Αφγανούς. Σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, η μεταβίβαση θα γίνει στο τέλος της χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης, όμως μόνο στις περιοχές που επικρατεί σταθερότητα.

Ο Καρζάι τόνισε χθες, φτάνοντας στο Λονδίν, πως η κυβέρνησή του θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, για να εγγυηθεί την ασφάλεια στο μεγαλύτερο τμήμα των αφγανικών εδαφών και μέχρι το 2014 σε όλη τη χώρα.

Όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν, ο Αφγανός πρόεδρος θα επιδιώξει να κερδίσει τη στήριξη των συμμετεχόντων στη στρατηγική συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν, προτείνοντας χρήματα και εργασία σε όσους εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα.

Τη στρατηγική αυτή υποστηρίζουν οι γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες και η Τουρκία. Οι σύμμαχοι ζητούν εγγυήσεις, για να δεσμευτούν οικονομικά.

Πάντως, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, προειδοποίησε χθες Τετάρτη πως δεν μπορεί να έχει διαπραγματεύσεις με τους εξτρεμιστές που προσφέρουν στήριξη στην αλ Κάιντα, καθώς το δίκτυο αυτό αποτελεί την «αμερικανική κόκκινη γραμμή».

Η Καμπούλ θα ζητήσει επίσης να σβηστούν από τη λίστα του ΟΗΕ με τα πρόσωπα που συνδέονται με την αλ Κάιντα τα ονόματα των Ταλιμπάν. Ήδη, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέσυρε την Τρίτη τα ονόματα πέντε εξ αυτών.

Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί στις 18:30 ώρα Ελλάδας με μια συνέντευξη Τύπου. Θα ακολουθήσει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο μια ακόμα διεθνής σύνοδος για το Αφγανιστάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Καμπούλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης