Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων «άφησαν» πίσω τους οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Μία πρώτη εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης κατέγραψε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με όσα κατέγραψε το κλιμάκιο, όσον αφορά την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή από το χαλάζι, αλλά και από το χιόνι το οποίο παρέμεινε πάνω στους καρπούς. Σοβαρές ζημιές παρατηρήθηκαν στις λεμονιές από το σπάσιμο κλαδιών, αλλά και στην καλλιέργεια του αβοκάντο, ιδιαίτερα στα μεγάλα δέντρα, όπου υπήρχε σημαντικό φορτίο καρπού. Επίσης, ζημιές έχουν υποστεί κατά τόπους οι ελαιώνες από το σπάσιμο κλαδιών, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές όπου υπήρχε παραγωγή και δεν είχε γίνει ακόμη συγκομιδή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει αποτίμηση και για τυχόν ζημιές στα μικρά δενδρύλλια, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που ακολούθησαν τη χιονόπτωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας, οι δήμοι έχουν, ήδη, κάνει αναγγελία, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να δηλώσουν τη ζημιά που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να επισκεφθεί τα Χανιά κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης