Ο καιρός έκανε το… θαύμα του, καθώς από τα ξημερώματα της Πέμπτης χιονίζει σε διάφορες περιοχές στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια. Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ξύπνησαν το πρωί αντικρίζοντας ένα λευκό τοπίο! Σε γενικές γραμμές η διέλευση των οχημάτων στην πρωτεύουσα διεξάγεται χωρίς προβλήματα, ωστόσο υπάρχουν σημεία του οδικού δικτύου όπου η κυκλοφορία έχει διακοπείΑπαγορευτικό έχει τεθεί σε ισχύ από το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Απίστευτη ταλαιπωρία το πρωί για τους επιβάτες του ΗΣΑΠ, οι οποίοι ενημερώθηκαν έκπληκτοι πως οι συρμοί έφθαναν μέχρι τον σταθμό «Ειρήνη». Η διακοπή στο τμήμα «Ειρήνη»-«Κηφισιά» διήρκεσε τουλάχιστον μία ώρα, σύμφωνα με επιβάτες που επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και τσουχτερό κρύο θα αποχαιρετήσει το 2016 την Ελλάδα, η οποία θα υποδεχθεί το νέο έτος ντυμένη στα λευκά

Η μεταβολή του καιρού ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης και έγινε αισθητή στην κεντρική, ανατολική και νότια Ελλάδα. Έντονες χιονοπτώσεις αναμένονται κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Όπως φαίνεται, με χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και τσουχτερό κρύο θα αποχαιρετήσει το 2016 την Ελλάδα, η οποία θα υποδεχθεί το νέο έτος ντυμένη στα λευκά, σύμφωνα με το δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

«Για πιο ισχυρό χιονιά σε σχέση με την κακοκαιρία των προηγούμενων εβδομάδων» έκανε λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, ενώ θα χιονίσει ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας: «Στην Αττική, στα βόρεια του νομού και κατά περιόδους μέσα στην Αθήνα, θα χιονίζει από το μεσημέρι της Πέμπτης έως το μεσημέρι του Σαββάτου».

Εικόνες από τη χιονισμένη Αθήνα:
Χιόνι στα νότια προάστια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα λευκά τα νότια προάστια

Χιόνι στο ύψος του Φάρου Ψυχικού

Εικόνα από το Μαρούσι

Τα δέντρα έγιναν... λευκά στο Μαρούσι!

Πλάνα από Άγιο Στέφανο

Πλάνα από Κηφισιά

Στα λευκά και ο Κορυδαλλός

Η πρόγνωση του καιρού

Στην Αττική αναμένονται σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια τμήματα, ενώ χιονόνερο θα σημειωθεί στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοκαταιγίδα αναμένεται στα δυτικά και βόρεια, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα παραθαλάσσια ανατολικά – βορειοανατολικά τμήματα.

Σταδιακά μέσα στην ημέρα παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα κεντρικά τμήματα του νομού, ενώ πρόσκαιρη χιονόπτωση αναμένεται στην πόλη των Αθηνών, καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά σχετικά γρήγορα θα «γυρίσει» σε χιονόνερο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες – βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 – 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται την Πέμπτη νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Βελτίωση από το Σάββατο

Σε έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, φαινόμενα που θα εξασθενήσουν από το Σάββατο:

Από την Πέμπτη (29-12-2016) έως και το Σάββατο (31-12-2016)

Α) χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, οι οποίες το Σάββατο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Β) θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 και πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ στο Αιγαίο, με βαθμιαία εξασθένηση την Παρασκευή.
Γ) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ολικός στα κεντρικά και βόρεια.

Χιονόπτωση αναμένεται στη νοτιοανατολική Θεσσαλία – Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας

Από τις 20.00 το βράδυ της Τετάρτης αναμενόταν χιονόπτωση στις περιοχές της ανατολικής και νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και σε υψόμετρο πάνω από τα 200 μέτρα, σύμφωνα με την πρόγνωση του περιφερειακού μετεωρολογικού κέντρου του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στη Λάρισα. Χιονόπτωση αναμένεται και στο Πήλιο, αλλά και στον Όλυμπο.

Στην πόλη της Λάρισας, το απόγευμα της Τετάρτης έπεσαν κάποιες νιφάδες χιονιού, όμως, σύμφωνα με την πρόγνωση, δεν προβλέπεται να υπάρξουν έντονες χιονοπτώσεις παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται πάντως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καιρικών φαινομένων, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τις επόμενες ώρες αναμένεται επιδείνωση του καιρού, με ισχυρούς ανέμους και κάποιες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Ήδη οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και επικρατεί παγετός, ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Για τον λόγο αυτόν, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έθεσε τις υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων σε ετοιμότητα, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εφιστά την προσοχή στους οδηγούς και υπενθυμίζει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει να διαθέτουν απαραιτήτως αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους.

Διακοπή κυκλοφορίας σε περιοχές των βορείων προαστίων

Λόγω της χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής τμήματα των λεωφόρων Πάρνηθας, Πεντέλης και Διονύσου, καθώς και της οδού Αγίου Μερκουρίου – Βαρυμπόμπης, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας:

-Λ. Πάρνηθας: από το ύψος του τελεφερίκ προς το καζίνο
-Λ. Πεντέλης: από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Ξενία
-στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου
-Λ. Διονύσου: από το γήπεδο Διονύσου έως τον Άγιο Πέτρο
-Οδό Αγίου Μερκουρίου – Βαρυμπόμπης, από το ύψος του εστιατορίου «Λεωνίδας».

Στους άλλους δρόμους της Αττικής η κυκλοφορία διεξάγεται με μικροπροβλήματα, ενώ οι οδηγοί πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή, λόγω της ολισθηρότητας από τη χιονόπτωση.

Απαγορευτικό για φορτηγά

Παράλληλα, σύμφωνα με την Τροχαία, δεν επιτρέπεται, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην περιφερειακή οδό Ελευσίνας – Θήβας, από το 3,5ο χλμ. στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα υπόλοιπα οχήματα.

Περίπου στις 11.30 επετράπη η κυκλοφορία ανάλογων φορτηγών οχημάτων και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη έως τον κόμβο Σχηματαρίου. Η κυκλοφορία των συγκεκριμένων οχημάτων δεν επιτρεπόταν, από νωρίς το πρωί, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, που φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ, πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να είναι σε ισχύ από το πρωί απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κλειστό είναι το πορθμείο Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα. Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια των πλοίων σε Καβάλο-Πρίνο, Κεραμωτή-Θάσο, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη.

Διαβάστε επίσης:

Αχαΐα: Σε ποια σημεία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Προβλήματα από τον παγετό στα Ιωάννινα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης