Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας που διενεργήθηκε στην περιοχή της Αττικής, τα παιδιά ηλικίας 10-15 ετών είναι πολύ κοντά στις νέες τεχνολογίες. Διαπιστώνεται υψηλή διείσδυση και εντατική χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ το επίπεδο χρήσης του internet στα παιδιά είναι υψηλότερο σε σχέση με τους ενήλικες.

Κυριότερος τόπος πρόσβασης στο internet για τα παιδιά είναι το σπίτι, τα οποία «γνώρισαν» τον κόσμο του διαδικτύου χάρη σε συγγενείς, φίλους αλλά και στο σχολείο, ενώ συνδέονται στο διαδίκτυο κυρίως για να αναζητήσουν πληροφορίες και να διασκεδάσουν παίζοντας παιχνίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παιδιά ηλικίας 10-15 χρησιμοποιούν εντατικά Η/Υ

Η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 93% των παιδιών ηλικίας 10-15 ετών χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, με το αντίστοιχο ποσοστό σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 16-24 ετών να μην ξεπερνάει το 39% σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει. Η νέα γενιά, λοιπόν, υιοθετεί τις νέες τεχνολογίες και χρησιμοποιεί εντατικά τους υπολογιστές. Συγκεκριμένα, 9 στα 10 παιδιά χρησιμοποιούν Η/Υ τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, ενώ τα μισά από αυτά κάνουν χρήση υπολογιστή καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυξάνεται η διείσδυση του internet

Σε υψηλότερο επίπεδο κυμαίνεται και η χρήση του internet στα παιδιά ηλικίας 10-15 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό (73% στα παιδιά, 30% στον γενικό πληθυσμό), όπως διαπιστώθηκε και στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Από τα παιδιά που χρησιμοποίησαν το internet τους τελευταίους μήνες, 8 στα 10 το χρησιμοποιούν τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, ενώ το 36% αυτών το χρησιμοποιεί καθημερινά.

Υψηλότερη είναι και η καθημερινή χρήση του διαδικτύου στα παιδιά ηλικίας 12-15, ενώ από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώνεται ότι η συχνότητα χρήσης του διαδικτύου αυξάνει με την ηλικία, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των Η/Υ. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το ότι μεταξύ των παιδιών που μπαίνουν καθημερινά στο internet, η μέση διάρκεια δεν παρουσιάζει διαφορές ιδιαίτερα από τη χρήση που κάνουν οι ενήλικες (3,01 ώρες οι συχνοί χρήστες/παιδιά έναντι 2,9 ωρών στους ενήλικες).

«Σερφάρουν» απ΄το σπίτι

Το σπίτι είναι για τα παιδιά ο βασικότερος χώρος χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή (90%) και πρόσβασης στο internet (77%), ενώ ακολουθούν το σχολείο, τα σπίτια φίλων και τα internet café.

Τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να παίξουν παιχνίδια, να δουν φωτογραφίες ή αστεία βίντεο, αλλά και για να αναζητήσουν πληροφορίες, να στείλουν και να λάβουν emails, ενώ από την έρευνα προκύπτει ότι η συμμετοχή των παιδιών σε social networking sites, όπως τα MySpace, Hi5 και Facebook, είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Τρία στα τέσσερα παιδιά διαθέτουν κινητό

Συγκεκριμένα το 74% των παιδιών χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, με τη χρήση του κινητού να αυξάνεται σημαντικά με την είσοδο των παιδιών στο γυμνάσιο (49% για τα παιδιά της 5ης – 6ης δημοτικού, 83% για τους μαθητές της 1ης Γυμνασίου). Από τα παιδιά που διαθέτουν κινητό τηλέφωνο, το 87% διαθέτει καρτοκινητό, ενώ το 72% μιλάει λιγότερο από 1 ώρα την εβδομάδα στο κινητό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης