ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010
17.00

KOMANTANT ΜΑΡΙΑ (1988)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Φουρνιστάκης
Πρωταγωνιστούν: Ελένη Φιλίνη, Κώστας Παληός, Γιώργος Λουκάκης, Τέτα Κωνσταντά.

Πολύ πριν το “Ένδοξοι Μπάσταρδη” του Ταραντίνο, η Ελληνίδα Μάτα Χάρι αποπλανεί τον Αδόλφο Χίτλερ, αυτοπροσώπως, σε ένα αντιναζιστικό videohell μιούζικαλ με αντιστασιακές πλεκτάνες, SS δολοπλοκίες και μπουφονικά χορευτικά.
Φιλίνη meets Hitler στην Αθήνα, λοιπόν, σε αυτή την ασύλληπτη ερωτική ιστορία με φόντο τα καμπαρέ και τον 2ου παγκοσμίου πόλεμο. Από τον σκηνοθέτη/παραγωγό Βαγγέλη Φουρνιστάκη (Διαστροφες, Μαυρη Αφροδίτη).

19.00
ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ ΙΙΙ (2009)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθεσία: Ζάχος Σαμολαδάς
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κουτρότσιος, Αγγελική Εφραιμίδη, Απόστολος Μπαχαρίδης, Χριστίνα Γεωργίου.

Ο σκηνοθέτης Ζάχος Σαμολαδάς, κλείνοντας την τριλογία των αιώνων, ανατρέχει στις ρίζες του βαμπιρισμού, στην Λάμια και τους πανάρχαιους μύθους της Ελλάδας.

Δύο αδέρφια με τρομακτικές δυνάμεις, δύο βρικόλακες, ο Μανουήλ και ο Δράκωνας είναι παιδιά της Λάμιας από διαφορετικό πατέρα. Γίνονται εχθροί, καθώς η διαφορετική καταγωγή τους διαχωρίζει στο μονοπάτι που οδηγεί στην σκοτεινή πλευρά της ύπαρξης τους.

 Μια σειρά από φόνους οδηγούν την δημοσιογράφο Διάνα Λακκά στην αναζήτηση της αλήθειας. Ο δράστης άγνωστος, τα θύματα κατακρεουργημένα, χωρίς ίχνος αίματος. Το καλά κρυμμένο μυστικό των αιώνων βγαίνει και πάλι στο φως.

Βουρβούλακες και Λάμιες, φουσκωμένοι με αίμα και αλκοόλ, μαγαρίζουν τα μπαράκια της Προξένου Κορομηλά στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη, υπό την – τσίτα χέβι μένταλ – μουσική υπόκρουση του … Ψαραντώνη.

21.00
Βράβευση του σκηνοθέτη Χρυσόστομου Λιάμπου
Q&A με τον Κώστα Γκουσγκούνη και τον σκηνοθέτη Χρυσόστομο Λιάμπο.

Το αχτύπητο ντουέτο που άλλαξε την ιστορία του Ελληνικού σινεμά. Ο Βασιλιάς του Ελληνικού ερωτικού κινηματογράφου και ο σκηνοθέτης του θα αναλύσουν την μακρόχρονη πορεία τους στη ζωή και το σινεμά και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού.

ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΑ ΤΟΥΣ (1974)

Σκηνοθεσία: Χρυσόστομος Λιάμπος
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Γκουσγκούνης, Έλσα Μπάρετ, Άγγελος Σερέτης, Κώστας Στεφανάκης.
Αδιανόητο αστυνομικό road movie δράσης. Μια συμμορία ληστεύει το χρηματοκιβώτιο ενός μεγάλου εργοστασίου. Η δουλειά πηγαίνει στραβά, οι μισοί σκοτώνονται και ξεσπάει μία άγρια καταδίωξη. Οι ληστές παίρνουν έναν αστυνομικό για όμηρο και αφού τον ξυλοκοπούν, τον αναγκάζουν να παρακολουθεί τις ερωτικές τους περιπτύξεις. Ο Λιάμπος στα χνάρια του The Getaway, του Peckinpah, πάντα σε συνεργασία με τον θρυλικό Γκουσγκούνη!

23.00
XXX Double Bill- Αφιέρωμα Στον Απόστολο Τεγόπουλο
Από τις «ταινίες για όλη την οικογένεια» στις κακόφημες «cut & paste» παραγωγές της «Σειλινός Φιλμ» για το ενήλικο κοινό.

ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΤΣΟΝΤΑΣ (1984)
Σκηνοθεσία: Τόλης Τρίκης (Απόστολος Τεγόπουλος)

Πρωταγωνιστούν: Βανέσα Οζντανικ, Άγγελα Λάσκαρη, Σπύρος Λοκατζής, Φρίξος Αλτιπαρμάκης.
Ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος Χάρης Βδέλλας (Τόλης Τρίκης) ξεναγεί τον θεατή στον κρυφό, αλλά όχι και άγνωστο κόσμο των ερωτικών απολαύσεων και των σαρκικών ηδονών. Ενώ ο ίδιος χτυπά πυρετωδώς τα πλήκτρα της γραφομηχανής του, καταγράφοντας τις συγκλονιστικές ειδήσεις που έχει συλλέξει για την ενημέρωση μας, ο φακός της ευέλικτης κινηματογραφικής μηχανής του διεισδύει παντού – από ιδιωτικά σκάφη μέχρι πολυτελείς παραλιακές βίλες – για να μας αποκαλύψει έναν κόσμο στον οποίο η πορνεία και η σωματεμπορία οδηγούν στον εκβιασμό και το έγκλημα.

ΑΓΓΕΛΟΙ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ (1983)
Σκηνοθεσία: Τόλης Τρίκης (Απόστολος Τεγόπουλος)
Πρωταγωνιστούν: Χάρης Μπρούμελ, Γιώργος Γεωργίου, Φρόσω Αστέρη, Έβελυν.

Ένας υπερδραστήριος άντρας (Χάρης Μπρούμελ-Ιωσηφίδης) προσφέρει τις υπηρεσίες του σ’ έναν άλλο, σεξουαλικά ανενεργό (Γιώργο Γεωργίου). Άλλοτε τον εφοδιάζει με πορνοταινίες και άλλοτε του επιτρέπει να παίρνει μάτι. Τελικά, προμηθευτής και πελάτης θα καθίσουν να παρακολουθήσουν μαζί ένα σκληρό πορνό στο βίντεο, με σκοπό την θεραπεία της ανικανότητας του δεύτερου.

Μία από τις πιο βρώμικες συρραφές σκηνών στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου, με ένα μοναδικό πρωταγωνιστικό δίδυμο και με συχνά «δάνεια» από παλαιότερες παραγωγές της «Ιωσηφίδης Φιλμς» (που δικαιολογούν και την απροσδόκητη εμφάνιση μεγάλης sex star της εποχής σε μία fake hardcore σκηνή).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010
16.00

ΑΘΗΝΑ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ (1985)
Σκηνοθεσία: Τάκης Σιμονετάτος
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Βανδώρος, Χάρης Εμμανουήλ, Χάρης Λουπάκης, Βιολέττα Αντωνίου.
Ο Μακρής (Αντώνης Λουπάκης), Έλληνας της Νέας Υόρκης και ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, αναγκάζεται να ζητήσει δάνειο από τον εύπορο συμπατριώτη του Αντώνη Δούκα (Νίκος Βανδώρος), ο οποίος έχει διασυνδέσεις στον υπόκοσμο.

 Εκείνος δίνει πρόθυμα το ποσό αγνοώντας ότι ο γαμπρός του χρησιμοποιεί τον Μακρή για ένα μεγάλο κόλπο; να του κλέψει τα χρήματα φοροδιαφυγών.

Μία σπανιότατη cult υπερπαραγωγή από τον δημιουργό ταινιών όπως «Καταζητείται Το Πρόσωπο Της Ημέρας» και «Το Κόκκινο Τραίνο», συνδυάζει αθλητικό δράμα, πολεμικές τέχνες και αστυνομικές καταδιώξεις, με φόντο την Νέα Υόρκη και ένα boom που αρνείται… πεισματικά να βγει από το πλάνο.

18.00
ΑΓΡΙΑ ΝΙΑΤΑ (1982)
Σκηνοθεσία: Νίκος Φώσκολος
Πρωταγωνιστούν: Διονύσης Ξανθός, Έφη Πίκουλα, Γιάννης Ζαβραδινός, Στηβ Ντούζος.
Ένας μποξέρ που κινδυνεύει να χάσει το φως του από τα χτυπήματα. Η αδερφή του, μαθήτρια που την κοπανάει από το λύκειο για φευγαλέες ερωτικές συναντήσεις.

 Οι φίλοι τους, ένας πρώην κατάδικος που ωθείται ξανά στο έγκλημα λόγω της ανεργίας και η κοπέλα του. Ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο, μακριά από την φτώχεια, τα εξαθλιωμένα σπίτια, το έγκλημα και τα ναρκωτικά.

Στα χνάρια ταινιών όπως «Τα Τσακάλια» και «Φυλακές Ανηλίκων», το φιλμ του Νίκου Φώσκολου ασχολείται με τα αδιέξοδα που οδηγούν τους νέους στην καταστροφή. Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Στηβ Ντούζου στον ρόλο του θρυλικού «Πατάτα».

20.00
Βράβευση του Φαίδωνα Γεωργίτση
ΛΟΥΚΑΣ Ο ΑΠΟΣΤΑΣΤΗΣ (ΣΑΤΑΝΙΚΕΣ ΕΡΩΜΕΝΕΣ) (1974)

Σκηνοθεσία: Φαίδων Γεωργίτσης
Πρωταγωνιστούν: Φαίδωνας Γεωργίτσης, Άννα Φόνσου ,Αλίκη Γεωργούλη, Λαυρέντης Διανέλλος.
Ο Λουκάς (Φαίδωνας Γεωργίτσης) επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από απουσία δέκα χρόνων. Όταν συναντά τον Κίμωνα Δράκο, έναν παλιό του φίλο και συγγραφέα, αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την άσχημη ψυχολογική του κατάσταση. Αντικαθιστά τον Κίμωνα στις κοινωνικές του υποχρεώσεις και έχει σεξουαλικές επαφές με την γυναίκα του, τη νύφη του αλλά και με την υπηρέτρια, παράλληλα και… ταυτοχρόνως.

 Οι αποφάσεις του Λουκά τον οδηγούν σταθερά προς την καταστροφή.

Η μοναδική ταινία που φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Γεωργίτση, ισορροπεί ανάμεσα στον σουρεαλισμό, το μπουρλέσκ και το cult. Μάλιστα, υπάρχουν σκηνές όπου ο βασικός χαρακτήρας θυμίζει ήρωα του Μπουνιουέλ.

Με δραματουργικά δάνεια από το «Θεώρημα» του Πιέρ Πάολο Παζολίνι και την αβαντ γκαρντ επιρροή του σπουδαίου Θανάση Ρεντζή (σκηνοθέτης του πειραματικού «Ηλεκτρικού ‘Αγγελου», ο οποίος εδώ υπογράφει το μοντάζ), ο « Λουκάς ο Αποστάτης» ξεχωρίζει από τις σύγχρονες του softcore ερωτικές ταινίες και διεκδικεί το μερίδιο που του αναλογεί στην ελληνική κινηματογραφία

Η νέα remastered κόπια κατευθείαν από τα εργαστήρια Σκλαβή σε πρώτη προβολή στην μεγάλη οθόνη του Gagarin.

22.00
Βράβευση της Ελένης Φιλίνη
Η ΓΟΡΓΟΝΑ (1988)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκαλενάκης
Πρωταγωνιστούν: Ελένη Φιλίνη, Φαίδων Γεωργίτσης, Ζανώ Ντανιάς, Τζένη Δανιά.
Ένα χαριτωμένο χαρμάνι αστυνομικής ίντριγκας και αισθηματικής κομεντί. Αρχαιολόγος (Ελένη Φιλίνη) ερωτεύεται αρχαιοκάπηλο (Φαίδων Γεωργίτσης) κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών στο νησί της. Οι δυο τους χαίρονται τον ήλιο και τη θάλασσα, ώσπου η αρχαιοκαπηλία θα ταράξει τα νερά, και τη σχέση τους.

Η «γοργόνα» του τίτλου στις καλύτερες στιγμές της. Αιθέρια, όμορφη όσο ποτέ, σε μια ταινία που θα συνεπάρει τον θεατή με την πικάντικη αθωότητα της!

 Η Ελένη Φιλίνη με όλη την εκτυφλωτική της λάμψη, γήινη μα συνάμα και ανέγγιχτη, σέξυ αλλά πάντα ενάρετη, άφθαρτη στο πέρασμα του χρόνου – όπως, άλλωστε, είναι και live σήμερα. Το κορίτσι της διπλανής πόρτας που μεταμορφώνεται σε γυναίκα / μύθο.

00.00
Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΔΟΝΗΣ (1974)
Σκηνοθεσία: Απόστολος Τεγόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Τίνα Σπάθη, Άρης Τσιούνης, Μίρκα Δανέζη, Γιώργος Βελέντζας.
Ένας πλούσιος οικογενειάρχης επιστρέφει στη Ελλάδα μετά από πολυήμερες διακοπές στο εξωτερικό, για να βρει την κόρη του Μέλανι (Τίνα Σπάθη) αναίσθητη στο κρεβάτι της. Μετά το θάνατο της, ένας αστυνομικός αρχίζει να σκαλίζει το παρελθόν της άτυχης κοπέλας, προσπαθώντας να βρει αυτόν που της προμήθευσε τον λευκό θάνατο. Η ζωή της Μέλανι ζωντανεύει μέσα από φλας μπακ και η αποκάλυψη του δράστη είναι απρόσμενη… All time classic σε μια σπάνια προβολή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010
16.00
ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ (1975)

Σκηνοθεσία: Όμηρος Ευστρατιάδης
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Καραγιώργης, Αλέκα Καλφάτη, Μάγδα Μακρή, Κλεόβουλος Ζαμίδης.
Κατά την διάρκεια της Χούντας, μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία υπογράφει την Λήδα Αλεξίου (Αλέκα Καλαφάτη), μια όμορφη νεαρή τραγουδίστρια, με σκοπό την δημιουργία ενός ειδώλου το οποίο θα στρέψει την νεολαία ενάντια στο φασιστικό καθεστώς το οποίο βιάζει, βασανίζει και δολοφονεί. Η μοναδική ίσως «πολιτική τσόντα» στην Ελληνική φιλμογραφία, με την πλοκή να διακόπτεται κάθε λίγα λεπτά από τις απαραίτητες σεξουαλικές σκηνές. Μία πολύ ιδιαίτερη δημιουργία από τον μαιτρ Όμηρο Ευστρατιάδη.

18.00
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ (1989)

Σκηνοθεσία: Κώστας Μπακοδήμος
Πρωταγωνιστούν: Τζώνης Θεοδωρίδης, Γούλη Ζήκου, Μπάμπης Σαριγιαννίδης, Θεόφιλος Βανδώρος.
Από τον σκηνοθέτη θρυλικών underground δημιουργιών όπως «Εξάρχεια Ώρα 12» και «Φάκελος Πορνεία», έρχεται αυτή η ταινία που καταγράφει της παράλληλες ζωές μίας ομάδας νέων που αργοπεθαίνουν στο βούρκο της σύγχρονης Αθήνας.

 Ο Σπέντζος (Μπάμπης Σαριγιαννίδης), ένας μικροκακοποιός, ωθεί ένα ζευγάρι μαθητών λυκείου (Θεοδωρίδης – Ζήκου) στο εμπόριο ναρκωτικών και την πορνεία. Όταν ένας αδίστακτος νταβατζής (Θεόφιλος Βανδώρος) ζητάει μερίδιο από τις δουλειές τους, τότε βγαίνουν τα μαχαίρια. Ένα ακόμα – σχεδόν χαμένο – διαμάντι από την «χρυσή εποχή» του βίντεο, σε πρώτη προβολή, ever!

20.00
Βράβευση του Στηβ Ντούζου.
ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ 2 (1990)

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τζελλάς
Πρωταγωνιστούν: Στήβ Ντούζος, Άννα-Μαρία Δαλιάνη, Σπύρος Καλογήρου, Μίμης Θειόπουλος.
Ο Γάτος (Κώστας Καραγιώργης) σκοτώνεται στο (κυριολεκτικά) εκρηκτικό ξεκαθάρισμα του πρώτου μέρους.

Η υπόθεση των διεφθαρμένων μπάτσων / εμπόρων ναρκωτικών, όμως, δεν έχει κλείσει. Όταν ο νόμος αδυνατεί να τιμωρήσει τους πρεζέμπορες, τότε τη λύση δίνει ο ΣΤΗΒ ΝΤΟΥΖΟΣ, αδερφός του Γάτου και ορκισμένος για ματωμένη εκδίκηση. Με τις γροθιές-βόμβες (και υπό τους jazz / fusion ήχους του Al Di Meola) τσακίζει τους εγκληματίες, μέχρι να φτάσει στο αφεντικό που ακούει στο όνομα «Σιτσιλιάνος» (Σπύρος Καλογήρου). Σε πρώτη δημόσια προβολή ever, το χαμένο sequel της βιντεοταινίας που άφησε εποχή.

22.00
Επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Φωκίωνα Μπόγρη
Μετά την work-in-progress προβολή στις Νύχτες Πρεμιέρας, η ολοκληρωμένη μορφή της ταινίας σε πρώτη προβολή.

Βράβευση του πρωταγωνιστή Κώστα Στεφανάκη
ΚΑΘΑΡΣΗ (2009)

Σκηνοθεσία: Φωκίων Μπόγρης
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Στεφανάκης, Βαγγέλης Μουρίκης, Χρήστος Νάτσιος, Βαγγέλης Αλεξανδρής.
Ο Έστεμπαν (Κώστας Στεφανάκης) έρχεται στην Αθήνα έχοντας χάσει τη δουλειά του ως μπάτσος. Μένει μαζί με τον ανάπηρο θείο του (Μπάμπης Κούρτης) και αναζητά εργασία. Είναι άφραγκος και απογοητευμένος.

Τον πλησιάζει ο διευθυντής ασφάλειας (Χρήστος Νάτσιος) και του αναθέτει να καθαρίσει δύο από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες στην πόλη: Ο Μάνθος (Βαγγέλης Μουρίκης) και ο Μπαχράμης (Βαγγέλης Αλεξανδρής) είναι αυτοί που κανείς δεν μπορεί να πιάσει επίσημα. Προστασία, drugs, παράνομα sex shops… Όλα παίζουν. Ο Έστεμπαν γίνεται στόχος, όχι μόνο για τον υπόκοσμο αλλά και για τα “αφεντικά” του.

00.30
Closing Party: ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ LIVE + DJ sets.
8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ CULT ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 28 / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 / ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΣΤΟ GAGARIN 205 LIVE MUSIC SPACE: Λιοσίων 205, κοντά στον σταθμό Μετρό / ΗΣΑΠ “Αττική”. Τηλέφωνο: 6944 814543 / Website: www.gagarin205.gr

Doors Open / Τιμή Ημερήσιου Εισιτηρίου:
Πέμπτη 28/1 – 16:30 / 10 ευρώ
Παρασκευή 29/1 – 15:30 / 10 ευρώ
Σάββατο – 15:30 / 15 ευρώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης