Χιλιάδες Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους της Χαλάμπτζα, για να γιορτάσουν την εκτέλεση δια απαγχονισμού του «χημικού Αλί», Αλί Χάσαν αλ-Ματζίντ, ο οποίος είχε δώσει την εντολή για τη χρήση χημικών σε αυτήν την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν το 1988, που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους.

Στις 11.35 ακριβώς, την ώρα δηλαδή που άρχισε ο βομβαρδισμός της Χαλάμπτζα από τα ιρακινά αεροσκάφη, στις 16 Μαρτίου του 1988, οι οικογένειες των θυμάτων απόθεσαν λουλούδια στο κοιμητήριο, όπου υπάρχουν οι μαζικοί τάφοι με τα θύματα της επίθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 16 Μαρτίου, ιρακινά αεροσκάφη άρχισαν να εκτελούν πτήσεις από τα ξημερώματα πάνω από τη Χαλάμπτζα. Ύστερα από λίγες ώρες εξαπέλυσαν βόμβες με αέριο μουστάρδας και νευροτοξικά Tabun, Sarin και VX. Την εντολή για τη χρήση των χημικών είχε δώσει ο Αλί Χάσαν αλ-Ματζίντ, ξάδερφος και άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Σαντάμ Χουσέιν.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις εκδηλώσεις που έγιναν στην Χαλάμπτζα το 2008 για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από την τραγική εκείνη ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

Εκτελέστηκε διά απαγχονισμού ο «χημικός Αλί», 25 Ιανουαρίου 2010, 17:57

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης