Της Άντζελας Πεΐτση

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της πανελλήνιας έρευνας «Βαρόμετρο Ανησυχιών και Φόβου 2017», που πραγματοποίησε η εταιρεία Interview, μέσα στον τελευταίο μήνα του 2016. Αφορά σε απαντήσεις που δόθηκαν από 500 άτομα άνω των 18 με τη μεθοδολογία της «web έρευνας με δομημένο ερωτηματολόγιο» και παρουσιάζει το zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες – με κλίμακα από 1 έως και 10 (σημ. 1 καθόλου έως 10 πολύ)- για το πόσο ανησυχούν και φοβούνται σχετικά με τη χρονιά που έρχεται, απάντησαν σε μία σειρά ερωτήσεων με το δείκτη ανησυχίας να χτυπάει κόκκινο στα παρακάτω ερωτήματα:

· Για την κρίση του χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα μας: 8,0 για το 2017 από 7,7 το 2016

· Για την ύφεση: 8,7 για το 2017 από 8,3 το 2016

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

· Για τις προσφυγικές ροές: 8,1 για το 2017 από 7,7 το 2016

· Για το μέλλον των παιδιών σας: 8,8 για το 2017 από 8,2 το 2016

Δείτε αναλυτικά την έρευνα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ









Ο δημοσκόπος Δημήτρης Βασιλειάδης, σχολιάζοντας τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας, μιλώντας στο zougla.gr υπογράμμισε: «Το κυριότερο στοιχείο που προέκυψε είναι η μεγάλη ανησυχία που δείχνουν οι Έλληνες για το μέλλον των παιδιών. Μάλιστα, τα ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά έχουν αυξηθεί και σχεδόν πλησιάζει το 9 στους 10. Συγκεκριμένα είναι 8,8 για το 2017 από το 8,2 που ήταν για το 2016».

Και εξήγησε: «Η συγκεκριμένη έρευνα, κάθε χρόνο έχει περίπου το ίδιο ερωτηματολόγιο αλλά ειδικά για φέτος, προσθέσαμε ακόμα τρεις ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά στις προσφυγικές ροές, καθώς ήταν ιδιαίτερα έντονες μέσα στο 2016 , η δεύτερη αφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, επειδή είχαμε –ως γνωστόν- εξάρσεις σε Τουρκία, Σκόπια και στην Αλβανία και η τρίτη ερώτηση αφορά στο πώς βλέπουν οι Έλληνες τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς κι αυτό το θέμα, το θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr, ο κ. Βασιλειάδης είπε χαρακτηριστικά: «Έκπληξη για μένα είναι το χαμηλό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρώ πως το μειωμένο ενδιαφέρον των Ελλήνων για την Ε.Ε. δεν είναι καλό γιατί αν δεν υπάρχει Ε.Ε. , να σας πω ενδεικτικά πως δεν θα υπάρξει «αγροτικό εισόδημα». Σήμερα, οι αγρότες έχουν εισόδημα, ασχέτως της παραγωγής τους. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω, κι έχω πλήρη επίγνωση των όσων αναφέρων πως πολλές φορές δεν παράγουν και τίποτα, αν εξαιρέσει κάποιος το λάδι, την ελιά ή το μέλι και κάποια ακόμα, τα υπόλοιπα τι ή ποια αξία έχουν? Οι περισσότερες καλλιέργειες γίνονται για την ευρωπαϊκή επιδότηση. Άρα, αν βγάλεις από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή επιδότηση τότε θα σταματήσει να υπάρχει το αγροτικό εισόδημα».

«Ένα δεύτερο στοιχείο, το οποίο είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι, η πολύ δίκαιη ανησυχία των Ελλήνων για το μέλλον των παιδιών τους. Ανησυχούν οι εννιά στους δέκα», παρατήρησε ο κ. Βασιλειάδης και εξήγησε: «Τα δύο τελευταία χρόνια –και τα προηγούμενα αλλά τα δύο τελευταία- αυξήθηκε εντονότατα το φαινόμενο της φυγής των νέων ανθρώπων, δηλαδή των παιδιών μας, στο εξωτερικό. Μάλιστα και σημειώστε το αυτό, δεν έφυγαν «τεχνίτες» στις χώρες του εξωτερικού. Μετανάστευσε το επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας. Οι Έλληνες λοιπόν, ανησυχούν και φοβούνται πως «αυτή η τάση φυγής» θα συνεχιστεί και για το 2017. Είναι φοβερό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης