Οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν είναι πλέον απλώς ένα δικαίωμα αλλά είναι επίσης μια νέα κοινωνική προσδοκία. Μια νέα καναδική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό έδειξε ότι τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων που δεν έχουν παντρευτεί νιώθουν έντονη πίεση για να προχωρήσουν στην επισημοποίηση της σχέσης τους.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 22 άτομα που διατηρούσαν σχέση με άτομα του ιδίου φύλου, με σκοπό να μάθουν το πώς η ψήφιση της νομοθετικής πράξης που δίνει το δικαίωμα του πολιτικού γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2005 επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται για τη σχέση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς της μελέτης παρατηρούν πως η δυνατότητα του γάμου επηρέασε σημαντικά τις ζωές των συμμετεχόντων. Ξαφνικά όλο και περισσότεροι άνθρωποι ήθελαν να τους μιλήσουν για τη σχέση τους και το εάν θα παντρευτούν.

Ακριβώς επειδή πιο πριν δεν υπήρχε η δυνατότητα του γάμου μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου, πολλά άτομα μη ετεροφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού είχαν αναπτύξει τα δικά τους μοντέλα σχέσεων, έξω από το συμβατικό κοινωνικό καθεστώς. Με τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, τα ομόφυλα ζευγάρια ήρθαν αντιμέτωπα με νέες πιέσεις προκειμένου να προσαρμοστούν στις κοινωνικές νόρμες.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες αποκάλυψαν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό σε μια ηλικία στην οποία ουσιαστικά δέχτηκαν ότι δεν θα είχαν ποτέ τη δυνατότητα να παντρευτούν. Σε νομικό επίπεδο ο γάμος μεταξύ των ατόμων ιδίου φύλου είναι θεμελιώδης. Κοινωνικά ωστόσο, όταν δίνεται η πρόσβαση σε ένα έθιμο ή έναν θεσμό όπως ο γάμος, αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκέπτεται για τον εαυτό του ή για τη σχέση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί άνθρωποι ανέφεραν ότι η σχέση τους θα αποκτήσει νομιμότητα και αξιοπιστία μέσα από τον γάμο ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα όπου υπάρχει ακόμα ισχυρή προκατάληψη. Η πεποίθηση αυτή δείχνει ότι ο γάμος παραμένει στο απόγειο της εξέλιξης μιας σχέσης στην καναδική κοινωνία ακόμα και με τη σημαντική αύξηση του ποσοστού των ατόμων που επιλέγουν τη συμβίωση. Οι συμμετέχοντες, ωστόσο, επιλέγουν να μην παντρευτούν για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσής τους απέναντι στον θεσμό.

Το ερώτημα των ερευνητών είναι εάν και σε ποιο βαθμό θα αλλάξουν η πολιτική και οι ιδέες των ατόμων μη ετεροφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού σχετικά με τις σχέσεις τους, μετά τη νομιμοποίηση του γάμου. Αναρωτιούνται επίσης εάν η νομιμοποίηση αυτή τείνει να εξαλείψει τις διαφορές μεταξύ των σχέσεων ή εάν έχει απλώς επεκτείνει ένα κυρίαρχο κοινωνικό ιδανικό σε μια άλλη ομάδα ανθρώπων.

Πηγή: phys.org/news
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης