Δεν πρόλαβε καλά καλά να κόψει την τούρτα με τα 100 πρώτα κεράκια η Σοσιαλιστική κυβέρνηση και έπηξαν οι εθνικοί δρόμοι απ’ τα τρακτέρ.

Κυβέρνηση – ΜΜΕ άρχισαν αμέσως την εκστρατεία συκοφάντησης – παραπλάνησης με τις γνωστές παπάρες για τους «τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» που τρώνε τις επιδοτήσεις (στα σκυλάδικα), για εποχιακές αργίες, για υποκινούμενα μπλόκα, για έγχρωμα τρακτέρ κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά όλοι γνωρίζουν -και η κυβέρνηση με την «νωπή εντολή» καλύτερα απ’ όλους- ότι δεν πρόκειται για ακόμη μία ετήσια – επετειακή (και επαιτειακή ) κινητοποίηση. Αυτήν τη φορά τα μπλόκα είναι πιο πολλά και πιο μαζικά και οι αγρότες πιο αποφασισμένοι, αφού χρόνο με τον χρόνο τα προβλήματα (και τα χρέη) όχι απλά παραμένουν αλλά συσσωρεύονται και άλλα.
 
Σε όλη την μεταπολιτευτική περίοδο η αγροτική πολιτική και των δύο μεγάλων κομμάτων ακολούθησε πιστά τις (υστερόβουλες) επιταγές της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Όχι απλά συρρίκνωση αλλά διάλυση της αγροτιάς. Η ελληνική επαρχία έχει πλέον μετατραπεί σε οικονομική και κοινωνική έρημο. Ειδικά την τελευταία οχταετία (του ευρώ) δεν υπάρχει αγροτικό προϊόν που να μην έχει καταρρεύσει η τιμή του, με αποτέλεσμα οι αγρότες (και όχι μόνο οι φτωχοί) να περιέλθουν σε πλήρες αδιέξοδο, αφού τα έξοδα καλλιέργειας υπερβαίνουν το εισόδημα από τα προϊόντα, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο που περνάει να κατορθώνουν να αυξάνουν μόνο τα χρέη τους. Από την άλλη, τα ίδια τα προϊόντα φθάνουν πανάκριβα στον καταναλωτή και… μαντέψτε «ποίος ωφελείται»! Ένας αγρότης π.χ. χρειάζεται να πουλήσει 20 κιλά σιτάρι για να αγοράσει 1 κιλό ψωμί!!!

Δεν ευθύνονται λοιπόν οι διάφοροι κοκκινούληδες και πρασινούληδες για τα μπλόκα, παρά μόνο πεινασμένοι αγρότες που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να σπείρουν τα χωράφια τους. Η κυβέρνηση και ειδικά η υπουργός /Αγροτικής ανάπτυξης* γνωρίζει πολύ καλά το μέγεθος του προβλήματος. Πέρυσι, μάλιστα, συμμετείχε στα μπλόκα κατακεραυνώνοντας την αντιλαϊκή πολιτική της Δεξιάς. Φέτος προσπαθεί με κουτοπονηριές να σπάσει τα μπλόκα καλώντας τους αγρότες (μέσω φίλων!) σε διάλογο, δηλώνοντας όμως εκ των προτέρων ότι «δεν υπάρχει σάλιο». Αλήθεια, τι ακριβώς θα συζητήσουν όταν εξ αρχής λένε ότι δεν θα δώσουν τίποτα; Μάλλον η κ. Μπαζελή πιστεύει ότι το επίπεδο των αγροτών είναι για τα μπάζα!

Φυσικά η κυβέρνηση είναι υπεράνω χρημάτων, ως ανώτεροι άνθρωποι (και χορτάτοι). Οπότε μπορούν να ασχολούνται αενάως με τη διαβούλευση. Μπορεί επίσης να ελπίζει ότι ο «κοινωνικός» διάλογος με την ΠΑΣΕΓΕΣ την ΓΣΕΕ και τις λοιπές ξεπουλημένες κοινωνικές εταίρες θα καταφέρει να οικοδομήσει συναίνεση, για να περάσει χωρίς διαμαρτυρίες τα αντιλαϊκά μέτρα. Μπορεί επίσης να οργανώνει ακατάπαυστα ημερίδες και να κρατά για πάρτη της τις μεγάλες μερίδες. Οι αγρότες όμως δεν θέλουν παχιά λόγια (συγνώμη κ. Πάγκαλε) θέλουν φαΐ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τότε που ο πρώην Γιωργάκης μας διαβεβαίωνε σοβαρότατος πως «υπάρχουν τα λεφτά» μέχρι το κυνικό «δεν υπάρχει σάλιο» η απόσταση είναι μόλις 100 ημέρες. Και ούτε χρόνος δεν πέρασε από τότε που ο ίδιος Γιωργάκης -όταν έφαγε το δακρυγόνο στη μάπα- δήλωνε με στόμφο πως ο Καραμανλής έδωσε ψίχουλα στους αγρότες (συμφωνώ) και ότι αυτός θα έπαιρνε 1 δισ. τουλάχιστον από τα 28 των τραπεζών να τους τα δώσει.

*έχουν χιούμορ πάντως.

Φέτος, που είναι αυτός πρωθυπουργός, δεν δίνει ούτε τα ψίχουλα και μας λέει ότι τα μπλόκα πλήττουν τη διεθνή εικόνα της χώρας (ενώ η διαφθορά, η ρεμούλα και τα σκάνδαλα μας περιποιούν τιμή!). Για να αποκατασταθεί λοιπόν η τιμή της χώρας δεν έχει παρά να δώσει στους αγρότες αυτά που ζητάνε. «Υπάρχουν τα λεφτά!»

Να πούμε δυο λόγια και για τους ποικιλόχρωμους ψιττακούς (παπαγάλους) των ΜΜΕ και για τον οχετό λάσπης και ψεύδους που εξαπολύουν. Από την πρώτη κιόλας ημέρα των αγροτικών κινητοποιήσεων κλαίνε και οδύρονται για την τεράστια ζημία που υφίσταται η παραπαίουσα εθνική οικονομία. Μας λένε πως τη νύφη την πληρώνουν οι άλλες παραγωγικές τάξεις – φορτηγατζήδες – ΚΤΕΛ – τουριστικοί πράκτορες –επιπλοποιοί – τορναδόροι, πως ήδη παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά , πως πλήττονται οι εξαγωγές και λοιπά. Σε λίγο θα μας πουν πως οι αγρότες ευθύνονται και για το έλλειμμα. Ακόμη μας λένε πως η κυβέρνηση είναι καινούρια για να λύσει τα προβλήματα των αγροτών, προλαβαίνει όμως μια χαρά το τρίμηνο βρέφος να μας «μπήγει» κάθε βδομάδα και από 2 – 3 νέους φόρους.

Επίσης μας ενημερώνουν πως η ανεξάρτητη δικαιοσύνη κινήθηκε τάχιστα , από την 2η κιόλας μέρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για διώξεις εις βάρος των ανάλγητων αγροτών που κλείνουν τους δρόμους ! Ούτε λέξη φυσικά για τα Τέμπη που κοντεύουν 2 μήνες κλειστά από τις ανατινάξεις βράχων. Εκεί δεν υπάρχει παρακώλυση συγκοινωνιών, δεν πλήττεται η εθνική οικονομία ούτε οι παραγωγικές τάξεις. Ούτε διαρκεί η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη μέσω Ελασσόνας 10 ώρες. Ή μήπως θα στείλει τα ΜΑΤ στους εργολάβους ο εισαγγελέας!

Και για να τελειώνουμε μ` αυτές τις αλητείες, τόσα χρόνια με τις περιβόητες επιδοτήσεις δεν οικοδομήθηκε καμία σοβαρή αγροτική πολιτική, ούτε στηρίχθηκε όπως προσπαθούν να μας πουν , η ευημερία των αγροτών.

Αντιθέτως το μόνο που πέτυχαν είναι η κατάρρευση των τιμών των αγροτικών προϊόντων η διάλυση της αγροτιάς και η ερήμωση της υπαίθρου. Η όποια ευημερία των αγροτών (παλιά) οικοδομήθηκε μόνο πάνω στη σκληρή δουλειά και στον ιδρώτα τους (αν τον έχουν ακουστά). Χρέος όλων μας είναι να μην τσιμπάμε στα χοντροκομμένα παραμύθια κυβέρνησης – ΜΜΕ και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την μεγάλη αντιλαϊκή επίθεση.

Άλλωστε, οι μόνοι που πλήττονται πραγματικά από τις δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών είναι η συμμορία των τεσσάρων (κυβέρνηση – βουλευτές – δικαιοσύνη – ΜΜΕ), αυτοί δηλαδή που ρήμαξαν τη χώρα και φέρουν ακέραια την ευθύνη για το σημερινό χάλι, το οικονομικό κραχ, το έλλειμμα, τα χρέη, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά.

Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας όλων μας.
Όλοι στα μπλόκα

24 – 1 – 10
Φυλακές Κορυδαλλού
Ειδική πτέρυγα απομόνωσης
Χριστόδουλος Ξηρός

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης