Ένα βιβλίο ενάντια στο bullying και σε κάθε μορφή βίας παρουσίασαν οι εκδόσεις «Άγκυρα», τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 στις 19.00 το απόγευμα στον Πολυχώρο Άγκυρα Σόλωνος 124 και Εμμανουήλ Μπενάκη.

Τίτλος του βιβλίου «Θες να παίξουμε; Ένα πολύ ιδιαίτερο graphic novel με συναρπαστικές εικόνες δια χειρός Μιχάλη Λουκιανού, που απογειώνουν το κείμενο και το οδηγούν σε ένα άλλο επίπεδο, πολύ διαφορετικό, πολύ φρέσκο, πολύ διαφορετικό. Διάλογοι σε μορφή κόμικ, γκράφιτι από τα Εξάρχεια, εικόνες από τα social media, ζωντανές σαν φωτογραφίες και χρώματα, σχέδια και έμπνευση απίστευτα δυναμική και τόσο ταιριαστή με το δυνατό κείμενο. Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι, όπως σχολίασε η παρουσιάστρια και συντονίστρια της βραδιάς, η αθλητική συντάκτης της ΕΡΤ Βίκη Σπύρου. Δεκάδες οι συνεντεύξεις της με τον συγγραφέα χρόνια τώρα και αναμενόμενη η σύνδεσης τους λόγω της αθλητικής του ιδιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το σημαντικό με αυτό το βιβλίο πέρα από αυτό που φέρει, κομίζει και εκπροσωπεί είναι το γεγονός ότι το έχει γράψει ο Νίκος Μιχαλόπουλος», τόνισε η εκδότρια Αναστασία Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας τη μέχρι τώρα πορεία των best seller βιβλίων του, της θεματολογίας τους και των μηνυμάτων που μεταφέρουν σε μικρούς και μεγάλους, χρόνια τώρα.

«Πρέπει να διαδώσουμε την αλήθεια αυτού του βιβλίου και του λόγου του για το καλό όλων μας» υπερθεμάτισε ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, τονίζοντας και τη συνεργασία τους για πρώτη φορά, αφού μέρος των πωλήσεων του βιβλίου πηγαίνει για τους σκοπούς του συλλόγου, που κατέχει την Πανευρωπαϊκή προεδρία για θέματα bullying.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άποψη της βραβευμένης συγγραφέως και μεταφράστριας Κώστιας Κοντολέων πάνω στο ίδιο το βιβλίο άνοιξε το δρόμο προς την ουσία του και όσα κρύβονται πίσω από τη δημιουργία του.

Η στιγμή του ζωντανέματος των ηρώων του βιβλίου μέσα από τις φωνές και το ταλέντο της συγκινητικής Ελένης Κρίτα, του ιδιαίτερα ευαίσθητου Περικλή Λιανού και του βαθιά συναισθηματικού Αντώνη Αντωνίου ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς, που έκανε πολλά πρόσωπα να ανασηκωθούν στις καρέκλες τους, σε συνδυασμό με την εναλλαγή σκληρότητας και γλυκύτητας της γραφής, που την έκανε απίστευτα άμεση.

Και ο λόγος στον ίδιο τον συγγραφέα, Νίκο Μιχαλόπουλο, που με ένα λόγο δυνατό, άμεσο, ζωντανό, γεμάτο παραδείγματα, αλληγορίες, μικρές ιστορίες, προσωπικές αναφορές και στατιστικά στοιχεία έδωσε μια άλλη διάσταση σε αυτό που όλοι ονομάζουμε bullying, αλλά ίσως λίγοι καταλαβαίνουμε, βάζοντας το όλο θέμα σε ένα άλλο επίπεδο, εκεί που υπάρχουμε όλοι με τις πράξεις μας, τις επιλογές μας, το παράδειγμά μας, τις αποφάσεις μας, τις δράσεις μας, τις αντιδράσεις μας, την ίδια μας την ύπαρξη που δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από την κοινωνία και τα προβλήματά της.

Το πάθος του συγγραφέα σε συνδυασμό με το πολύ δυνατό video που έκλεισε τη βραδιά, βασισμένο σε μια ιδέα του ίδιου και σε επιμέλεια Δημήτρη Κεραμίδα έκανε πολλά μάτια να δακρύσουν, κάνοντας τον κόσμο να συνειδητοποιήσει αυτό που είναι και το ισχυρό μήνυμα του βιβλίου: πως ο κόσμος μας είναι όμορφος ακριβώς λόγω της διαφορετικότητάς μας και πως η ζωή θα μπορούσε να είναι ένα όμορφο παιχνίδι για όλους, όμως όλα τα πράγματα στη ζωή δεν είναι παιχνίδι. Μια ματιά στον κόσμο γύρω μας και των μικρών και των μεγάλων το αποδεικνύει σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό.

Το βιβλίο βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία όλης της Ελλάδας, ο συγγραφέας ξεκινάει την περιοδεία του σε πολλά σχολεία της Αθήνας και της περιφέρειας, ενώ με αφορμή την κυκλοφορία του οι εκδόσεις Άγκυρα αναγγέλλουν το Πρώτο Μαθητικό Διαγωνιστικό Φεστιβά για μαθητικά συγκροτήματα με τίτλο τον τίτλο του βιβλίου «Θες να παίξουμε;» και φιλοσοφία ενάντια στο bullying και κάθε μορφή βίας. Ένα φεστιβάλ που φιλοδοξούν να γίνει θεσμός και να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά μέσα από τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ενδοσχολική βία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης