Για το θέμα της ΑΟΖ, το ζήτημα των Τσάμηδων και τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Οι κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα γίνονται στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος που λέγεται «αστική αναγέννηση»​, τόνισε ο Ράμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Έντι Ράμα έκανε λόγο για αμφισβητούμενη περιοχή στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου «υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε καμία βλέψη για αλλαγή συνόρων».
«Να ζητήσουμε από τους Έλληνες να κάτσουν κάτω μ’ ένα πλάνο και να συζητήσουμε όλα τα θέματα: τα ναυτικά μίλια, τα θαλάσσια σύνορα, την κατάσταση πολέμου και το θέμα της ταφής των Ελλήνων στρατιωτών» πρόσθεσε.

Σχετικά με το θέμα των Τσάμηδων τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ: «Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι, που είναι 80 χρονών, γυναίκες και άνδρες, που τους ανάγκασαν να φύγουν από τα σπίτια τους, να μην μπορούν να πάνε πίσω να τα επισκεφθούν; Είναι δυνατόν οι άνθρωποι που κατάγονται από αυτήν την περιοχή, που είναι Αλβανοί, να μην μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα ενός μεγάλου ευρωπαϊκού γείτονα όπως είναι η Ελλάδα; Είσαι όμηρος τέτοιων θεμάτων, εάν τα βλέπεις με τη ματιά του παρελθόντος. Δίνουμε τροφή στον εθνικισμό».

«Να ζητήσουμε από τους Έλληνες να κάτσουν κάτω μ’ ένα πλάνο και να συζητήσουμε όλα τα θέματα» πρότεινε ο Ράμα​«Δεν υπάρχουν χάρτες της “Μεγάλης Αλβανίας” σε κανένα σχολικό βιβλίο. Μπορούμε όλοι να είμαστε κομμάτι μιας Μεγάλης Ευρώπης, που θα ήταν πολύ καλό να μας συμπεριλάβει όλους ως πολίτες, όπου τα σύνορα δεν θα έχουν πια σημασία, στη λογική της επικοινωνίας, των ανταλλαγών και της έννοιας τού να ζούμε μαζί κάτω από τον ίδιο ευρωπαϊκό χώρο. Δεν υπάρχει μέλλον εάν μείνουμε απομονωμένοι σ’ ένα εθνικιστικό φρούριο, να την κάνουμε μεγαλύτερη, όχι με γεωγραφικούς όρους αλλά με όρους κοινωνικούς, με όρους ευημερίας» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στην κατεδάφιση ελληνικών κτισμάτων στη Χειμάρρα τόνισε ότι γίνονται στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος που έχει ξεκινήσει ο ίδιος και η κυβέρνησή του τα τελευταία χρόνια και το οποίο λέγεται «αστική αναγέννηση». Λόγω αυτού του προγράμματος, έχουν κατεδαφιστεί τα τελευταία χρόνια 9.150 κτήρια σε ολόκληρη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα περισσότερα ήταν παράνομα, κάποια ήταν ημι-νόμιμα, και στις περιπτώσεις που ήταν νόμιμα προχωρήσαμε σε διαδικασίες απαλλοτρίωσης βάσει του αλβανικού νόμου. Στη Χειμάρρα εφαρμόστηκε το ίδιο πρόγραμμα και αφορά 18 κτήρια. Δώδεκα από αυτά ήταν παράνομα, έξι από αυτά νόμιμα. Για τα έξι από αυτά, εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Εάν λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση οι διαδικασίες δεν είναι οι ίδιες που ακολουθήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα για τα 9.150 κτήρια, που έχουν γκρεμιστεί, τότε σας οφείλω μια μεγάλη συγγνώμη» υποστήριξε ο κ. Ράμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης