Εκατοντάδες μαθητές λυκείων της Βόρειας Ελλάδας έπεσαν θύματα ιδιοκτήτη τουριστικού γραφείου, που χτύπησε «κανόνι», εξαπατώντας τους υπευθύνους σχολείων και φεύγοντας με τις προκαταβολές που εισέπραξε. Τα όσα συνέβησαν την άνοιξη του 2011 με δέκα μαθητικές εκδρομές αναβίωσαν χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου ένας ιδιοκτήτης του γραφείου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών για απάτη.
«Ήταν όλα προγραμματισμένα να κλέψουν τα λεφτά από τους μαθητές. Η κομπίνα έγινε για λίγες ημέρες για να μην το αντιληφθούμε», είπε χαρακτηριστικά διευθύντρια σχολείου της Θεσσαλονίκης, η οποία τελικά έδωσε από την τσέπη της όλα τα χρήματα που έλειπαν και είχε καταχραστεί ο κατηγορούμενος, προκειμένου οι μαθητές να κάνουν την εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. «Ξέρετε τι συνέβαινε εκείνες τις ημέρες στο σχολείο μόλις το πληροφορήθηκαν οι μαθητές; Τα παιδιά ήταν έξαλλα που θα έχαναν την εκδρομή για την οποία έδωσαν χρήματα», συμπλήρωσε.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν οι δύο ιδιοκτήτες του γραφείου Superior travel -που από τότε έκλεισε- και ο ιδιοκτήτης ενός τρίτου γραφείου. Το δικαστήριο καταδίκασε τον έναν ιδιοκτήτη του γραφείου και αθώωσε τους άλλους δύο. Ο καταδικασθείς δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, δικάστηκε ερήμην και από την ανάκριση και μετά έχουν χαθεί τα ίχνη του, καθώς διάφοροι διεκδικούν χρήματα. Το Κακουργιοδικείο αποφάσισε να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, που ενδεχομένως ασκήσει στη συνέχεια, εφόσον καταβάλει το ποσό των 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση όμως που δεν καταβληθούν τα χρήματα, θα αναζητείται ως φυγόποινος.
Προκαταβολές
Η υπόθεση με τις εκδρομές «έσκασε» τον Μάρτιο του 2011, όταν μαθητές σχολείου της Αλεξανδρούπολης εγκλωβίστηκαν στη Βαρκελώνη, καθώς το γραφείο δεν είχε πληρώσει το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν και τα παιδιά πετάχτηκαν έξω. Τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν αποκαλύψεις για ματαιώσεις μαθητικών εκδρομών από την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, καθώς τα χρήματα που έδωσαν οι μαθητές ποτέ δεν έφτασαν στα ξενοδοχεία, τους ξεναγούς και τους οδηγούς λεωφορείων, αλλά κατέληξαν στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη του πρακτορείου, που είχε εξαφανιστεί.
Όπως εξήγησαν οι υπεύθυνοι των δέκα σχολείων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, όλοι τους έδωσαν τα χρήματα στον έτερο ιδιοκτήτη του πρακτορείου, που αθωώθηκε, τον οποίο κατηγόρησαν πως πρώτη φορά πήρε ρευστό χρήμα. Επρόκειτο ουσιαστικά για προκαταβολές – δόσεις των εκδρομών. Το συνολικό ποσό της απάτης έφτανε τις 83.000 ευρώ, που έδωσαν τα σχολεία, τα οποία δεν επιστράφηκαν μέχρι σήμερα.
Ο ιδιοκτήτης που αθωώθηκε στην απολογία του υποστήριξε πως όλα τα έκανε ο εξαφανισμένος συνεταίρος του, που μάλιστα λίγες ημέρες πριν αγόρασε ένα τμήμα της επιχείρησης και άρχισε να διαχειρίζεται τα οικονομικά. Ανέφερε πως όλα τα χρήματα που ο ίδιος εισέπραξε από τα σχολεία, είτε πήγαν στον λογαριασμό της εταιρείας, είτε πλήρωσε προμηθευτές. «Αυτή η εταιρεία έκλεισε για 50.000 ευρώ, ενώ είχε τζίρους εκατομμυρίων», υποστήριξε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν καταχράστηκε καθόλου χρήματα. «Ακόμη και σήμερα είναι εξαφανισμένος. Μέχρι και το μερίδιο της επιχείρησης που αγόρασε δεν το πλήρωσε ποτέ», είπε.
Ο ιδιοκτήτης του άλλου πρακτορείου, αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή, ούτε και στη μεσιτία μίας εκδρομής που έγινε.
Πηγή: εφημερίδα «Μακεδονία»