Την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κύκλοι του Υπ. Εργασίας μετά την κυριακάτικη συνάντηση της Έφης Αχτσιόγλου και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, το ΔΝΤ επέμεινε στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου πρότεινε το ποσοστό της «απελευθέρωσης» να παραμείνει στο 5% (σ.σ. όσο είναι και σήμερα), αλλά και να υπάρχει προέγκριση και προέλεγχος από το κράτος για κάθε περίπτωση ομαδικών απολύσεων σε ιδιωτική επιχείρηση. 

Επειδή υπήρχαν διαφωνίες, ανάμεσα στις δυο πλευρές, η προγραμματισμένη για δύο ώρες συνάντηση της υπουργού με τους θεσμούς, τελικά κράτησε τέσσερις.

Μαζί με το ΔΝΤ φαίνεται να τάσσονται και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, και ουσιαστικά τα περιθώρια ελιγμών της ελληνικής πλευράς στενεύουν επικίνδυνα ενόψει του κλεισίματος της αξιολόγησης που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 5 Δεκεμβρίου όπου είναι προγραμματισμένο Eurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξερχόμενη η κα. Αχτσιόγλου μετά τη συνάντηση, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνάντηση ήταν η δεύτερη μεταξύ Αχτσιόγλου-θεσμών από τις 14 Νοεμβρίου, και ανάμεσα στις δύο αυτές συναντήσεις μεσολάβησαν δύο συνεδριάσεις με τα τεχνικά κλιμάκια με θέμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη αντιμετώπιση της αδήλωτης απασχόλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά οι τρεις αυτές συναντήσεις δεν φαίνεται να ήταν αρκετές έτσι ώστε να αμβλύνουν το τεράστιο χάσμα το οποίο χωρίζει τις δύο πλευρές.

Σημειώνεται ότι τεράστιες είναι οι διαφορές στα δύο βασικά μέτωπα του νέου Εργασιακού, δηλαδή στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την επαναφορά της δυνατότητας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών να καθορίζουν το ύψος του κατώτατου μισθού. Αντίθετα, οι θεσμοί επιμένουν ότι πρέπει να συνεχίσει να ισχύει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος.

Επίσης οι θεσμοί και προπαντός το ΔΝΤ υποστηρίζουν την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% (ισχύει σήμερα) στο 10%!

Αντίθετα η ελληνική πλευρά δεν δέχεται την αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ υποστηρίζει να υπάρχει τουλάχιστον προέγκριση των ομαδικών απολύσεων από το κράτος και παράλληλα τάσσεται υπέρ του μειωμένου ωραρίου με παράλληλη μείωση των μισθών (ως εναλλακτική στις ομαδικές απολύσεις).

«Αγκάθι» ακόμα αποτελεί και η απαίτηση των θεσμών για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. 
Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να το δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση αφού θα οδηγούσε σε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και θα έπληττε και άλλο την αξιοπιστία της. 

Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν περικοπεί σε αρκετές περιπτώσεις έως και 60% τα χρόνια του μνημονίου και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν μπορούν να καλύψουν με αυτές ούτε τις βασικές τους ανάγκες επιβίωσης. 

Άλλωστε πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως αποτελεί «κόκκινη» γραμμή που δεν πρόκειται να υπερβούν το θέμα νέας μείωσης μισθών και συντάξεων.

Οι δανειστές έδωσαν το πράσινο φως για τον προϋπολογισμό του 2017 (σ.σ. κατατίθεται το απόγευμα της Δευτέρας), καθώς καλύφθηκε το κενό των 50 εκατ. ευρώ που είχε απομείνει για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στόχος είναι έως την Τρίτη οπότε και θα αποχωρήσουν οι δανειστές, να έχει φτάσει η διαπραγμάτευση σε τέτοιο σημείο που η συμφωνία να μπορεί να ολοκληρωθεί εξ αποστάσεως.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όποτε εκφράζονται ελπίδες για τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, με τα οποία συνδέεται και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης