Από το πρωί διεξάγονται στη Γαλλία -για πρώτη φορά- προκριματικές εκλογές της γαλλικής δεξιάς (κόμμα των Ρεπουμπλικάνων του Σαρκοζί, πρώην UMP) και του κέντρου για την ανάδειξη υποψήφιου για το χρίσμα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Σήμερα ο πρώτος γύρος. Τα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ.

Από τους επτά που κονταροχτυπήθηκαν το τελευταίο δίμηνο διεκδικώντας το χρίσμα, αύριο θα μείνουν δύο. Από αυτούς οι εκλογείς, οι προσκείμενοι στην γαλλική δεξιά και το κέντρο θα πρέπει να ψηφίσουν, την παραπάνω Κυριακή 27 Νοεμβρίου, αυτόν που θα τους εκπροσωπήσει διεκδικώντας το ανώτατο αξίωμα, στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν του χρόνου, τον Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έξι από τους εφτά υποψήφιους που διεκδικούν το χρίσμα είναι μέλη του κόμματος “Républicains’’ εκτός από τον βουλευτή Jean-Frédéric Poisson που είναι του ακροδεξιού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών. Το χρίσμα διεκδικούν επίσης οι Jean-François Copé , Bruno Le Maire και Kosciusko-Morizet.

Τις περασμένες εβδομάδες, ξεχώρισαν ως επικρατέστεροι τρεις: ο Αλέν Ζυπέ, ο Νικόλα Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός του Φρανσουά Φιγιόν. Ανάμεσα σε αυτούς, αδιαμφισβήτητο φαβορί ήταν ο σημερινός δήμαρχος του Μπορντό Αλέν Ζυπέ, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις…

Οι δημοσκοπήσεις πάλι υποστηρίζουν ότι ο νικητής τελικά θα είναι και ο μελλοντικός ένοικος του Ελιζέ Παλάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελευταίο δεκαήμερο υπήρξε ανατροπή με την αναπάντεχη άνοδο του Φιγιόν, παρ’όλο που έχει το πιο σκληρό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει δραστικές μειώσεις δαπανών μεταξύ άλλων.
Οι δημοσκοπήσεις και στη Γαλλία βρίσκονται στο στόχαστρο, μετά την αποτυχία που σημείωσαν τόσο στην περίπτωση του Brexit όσο και της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ.

Πάντως, ο Ζιπέ, δήλωσε σε πλήθος 2.000 οπαδών του στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση, «από τα χειροκροτήματα προτιμώ να ρίξετε τη ψήφο σας».

Ο Σαρκοζί, έπαιξε το χαρτί της ισλαμοφοβίας και στη δική του προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Nimes, κήρυξε «αδυσώπητο πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας των βαρβάρων ισλαμιστών».

Στην τελευταία του προεκλογική εμφάνιση ο Φιγιόν, στο Παρίσι στις κατάμεστες 3.500 θέσεις στο Palais des Congrès, καθώς και σε δύο αίθουσες γειτονικών ξενοδοχείων όπου αναμεταδιδόταν η ομιλία του, αναφέρθηκε στην κατάσταση της γαλλικής οικονομίας.

«Οποιονδήπτε άλλον εκτός του Σαρκοζί» φώναζε ένα ζευγάρι μεσήλικες κουνώντας γαλλικές σημαίες , στην μεγάλη αίθουσα συνεδρίων του Grand Palais στη Λιλ, εκφράζοντας την άποψη που επικρατείς τους οπαδούς του Ζιπέ. «Γνωρίζουμε τις δημοσκοπήσεις και θέλουμε να δείξουμε στο Ζιπέ πως είμαστε στο πλευρό του», συμπλήρωναν.

Όλοι κάπου στο κέντρο θέλουν να κινηθούν…



Το γαλλικό κέντρο δεν έχει δικό του υποψήφιο και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιόν θα υποστηρίξουν οι εκλογείς του, ιδιαίτερα στην τελική ευθεία την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Φρανσουά Μπαϋρού είναι ο βασικός εκφραστής του κέντρου και τάχθηκε από νωρίς υπέρ του Ζυπέ, προκαλώντας τη μήνη του Σαρκοζί διότι το 2012 είχε υποστηρίξει τον Ολάντ.

Τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς και του κέντρου ήρθε να διαταράξει και η εσπευσμένη προχθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δηλώνει ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Δηλώνει κάπου στο κέντρο παρόλο που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το λεπτομερές πρόγραμμα.

Πάντως, η μόνη που συνεχίζει ατάραχη ανοδική πορεία είναι η Μαρίν Λεπέν. «Μαρίν Πρόεδρος» είναι το σλόγκαν, χωρίς το Λεπέν και με σύμβολο ένα μπλέ τριαντάφυλλο. Το μπλε της δεξιάς και το τριαντάφυλλο των Σοσιαλιστών.

Πληροφορίες από FRANCE 24 | AP | Deutsche Welle
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης