Το συνδεδεμένο με την ιστορία του δυτικού Βερολίνου φτωχικό και γρήγορο πιάτο Currywurst, δηλαδή λουκάνικο με σάλτσα κάρι, έφαγαν χθες το βράδυ (16/11/2016) στο δείπνο πολυτελέστατο ξενοδοχείο «Adlon» κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ.

Το δείπνο διήρκεσε τρεις ώρες και ο Αμερικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχουν μέχρι την Παρασκευή συνολικά τέσσερις γύρους συνομιλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tο πρωί της Παρασκευής, καταφθάνουν στη γερμανική πρωτεύουσα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και της Μ.Βρετανίας Τερέζα Μέι, που θα συμμετέχουν σε μία “άτυπη σύνοδο” με την καγκελάριο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η Αθήνα ελπίζει ότι ο Ομπάμα θα θέσει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους στη Μέρκελ, κάτι που όπως φάνηκε από τις δημόσιες δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του στη χώρα μας θα πράξει ο Αμερικανός πρόεδρος (στην ομιλία του στο ίδρυμα Νιάρχος είπε ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσει να θέτει το ζήτημα στους εταίρους της Ελλάδας).

Το ερώτημα είναι όμως κατά πόσον ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος θα μπορέσει να πείσει τη Μέρκελ, η οποία έχει εκλογές σε ένα περίπου χρόνο στις οποίες θα είναι ξανά υποψήφια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όποιος λέει θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», έσπευσε ήδη να δηλώσει, προτού καν να φτάσει ο Ομπάμα στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ενέργεια του αυτή καταδίκασε με tweet της, η Ντόρα Μπακογιάννη παρόλο που ιδεολογικά ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα ο γερμανικός τύπος κατέγραφε τη διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης, που είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του Αμερικανού προέδρου, με σχόλια όπως ότι δεν πληρώνουν και άρα δεν αποφασίζουν οι ΗΠΑ.

Εκείνο όμως που κυρίως απασχολεί το γερμανικό τύπο και φαίνεται πως θα είναι και το κύριο ζήτημα συζήτησης όχι μόνο μεταξύ Μέρκελ και Ομπάμα αλλά και με τους υπόλοιπους ηγέτες, είναι η πολιτική των ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ και ειδικά όσον αφορά στις σχέσεις με τη Ρωσία και το Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Τράμπ έχει δείξει να κλίνει σε μία πιθανή επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, εγείροντας αμφιβολίες για το μέλλον των κυρώσεων που είχαν επιβάλει η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες το 2014 μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδησεων ότι το σχέδιο ήταν να συμφωνηθεί μία επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, οι οποίες λήγουν στο τέλος Ιανουαρίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις από τον Ομπάμα, ο οποίος συνάντησε τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε στη συνέχεια ότι ο εκλεγείς πρόεδρος θα διατηρήσει τις βασικές συμμαχίες των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης με το ΝΑΤΟ.

Μέρκελ και Ομπάμα προέβησαν ήδη χθες σε κοινή δήλωση για τη συμφωνία εμπορίου TTIP και την προστασία του περιβάλλοντος στέλνοντας ένα μήνυμα και στον Ντόναλντ  Τραμπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης