Από «κατοχικό σύνδρομο» έχουν καταληφθεί οι Ισλανδοί. Πανικόβλητοι αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ισλανδίας ενδέχεται να επηρεάσει τις εισαγωγές τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Οι πωλήσεις των καταστημάτων έχουν αγγίξει τα ύψη και οι υπεύθυνοι τροφοδοσίας δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν τις προθήκες, οι οποίες αδειάζουν εν ριπή οφθαλμού. «Έχουμε ζήσει τρελές καταστάσεις την τελευταία εβδομάδα. Οι πωλήσεις έχουν διπλασιαστεί», αναφέρει διευθυντής εμπορικού κέντρου στο Ρέικιαβικ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ισλανδία είχε κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να επιτύχει το πέμπτο κατά κεφαλή ΑΕΠ στον κόσμο, χάρις στα υψηλά επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών της, τα οποία προσέλκυαν κεφάλαια απ’ όλο τον κόσμο.

Τώρα μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, την αύξηση των τιμών κατά 50% τους τελευταίους μήνες και τη θεαματική πτώση της ισλανδικής κορώνας, τα εισαγόμενα προϊόντα είναι πανάκριβα, ενώ η αγορά συναλλάγματος έχει «μπλοκάρει».

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να θέσουν σε προτεραιότητα τις συναλλαγές συναλλάγματος για αγαθά πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα και πετρέλαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης