Σε αυτό το ήσυχο καταφύγιο στην ανατολική Νέα Υόρκη, στο Κουίνς, μεγάλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, 70 ετών πια, όμως κανείς από την περιοχή δεν διατηρεί ιδιαίτερες επαφές, με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Στοn δήμο του Queens, μια αριστοκρατική περιοχή, είναι το όμορφο σπίτι, με τους χορτοτάπητες, που συνορεύει με δεντροστοιχίες, που έχουν πάρει πια, τα χρώματα του φθινοπώρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές οι κατοικίες ανήκουν στον θύλακα οικοδομών «Τζαμάικα Estates». Όσο προχωράς όμως προς τον νότο, το σκηνικό αλλάζει. Τα σπίτια είναι μικρότερα και τα αυτοκίνητα λιγότερο φανταχτερά.

Στις ημέρες της παιδικής του ηλικίας, στην περιοχή κατοικούσαν κυρίως λευκοί, με τον πληθυσμό, να αλλάζει λόγω των κυμάτων μετανάστευσης, κυρίως από την Ασία και την Αφρική, τη δεκαετία του 1980.

Η οικογένεια Τραμπ, έζησε πρώτα σε αυτό το σπίτι, που βρίσκεται στο «85-15 Wareham Place» πριν μετακομίσει σε ένα αρχοντικό σε κοντινή απόσταση, που χτίστηκε επίσης, από τον πατέρα του, όταν ο Ντόναλντ ήταν τεσσάρων χρονών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μεγιστάνας των ακινήτων έχει επίσης αρκετές φορές αναφερθεί στην καταγωγή του, από το Queens.

«Όταν ο Τραμπ ζούσε εδώ, υπήρχε ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων», δήλωσε ο Michael Richardson, ένας Αφρο-Αμερικανός δημοσιογράφος που δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου.

«Κέρδισε χάρη στις ψήφους των λευκών στις αγροτικές περιοχές», επισημαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ζω δίπλα στο σπίτι του Donald Trump!» τόνισε αστειευόμενη μια άλλη κυρία, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία της. «70 ετών, μετακόμισα εκεί πριν από 20 χρόνια, ενώ ο Ντόναλντ δεν ήταν τότε εκεί» ανέφερε.

Πιστεύει επίσης–όπως και ο γείτονάς της- ότι οι ντόπιοι δε βρίσκονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του.

Θυμίζουμε ότι το 75% του Queens County, ψήφισε υπέρ της δημοκρατικής υποψηφίου. «Είναι οι λευκοί που τον ψήφισαν. Είμαι πολύ θυμωμένη. Αυτοί οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τι έχουν κάνει» λέει η συνταξιούχος, πρώην εργαζόμενη ως τεχνικός εργαστηρίου, σε ένα νοσοκομείο της περιοχής.

Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια Τραμπ έφυγε από τον δήμο πολλές δεκαετίες πριν, η γενιά Τραμπ άφησε ένα ορατό αποτύπωμα στην περιοχή.

Ο Φρεντ Τραμπ (πατέρας του εκλεγέντα προέδρου), ο οποίος «έφτιαξε» την τεράστια ακίνητη περιουσία του το 1930, έχει στην πραγματικότητα χτίσει πολλά σπίτια για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης, στην περιοχή. Βοήθησε επίσης στην κατασκευή του Pavilion Trump στο νοσοκομείο του δήμου.

Δύο τετράγωνα μακριά είναι το Γυμνάσιο – Λύκειο, όπου ο γιος του Ντόναλντ, έκανε ένα μέρος της εκπαίδευσής του.

Αλλά πέρα ​​από αυτό το αστικό τοπίο, οι δεσμοί μεταξύ του ανθρώπου που βιώνει την εποχή της πολυτέλειας στο Μανχάταν και αυτής της κοινότητας, είναι πλέον ανύπαρκτες.

«Ο Τραμπ έχει αποκλείσει τους κατοίκους αυτής της γειτονιάς»

Συνεχίζοντας νότια, φτάνουμε στη Λεωφόρο Hillside, μεγάλο εμπορικό δρόμο που σηματοδοτεί το τέλος, της «Τζαμάικα Estates». Εδώ, λίγα μόλις βήματα από όπου, ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πέρασε τα νεανικά του χρόνια, ο θόρυβος της κυκλοφορίας έχει αυξηθεί, σε μια περιοχή με αρκετά καταστήματα και παντοπωλεία, σε αντίθεση με τη σιωπή και τα σοκάκια ανάμεσα από τις βελανιδιές, εκείνης της εποχής ενώ μια επιγραφή ενός μπακάλη αναφέρει: «λίστα με τα πράγματα που πρέπει να έχετε για τα αποτελέσματα των εκλογών: ένα πακέτο μπύρες και ένα εισιτήριο για τον Καναδά».

«Έχω πολλούς πελάτες που θυμούνται τον χαρακτήρα του Τραμπ αφού έχει ζήσει εδώ» είπε ο έμπορος. «Εγώ δεν τον ξέρω. Δεν τον έχω δει ποτέ μου. Τον βλέπω στην τηλεόραση, αυτό είναι όλο», προσθέτει. Ο ίδιος αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια σχετικά με τον χαρακτήρα του κ. Τραμπ.

Ο Αβί Σάνκλερ, ένας μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναφέρει ότι η εχθρότητα των ανθρώπων προς το πρώην αστέρι του ριάλιτι, δεν αποτελεί έκπληξη. «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ μας έκανε πέρα, με συνέπεια οι μετανάστες, μουσουλμάνοι αλλά και οι Αφροαμερικανοί να μην τον θέλουν εδώ. Και η κοινότητα αποτελείται από όλους αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης