Από την πρώτη στιγμή της έξαρσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κυβερνήσεις, τραπεζικό σύστημα και διεθνείς οργανισμοί, επιχειρούν την έξοδο από το χάος. Ακολουθούν συνοπτικά οι κινήσεις στις οποίες προχώρησαν κράτη και οργανισμοί για να απεμπλακούν από την πρωτοφανή οικονομική κρίση. 

ΔΝΤ & ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει ανακοινώσει ότι είναι έτοιμο να δανείσει τις χώρες εκείνες που επλήγησαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, ο οποίος για πρώτη φορά εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της σημαντικής οικονομικής κρίσης στην Ασία, τη δεκαετία του ‘90.

Η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, και οι Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, της Σουηδίας και της Ελβετίας στις 8 Οκτωβρίου, έλαβαν το «πρωτοφανές» μέτρο της συντονισμένης μείωσης, κατά μισή μονάδα των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η έξοδος από την πιστωτική κρίση.

ΑΜΕΡΙΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΜΕΞΙΚΟ: Ο Πρόεδρος Φελίπε Γκαλντερόν, έχει προτείνει, σε μια προσπάθεια ώθησης της οικονομίας, να ξοδέψει 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομής και ενέργειας. Η Κεντρική Τράπεζα του Μεξικού στηρίζει με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το τοπικό νόμισμα (πέσο) που κατρακυλά.

ΗΠΑ: Η χώρα από όπου ξεκίνησε η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση εδώ και δεκαετίες. Μετά από πολιτική διαμάχη ημερών – ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών- εκπόνησε σχέδιο σωτηρίας του πιστωτικού της συστήματος, ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν τούτοις, ο υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον προειδοποίησε μετά και από την συνεχιζόμενη κατρακύλα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου στον κόσμο, ότι μερικές αμερικανικές τράπεζες θα καταρρεύσουν, παρά το αμερικανικό σχέδιο σωτηρίας. Παρά ταύτα η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί και το λέει, ότι η οικονομική κρίση θα τερματιστεί άμεσα και απαιτεί τη γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επιμένει ότι η μόνη λύση είναι η εξαγορά των τοξικών ομολόγων της Γουόλ Στριτ. Από την πλευρά της η παγκόσμια κοινότητα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι αφενός φέρει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει σήμερα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αφετέρου ότι παραμένει απλός θεατής, καθώς η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση Μπους που αποχωρεί, δεν ενδιαφέρεται για την έξοδο από τα κρίση.

ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Η Αυστραλία ήταν η πρώτη που κατ’ ουσία… πετσόκοψε τα επιτόκια. Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε το βασικό επιτόκιό της από 7% σε 6%, για να ενισχύσει την επιχείρηση εξόδου από την κρίση. Οι παρατηρητές ανέμεναν μεν μείωση, αλλά σε επίπεδο μισής ποσοστιαίας μονάδας, καθώς τη ίδια ώρα τρέχει και ο πληθωρισμός.

ΚΙΝΑ: Και η Κίνα μείωσε τα επιτόκια κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες.

ΙΑΠΩΝΙΑ: Ο Τάρο Άσο, ο νέος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, προτίθεται να συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο κορυφής της G8, εάν οι υπουργοί Οικονομικών του ΔΝΤ, δεν επιτύχουν συμφωνία για να λάβουν μέτρα σχετικά με την πιστωτική κρίση. Η Ιαπωνία θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα υπέρ της πραγματικής οικονομίας.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ, ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ, ΤΑΪΒΑΝ: Οι κεντρικές τράπεζες της Νότιας Κορέας, του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν “στρατεύονται” για να μειώσουν τα επιτόκιά τους.

ΕΥΡΩΠΗ

ΑΥΣΤΡΙΑ: Η Αυστρία ανήγγειλε επίσημα εγγύηση για όλες τις καταθέσεις των τραπεζών.

ΒΕΛΓΙΟ: Η βελγική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να εγγυηθεί τις καταθέσεις τραπεζών μέχρι 100.000 ευρώ από τα 80.000 ευρώ που ήταν αρχικά. Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Fortis, χρειάστηκε την επέμβαση των κυβερνήσεων του Βελγίου και της Ολλανδίας καθώς και την εξαγορά μεριδίου της από τη γαλλική BNP Paribas, για να παραμείνει ζωντανή.

ΔΑΝΙΑ: Το κοινοβούλιο του Βασιλείου της Δανίας, έχει εγκρίνει το σχέδιο της κυβέρνησης που δίνει απεριόριστη εγγύηση στις καταθέσεις ταμιευτηρίου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στεγαστικής πίστης, η Hypo Real Estate, απειλήθηκε με κατάρρευση. «Επέζησε» αφότου δέχτηκε ένεση ρευστότητας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΕΛΛΑΔΑ: Η ελληνική κυβέρνηση εγγυήθηκε τις καταθέσεις των πολιτών της, έως 100.000 ευρώ. Σε δεύτερο επίπεδο, όπως ανακοινώθηκε, υπάρχει εγγύηση του συνόλου των καταθέσεων στις τράπεζες. Όπως τονίστηκε, πρόκειται για μια «πολιτική δέσμευση», καθώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας αντέχει. Για την εγγύηση όμως του συνόλου των καταθέσεων, δεν αρκεί μια απλή πολιτική δέσμευση, αλλά είναι αναγκαία νομοθετική ρύθμιση, που δεν υπάρχει ακόμη.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Η ουγγρική κυβέρνηση εγγυάται τις καταθέσεις σε ύψος 13 εκατομμυρίων φιορινιών(το νόμισμα της Ουγγαρίας), που ισούται με 67.000 δολάρια.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Οι αρχές της νησιωτικής χώρας κρατικοποίησαν τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Kaupthing. Ο υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι η κίνηση έγινε για να προστατεύσει τις εσωτερικές καταθέσεις. Δύο άλλες μεγάλες τράπεζες, η Landsbanki και η Glitni, εθνικοποιήθηκαν. Ταυτόχρονα το Κοινοβούλιο της Ισλανδίας, πέρασε νομοθεσία «έκτακτης ανάγκης» που δίνει στην κυβέρνηση εκτεταμένες αρμοδιότητες, με τις οποίες υπαγορεύει τις κινήσεις του τραπεζικού συστήματος. Είναι δε, σε εξέλιξη σειρά διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για ένα μεγάλο δάνειο που θα στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Η Μόσχα έχει ήδη προσφέρει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ως δάνειο έκτακτης ανάγκης.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη κυβέρνηση που αποφάσισε να στηρίξει τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών της. Στις 30 Σεπτεμβρίου εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις, σε έξι μεγάλες τράπεζες για διάστημα δύο ετών. Αρχικά η κίνηση αυτή κατακρίθηκε από τους ευρωπαίους εταίρους, αλλά ακολούθως, η πρακτική αυτή υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες.

ΙΤΑΛΙΑ: Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, αν παραστεί ανάγκη, να αγοράσει όλες τις τράπεζες που κινδυνεύουν, απεμπολώντας το δικαίωμα ψήφου στα Διοικητικά Συμβούλια, σε μια προσπάθεια να εγγυηθεί τη σταθερότητα.

ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ: Η ολλανδική κυβέρνηση έχει πει ότι έχει διαθέσιμα 20 δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσει το οικονομικό τομέα από τους «ακραίους κλονισμούς», κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης. Οι Κάτω Χώρες έχουν τριπλασιάσει επίσης το ποσό των καταθέσεων που θα προστατεύσουν σε 100.000 ευρώ.

ΡΩΣΙΑ: Η Κάτω Δούμα, έχει περάσει έναν νόμο που δίνει 1,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (50 δισεκατομμύρια δολάρια) στη Δημόσια Τράπεζα Ανάπτυξης και Εξωτερικών Επενδύσεων, για να πληρώσει ή να ασφαλίσει τα δάνεια των ρωσικών τραπεζών. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ «έριξε» στην αγορά 950 δισεκατομμύρια ρούβλια ως μια μακροπρόθεσμη βοήθεια στις τράπεζες. Αλλά κυρίως τα δυο χρηματιστήρια της Ρωσίας έχουν αναστείλει τις συναλλαγές τους αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια της κρίσης για να αποφύγουν δραματικές απώλειες στην αξία τους.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, αύξησε στις 7 Οκτωβρίου την εγγύηση για τις τραπεζικές καταθέσεις, σε 100.000 ευρώ από 20.000 ευρώ. Η Ισπανία απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η κυβέρνηση αρχικά ανήγγειλε ένα σχέδιο σωτηρίας – στα αμερικανικά πρότυπα, ύψους 50 δισεκατομμυρίων στερλινών για τη στήριξη οκτώ (8) από τις μεγαλύτερες τράπεζες και στεγαστικές εταιρείες. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση θα λάβει μερίδιο μετοχών. Ένα ακόμη ιλιγγιώδες ποσό 450 δισεκατομμυρίων στερλινών θα παρασχεθεί για να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά χρήματος. Η ανακοίνωση ήρθε μετά από τις προβλέψεις ειδικά του Εμπορικού Επιμελητηρίου, ότι η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας είναι σε ύφεση. Μια ύφεση η οποία θα μπορούσε να αυξήσει την ανεργία σε 350.000 το 2009. Στις προθέσεις της Ντάουνιγκ Στριτ 10 είναι και η εθνικοποίηση τραπεζών για τις οποίες αναμένεται να υπάρξει σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ: Οι τιμές πετρελαίου πέφτουν λόγω των προβλέψεων για παγκόσμια  οικονομική ύφεση, η οποία σαφέστατα θα φέρει μειωμένη ζήτηση.

ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ

ΙΝΔΙΑ: Η Κεντρική Τράπεζα κινήθηκε άμεσα “ρίχνοντας” 600 δισεκατομμύρια ρουπίες (12,2 δις δολάρια) για να στηρίξει το τοπικό νόμισμα. Οι αναλυτές λένε ότι ο πληθωρισμός στην Ινδία, που κινείται με ρυθμούς 12%, περιορίζει το πεδίο δράσης της Κεντρικής Τράπεζας για να ρίξει τα επιτόκια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης