Τις πολιτικές διαστάσεις στο κουρδικό ζήτημα που προκαλεί αιμορραγία με την εξέγερση του ΡΚΚ στη ΝΑ Τουρκία, έρχονται να συμπληρώσουν οι συλλήψεις και προσαγωγές στον εισαγγελέα των δυο συμπροέδρων του ΗDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγ, αλλά και δέκα βουλευτών του κουρδικού πολιτικού κόμματος HDP –τρίτης πολιτικής δύναμης στην Εθνοσυνέλευση.

Ήδη ο εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκιση των δυο συμπροέδρων του HDP πράγμα που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό, από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και στο εξωτερικό με την Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, να εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τουρκική κυβέρνηση δικαιολόγησε την ενέργεια των εισαγγελικών αρχών με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού ότι «η προσαγωγή των βουλευτών βασίζεται στη συνταγματική αναθεώρηση του περασμένου Μαΐου που επέτρεψε την άρση της ασυλίας των βουλευτών εκείνων εναντίον των οποίων εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις».

Και «όπως είναι γνωστό» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση «όσοι δεν ανταποκριθούν σε κλήτευση του εισαγγελέα που ζητά την κατάθεσή τους σχετικά με έρευνες που διεξάγονται, παραβιάζουν τον νόμο και γίνεται προσαγωγή τους για να καταθέσουν».

HDP: «Μόνο το εκλογικό σώμα είναι αρμόδιο να μας ανακρίνει»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του κουρδικού κόμματος HDP δήλωσε ότι «οι συλλήψεις των βουλευτών είναι καθαρά πολιτική ενέργεια και προσπάθεια να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «μόνος αρμόδιοι να μας ανακρίνουν για τις πολιτικές δραστηριότητές μας είναι οι ψηφοφόροι που μας εξέλεξαν ως εκπροσώπους τους», ανακοίνωσε η κοινή υπεράσπιση που ορίσθηκε από τους συλληφθέντες βουλευτές.

Οι συμπρόεδροι του HDP Selahattin Demirtaş και Figen Yüksekdağ προσυπογράφουν την ανακοίνωση που διάβασαν στους δημοσιογράφους οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Ο εκπρόσωπος του HDP Ayhan Bilgen, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ο λόγος που οι βουλευτές δεν προσήλθαν στην ανάκριση ήταν πολιτική στάση η οποία αντικατοπτρίζει τις επικρίσεις τους για την μετα-πραξικοπηματική πολιτική ατμόσφαιρα». Για να προσθέσει: «Θέλαμε όλοι να καταλάβουν τι πολιτικές συνθήκες επικρατούν πλέον στη χώρα. Όσο για τα Μέσα που υποστήριξαν ότι επιδιώκαμε να αποφύγουν την παραπομπή διαπράττουν δυσφημιστική εκστρατεία».

Ανησυχεί η Ευρώπη



Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε την Τουρκία ότι «θα πρέπει να σεβαστεί τις δημοκρατικές αξίες στη μάχη εναντίον του εκτός νόμου ΡΚΚ». Την ίδια ώρα οι πρεσβευτής της ΕΕ, εξέτασαν το ενδεχόμενο να χειροτερεύσουν οι σχέσεις της Άγκυρασ με τις Βρυξέλες λόγω των συλλήψεων βουλευτών του HDP.
Με γραπτή δήλωσή τους η «υπουργός Εξωτερικών» της ΕΕ Federica Mogherini και ο επίτροπος Johannes Hahn χαρακτήριζαν τους συλληφθέντες βουλευτές «εκλεγμένους αξιόπιστους συνομιλητές».
Στη δήλωση αυτή τονίζεται πως η απόφαση του περασμένου Μαΐου, για την άρση ασυλίας περί των 130 δημοκρατικά εκλεγμένων βουλευτών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης προωθεί στα κοινοβουλευτικά πράγματα της Τουρκίας «μια ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση, ανάλογη με τα δρώμενα στα ΝΑ της χώρας τα οποία απαιτούν να βρεθεί πολιτική λύση».

Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβούλιου Μάρτιν Σουλτς, «οι συλλήψεις των βουλευτών είναι ένα ανατριχιαστικό σημάδια για τον πολιτικό πλουραλισμό στην Τουρκία».

Επίσης, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ στην Άγκυρα, σε έκτακτη σύνοδό τους στις 4 Νοεμβρίου υποστήριξαν πως οι συλλήψεις των βουλευτών του HDP «συνηγορεί στη χειροτέρευση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ».

Στη Γερμανία και τη Δανία, οι εκεί πρεσβευτές της Τουρκίας κλήθηκαν στα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών αυτών, για να δώσουν εξηγήσεις για τις συλλήψεις των βουλευτών του HDP.

Και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Steffen Seibert δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση συνομιλεί με τους Τούρκους εταίρους σε όλα τα επίπεδα για το ζήτημα που έχει προκύψει.
Οι συλλήψεις των βουλευτών, συνιστούν «σοβαρό ζήτημα ανησυχίας» για τη Γαλλία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Romain Nadal, ο ποίος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί «την εφαρμογή του νόμου και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της δημοκρατίας και των ελευθεριών του Τύπου».

«Να καταγγελθεί η συμφωνία από την Ευρώπη»

Κατά τα άλλα ο γερμανικός Tύπος ασχολεςίται με πολλά σχόλια για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αποφαίνεται ότι η χώρα δεν ανήκει ούτε στην ΕΕ, ούτε είναι μέλος μιας κοινότητας αξιών. «Η αποκαθήλωση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας εγείρουν την εντύπωση ότι το πραξικόπημα έχει γίνει πλέον εργαλείο για τον πρόεδρο Ερντογάν για να επιβάλει τους στόχους του, που δεν μπορούσε να το κάνει πριν», διαπιστώνει ο σχολιαστής.

«Ο Τούρκος πρόεδρος εργάζεται για ένα προεδρικό σύστημα με αυταρχικό χαρακτήρα, θέλει μια Τουρκία με ένα και μοναδικό κόμμα, ελεγχόμενη από έναν κατασταλτικό μηχανισμό ασφαλείας, κλασσικό παράδειγμα μιας χώρας που χρειάζεται τη συνεχή παρουσία εχθρών, διότι μόνο έτσι μπορεί να υπάρχει», επισημαίνει.

Η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου παρατηρεί τις εξελίξεις μέσα από τις διόπτρες του προσφυγικού και χαρακτηρίζει «φάρσα» την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας. «Το βασικό λάθος έγινε πέρυσι», σημειώνει. « Ήταν λάθος η αναβάθμιση του Ερντογάν σε σωτήρα της ΕΕ, που τροφοδότησε κάθε είδους φαντασιώσεις του. Με μια τουρκική δικτατορία δεν μπορεί να αρθούν οι θεωρήσεις, ούτε καν λόγος για ένταξη στην ΕΕ δεν μπορεί να γίνει. Εάν είναι αυτοί οι όροι για το deal στο προσφυγικό, τότε η συμφωνία πρέπει να καταγγελθεί, όχι από τον Ερντογάν, αλλά από την Ευρώπη».

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης