Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Με αμείωτους, αυξανόμενους και ιδιαίτερα σκληρούς αντιπολιτευτικούς τόνους, συνεχίζει την κριτική της, κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr ο Αντιπρόεδρος ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε: «Ο σεβασμός των θεσμών είναι βασική και απαράβατη αρχή της δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς και στην προκειμένη περίπτωση με τη δικαιοσύνη. Δεν είναι η περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών το μόνο παράδειγμα προσπάθειας της κυβέρνησης να παρέμβει στη δικαιοσύνη και να παρακάμψει τους θεσμούς. Ήταν ενδεικτικό όμως της αλαζονικής και αυταρχικής διάθεσης της κυβέρνησης. Με την επίσκεψή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε αυτή την ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης, η οποία, σε συνδυασμό με την οπισθοδρόμηση που έχουμε στο μέτωπο της οικονομίας, κάνει την όλη κατάσταση εξαιρετικά αρνητική».

Ο πρώην Υπουργός, σχολίασε ιδιαίτερα επικριτικά τις δηλώσεις της Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η επίθεση που έκανε η κ. Γεροβασίλη και η κυβέρνηση στη δικαιοσύνη, μετά την απόφαση του ΣτΕ, ήταν πρωτοφανής. Δεν υπάρχει προηγούμενο, τουλάχιστον στα χρονικά της μεταπολίτευσης, που κυβέρνηση να έχει αντιδράσει με αυτό τον τρόπο σε μια δικαστική απόφαση. Έχασαν εντελώς την ψυχραιμία τους και επιδόθηκαν σ’ ένα κρεσέντο λαϊκισμού και ανευθυνότητας». Σε σχετική ερώτηση, για το πώς σχολιάζει την κίνηση του κ. Τσίπρα, να προτείνει τον κ. Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του ΣτΕ και στη συνέχεια να έρθει η απόσυρση της υποψηφιότητας του δευτέρου από τη θέση αυτή, ήταν καταπέλτης κριτικής: «Η κυβέρνηση νόμιζε ότι έτσι θα στρίμωχνε τη ΝΔ, αλλά η κίνηση αυτή της γύρισε μπούμερανγκ. Αντί να στριμωχθεί η ΝΔ, τελικά στριμώχθηκε περαιτέρω η κυβέρνηση, με τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από τις δηλώσεις Γεροβασίλη και Παππά, μετά την απόφαση του ΣτΕ, μέχρι την πρόταση για Πολύδωρα η κυβέρνηση πέφτει από γκάφα σε γκάφα. Μην γελιόμαστε όμως.Το βασικό συμπέρασμα απ’ όλη αυτή την ιστορία είναι ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με αλαζονεία και ξιπασιά, νομίζοντας ότι μπορεί να παρακάμψει τους θεσμούς και να κάνει συνεχώς διάφορά τρικ για να ελέγξει τελικά τα κανάλια. Η έπαρσή της όμως της βγήκε ξινή. Με τον ίδιο αυτάρεσκο τρόπο είχε χειριστεί και το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, τότε που ο κ. Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών. Πίστευε, δηλαδή, ότι θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο με τις δικιές της δοξασίες».

Ο Βουλευτής ΝΔ, Β’ Αθηνών, εξήγησε γιατί η ΝΔ ζητάει αμείωτα εκλογές, απάντησε στο αν αισθάνονται δικαιωμένοι στη ΝΔ από την απόφαση του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για θέμα Παππά – Αρτεμίου και τις απαντήσεις που δόθηκαν μέχρι και σήμερα είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά, είπε χαρακτηριστικά: «Ούτε σοβαρή, ούτε πειστική είναι η απάντηση του κ. Παππά. Και αν κατάλαβα καλά, τον άδειασε και ο κ. Αρτεμίου. Μετά από μια υβριστική απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου την πρώτη μέρα των αποκαλύψεων, τόσο ο κ. Παππάς όσο και ο κ. Αρμεμίου επανέρχονται στο θέμα, δέκα μέρες αργότερα, και λένε αντιφατικά πράγματα μεταξύ τους. Περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Όλα τα άλλα είναι υποτίμηση της νοημοσύνης μας». Ο κ. Χατζηδάκης, μίλησε για ενδεχόμενο 4ο μνημόνιο, για το τι μπορεί να κάνει η ΝΔ, ως ενδεχόμενη αυριανή κυβέρνηση, ώστε να βελτιώσει ή να διορθώσει άμεσα από τα όσα «ως κακώς κείμενα» κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση, εξήγησε το πρόγραμμα που αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πρόσφατα παρουσίασε το κόμμα του και τέλος απαντώντας στο γιατί η ΝΔ ζητάει αμείωτα εκλογές, ήταν ιδιαίτερα αφοπλιστικός στην απάντησή του: «Ανεξάρτητα όμως από το αίτημα της ΝΔ, η κυβέρνηση θα πάει σε πρόωρες εκλογές, γιατί ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να γίνει Γιώργος Παπανδρέου Νο 2 και να εξαερωθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Χατζηδάκη στο zougla.gr

Ερ. Τι σηματοδότησε η συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απ. Ο σεβασμός των θεσμών είναι βασική και απαράβατη αρχή της δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς και στην προκειμένη περίπτωση με τη δικαιοσύνη. Δεν είναι η περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών το μόνο παράδειγμα προσπάθειας της κυβέρνησης να παρέμβει στη δικαιοσύνη και να παρακάμψει τους θεσμούς. Ήταν ενδεικτικό όμως της αλαζονικής και αυταρχικής διάθεσης της κυβέρνησης. Με την επίσκεψή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε αυτή την ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης, η οποία, σε συνδυασμό με την οπισθοδρόμηση που έχουμε στο μέτωπο της οικονομίας, κάνει την όλη κατάσταση εξαιρετικά αρνητική. Αυτός είναι και ο λόγος που, για μια ακόμα φορά, υπενθύμισε το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές, προκειμένου ο τόπος να κάνει μια καινούργια αρχή και να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Ερ. Πως χαρακτηρίζετε την επιλογή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα στη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ; (αυτή καθ΄αυτή για το πρόσωπο), που τελικά την απέσυρε;

Απ. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι έτσι θα στρίμωχνε τη ΝΔ, αλλά η κίνηση αυτή της γύρισε μπούμερανγκ. Αντί να στριμωχθεί η ΝΔ, τελικά στριμώχθηκε περαιτέρω η κυβέρνηση, με τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από τις δηλώσεις Γεροβασίλη και Παππά, μετά την απόφαση του ΣτΕ, μέχρι την πρόταση για Πολύδωρα η κυβέρνηση πέφτει από γκάφα σε γκάφα. Μην γελιόμαστε όμως.Το βασικό συμπέρασμα απ’ όλη αυτή την ιστορία είναι ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με αλαζονεία και ξιπασιά, νομίζοντας ότι μπορεί να παρακάμψει τους θεσμούς και να κάνει συνεχώς διάφορά τρικ για να ελέγξει τελικά τα κανάλια. Η έπαρσή της όμως της βγήκε ξινή. Με τον ίδιο αυτάρεσκο τρόπο είχε χειριστεί και το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, τότε που ο κ. Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών. Πίστευε, δηλαδή, ότι θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο με τις δικιές της δοξασίες. Και τότε το αποτέλεσμα βγήκε ξινό στην ίδια, βγήκε ξινό όμως, δυστυχώς, και σε όλους τους Έλληνες.

Ερ. Μετά τα πυρά που δέχθηκε η κα. Γεροβασίλη αναφορικά με την επικριτική δήλωσή της, για την απόφαση του ΣτΕ, απάντησε στις επικρίσεις αυτές λέγοντας ότι «να λέμε υποκριτικά ότι στηρίζουμε την δικαιοσύνη χωρίς να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις της ή να την κρίνουμε και να τις εφαρμόζουμε». Πως κρίνετε τη δήλωση της Κυβερνητικού Εκπροσώπου;

Απ. Η επίθεση που έκανε η κα. Γεροβασίλη και η κυβέρνηση στη δικαιοσύνη, μετά την απόφαση του ΣτΕ, ήταν πρωτοφανής. Δεν υπάρχει προηγούμενο, τουλάχιστον στα χρονικά της μεταπολίτευσης, που κυβέρνηση να έχει αντιδράσει με αυτό τον τρόπο σε μια δικαστική απόφαση. Έχασαν εντελώς την ψυχραιμία τους και επιδόθηκαν σ’ ένα κρεσέντο λαϊκισμού και ανευθυνότητας. Τουλάχιστον, μετά τη γενική κατακραυγή, φαίνεται να συνειδητοποίησαν το λάθος τους και μεταβάλλουν σταδιακά στάση. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τους τσιμπήσει πάλι κάποια μύγα!

Ερ. Η γνώμη σας για την απόφαση του ΣτΕ;

Απ. Δεν χρειαζόταν να έχεις νομικές γνώσεις για να καταλάβεις ότι ο νόμος Παππά ήταν αντισυνταγματικός. Το Σύνταγμα είναι πολύ ξεκάθαρο στο συγκεκριμένο θέμα και αναθέτει όλες τις αρμοδιότητες της αδειοδότησης των καναλιών στο ΕΣΡ. Γι’ αυτό και όλοι οι συνταγματολόγοι και τα κόμματα έλεγαν στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει. Αλλά εκείνη δεν άκουγε κανέναν κολλημένη με τις εμμονές της. Έτσι ταλαιπωρήθηκε, επί σχεδόν 1 χρόνο, η πολιτική ζωή, η κυβέρνηση έχασε εκατοντάδες εργατοωρές, που θα μπορούσε να διαθέσει για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, για να κάνει μια τρύπα στο νερό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χρειάζεται ρύθμιση και η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να συνδεθεί με μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Αντί να βάλλει γκολ όμως, έβαλε αυτογκόλ. Η κυβέρνηση δεν προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα, αλλά να ελέγξει τα κανάλια και τελικά την πάτησε.

Ερ. Η ΝΔ επιμένει σε απαντήσεις για τις σχέσεις Αρτεμίου με τη σημερινή κυβέρνηση. Ο κ. Παππάς απάντησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «πήγα στη Βενεζουέλα με τον Αρτεμίου για να διερευνήσει το ενδεχόμενο αγοράς προϊόντων για τα s/m». Σας καλύπτει η απάντηση αυτή;

Απ. Ούτε σοβαρή, ούτε πειστική είναι η απάντηση του κ. Παππά. Και αν κατάλαβα καλά, τον άδειασε και ο κ. Αρτεμίου. Μετά από μια υβριστική απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου την πρώτη μέρα των αποκαλύψεων, τόσο ο κ. Παππάς όσο και ο κ. Αρμεμίου επανέρχονται στο θέμα, δέκα μέρες αργότερα, και λένε αντιφατικά πράγματα μεταξύ τους. Εν πάση περιπτώσει, δεν πιστεύω ότι κανένας Έλληνας πολίτης θεωρεί ότι ο κ. Παππάς και ο κ. Αρτεμίου πήγαν στη Βενεζουέλα είτε να πουλήσουν αγροτικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ της χώρας αυτής είτε να αγοράσουν.

Περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Όλα τα άλλα είναι υποτίμηση της νοημοσύνης μας.

Ερ. Βλέπετε να οδηγούμαστε σε 4ο μνημόνιο κι ναι τι σημαίνει αυτό;

Απ. Ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά τα σενάρια το βασικό είναι ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Οι φόροι αυξάνονται αντί να μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ όπως είχε πει η κυβέρνηση, το ΕΚΑΣ περικόπτεται αντί να δοθεί η 13η σύνταξη σύμφωνα με όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, οι επιχειρήσεις κλείνουν το 2016 με πολύ εντονότερους ρυθμούς σε σχέση μ’ όλα τα προηγούμενα χρόνια βάσει των επίσημων στοιχείων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), οι εξαγωγές υποχωρούν. Ακόμα και στον τουρισμό είχαμε λιγότερα έσοδα κατά 8%. Το γεγονός ότι πέρυσι παραμείναμε τελικά στο ευρώ από μόνο του δεν αρκεί. Όσο έχουμε μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει για τους φόρους που βάζει, κλαίει για τις μεταρρυθμίσεις που κάνει και μετατρέπει την οικονομία μας σε οικονομία του «ου μπλέξεις» δεν πρόκειται να βρεθεί λύση. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται σχεδόν κανείς επενδυτής να δει σοβαρά την περίπτωση της Ελλάδας. Και χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται να δημιουργηθούν καινούργιες δουλειές που είναι και η βασική προϋπόθεση για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, για να αυξηθεί το οικογενειακό εισόδημα και για να αντιμετωπισθεί ακόμα και το ίδιο το πρόβλημα του ασφαλιστικού. Επενδύσεις και νέες δουλειές χρειάζεται η Ελλάδα, αλλά επενδύσεις και ΣΥΡΙΖΑ είναι έννοιες ασύμβατες.

Ερ. Γιατί το κόμμα σας ζητάει αμείωτα εκλογές;

Απ. Διότι πιστεύουμε ότι το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος για την απομάκρυνσή της. Διότι αντί να πάμε μπροστά πάμε πίσω. Διότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνα ιδεοληπτική και ανίκανη να διαχειριστεί τα προβλήματα του τόπου. Στην οικονομία μας έχει καταδικάσει σε στασιμοχρεωκοπία και δεν μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Αλλά και στους υπόλοιπους τομείς κυβερνητικής πολιτικής, στην παιδεία, στην υγεία, το προσφυγικό κ.ο.κ επιδεικνύει μεγάλο ερασιτεχνισμό και αναποτελεσματικότητα.

Ανεξάρτητα όμως από το αίτημα της ΝΔ, η κυβέρνηση θα πάει σε πρόωρες εκλογές, γιατί ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να γίνει Γιώργος Παπανδρέου Νο 2 και να εξαερωθεί.

Ερ. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το οικονομικό – επιχειρηματικό και κοινωνικό τοπίο, σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ, τι μπορείτε άμεσα να βελτιώστε ή να διορθώστε από τα όσα «ως κακώς κείμενα» κατηγορεί το κόμμα σας, τη σημερινή κυβέρνηση;

Απ. Στέκομαι, κυρίως, στην αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει αμέσως, εξαιτίας της πολιτικής αλλαγής που θα επέλθει. Αμέσως οι αγορές και οι επενδυτές θα πάρουν το μήνυμα ότι πλέον στην Ελλάδα υπάρχει μια κανονική, ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Που ξέρει να διαβάζει την πραγματικότητα στην Ευρώπη και την οικονομία, στηρίζει την επιχειρηματικότητα και επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πραγματικά φιλοεπενδυτικό κλίμα στη χώρα για νέες δουλειές και μεροκάματα στα νοικοκυριά. Κατά τα λοιπά δεν θα προχωρήσουμε με μαγικές συνταγές. Αυτό που λέμε είναι ότι θα ακολουθήσουμε τις πετυχημένες ευρωπαϊκές συνταγές, το δρόμο που στο κάτω-κάτω ακολούθησαν χώρες όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος για να βγουν από τα μνημόνια και να χαράξουν μια καινούργια πορεία.

Ερ. Πρόσφατα παρουσιάσατε την πρόταση της ΝΔ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να «κολλήσει» στην αντίρρηση των Θεσμών σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ;

Απ. Ασφαλώς μπορεί, διότι η πρόταση που παρουσίασε η ΝΔ ακολουθεί τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Γνωρίζουμε τις θέσεις των δανειστών στο θέμα αυτό – σας θυμίζω ότι το έχω χειριστεί ως υπουργός Ανάπτυξης. Ξέρετε, η ΝΔ με τις προτάσεις της δεν έρχεται να πει ότι η κυβέρνηση σαν δίνει 5 εμείς, οι καλοί, σας δίνουμε 7. Δεν μοιράζουμε σοκολατίτσες και καραμελίτσες. Η κυβέρνηση φαίνεται μπερδεμένη και σ’ αυτό το ζήτημα. Εμείς ερχόμαστενα προτείνουμε μια ρύθμιση που θα είναι γρήγορη, σφαιρική και κοινωνικά δίκαιη, με στόχο να εξουδετερώνουμε την ωρολογιακή βόμβα των κόκκινων δανείων και να απελευθερώνουμε ρευστότητα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δίνουμε λύση θετική και για τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές: τις Τράπεζες που εισπράττουν μέρος του δανείου, το Δημόσιο που μπορεί να εισπράξει αυτό που πράγματι θα μπορούσε να περιμένει και όχι τρελές προσαυξήσεις και πρόστιμα, αλλά και τους ίδιους τους οφειλέτες που μπορούν να κάνουν μια καινούρια αρχή. Και αυτό ξεχωρίζοντας την ήρα από το στάρι. Τους μπαταχτσήδες από τους συνεπείς πολίτες που δεν πρέπει να αισθάνονται τα κορόιδα της υποθέσεως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης