του Κώστα Ιερίδη
Η έλευση των θεσμών στην Αθήνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας σηματοδοτεί εξελίξεις σχετικά με τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, αλλά και με την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία. Έτσι, όπως θέλουν οι πληροφορίες, θα λάβει τέλος το σίριαλ που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου εξαγγέλλονται πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση των συναλλαγών με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, οι οποίες μένουν στον… αέρα.
Το πλαστικό χρήμα
Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, θα γίνονται δεκτές για τη δημιουργία αφορολόγητου όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω πλαστικού χρήματος.
Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, θα γίνονται δεκτές για τη δημιουργία αφορολόγητου όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω πλαστικού χρήματοςΜε τον τρόπο αυτόν, όλες οι επιχειρήσεις θα «πιεστούν» να εγκαταστήσουν POS, ενώ στο Υπουργείο Οικονομικών προσβλέπουν στη μείωση του «μαύρου» χρήματος. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα, όσο μεγαλύτερος είναι ο κατά κεφαλήν αριθμός καρτών, τόσο μικρότερη είναι η παραοικονομία. Η αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά 10% ετησίως επί τέσσερα συνεχή έτη μπορεί να μειώσει την παραοικονομία μέχρι πέντε εκατοστιαίες μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αποδείξεις θα πρέπει να αντιστοιχούν ως ποσοστό του εισοδήματος των φορολογουμένων. Έτσι, για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολόγητου που ισχύουν σήμερα (8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και άνω) θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους.
Για εισόδημα από 9.545 έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%, από 20.001 έως 40.000 ευρώ θα είναι 20%, ενώ για εισόδημα από 40.001 ευρώ και άνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.
Οικειοθελής αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων
Ταυτόχρονα με την ενίσχυση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα θα προωθηθεί η ενθάρρυνση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Έτσι, τα επικρατέστερα σενάρια αναφέρουν ότι ο φόρος για όσους αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματά τους στην εφορία θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60% ανάλογα με το ελεγκτικό στάδιο που βρίσκεται κάθε υπόθεση, ενώ θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα κεφάλαια αυτά.
Αναλυτικά ο συντελεστής θα διαμορφώνεται σε:
– 50% για όσους εμφανίσουν στην εφορία τα χρήματά τους χωρίς να έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα από τις φορολογικές αρχές, δηλαδή χωρίς να έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος
– 55% για όσους έχουν κρυφά εισοδήματα, αλλά για αυτούς έχει ξεκινήσει ο έλεγχος, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί.
– 60%, εάν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Διαβάστε επίσης: