Για την πιο «κρίσιμη καμπή» έκανε λόγο στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας να δουν όλοι την κατάσταση «χωρίς στρουθοκαμηλισμούς», κατά την έκφρασή του.
Με άλλα λόγια, «τα πιο δύσκολα είναι ήδη πίσω μας, ενώ εμφανίζονται θετικές προοπτικές. Η ευνοϊκή αλλαγή δεικτών δεν έχει φτάσει στην καθημερινότητα» , ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε: «Η σχέση με τους πολίτες δεν πάει καλά», και δη με εκείνα τα κοινωνικά στρώματα, που είχαν συμβάλει στην εκλογική νίκη.
Επιπλέον, ήταν επικριτικός και σε ένα άλλο σκέλος: Ότι καλλιεργήθηκαν «οδυνηρές προσδοκίες» πριν τον Ιανουάριο του 2015. Δεν έμεινε πάντως, στην κριτική μόνον, καθώς στη συνέχεια μίλησε για τα επιτεύγματα: «Καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα από ένα μικρό κόμμα».
Στην προσέγγισή του στο θέμα των συμμαχιών, ο Δ. Παπαδημούλης παρατήρησε πως «δεν χρειάζεται να δραπετεύσουμε», αντιθέτως αυτό που χρειάζεται είναι συμμαχίες, που είναι και η «άλφα-βήτα» της Αριστεράς και του αριστερού κινήματος.
Δανειζόμενος εξάλλου παραδείγματα από το εξωτερικό, ο ευρωβουλευτής μετέφερε την πεποίθησή του ότι «αρχίζει να αποδίδει η πολιτική συμμαχιών στην Ευρώπη», και κάλεσε «να την εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα».
Κατήγγειλε ταυτόχρονα τα κόμματα που διακρίνονται για την αντι-ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησή τους (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι). Παραλλήλως δήλωσε για τον ΣΥΡΙΖΑ πως υπάρχει ανάγκη για «ένα μαζικό και όχι φοβικό κόμμα, ένα κόμμα του 30 -35% και όχι του 4%».
Ζήτησε όμως και κάτι ακόμη: Να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέους ανθρώπους και ιδέες, κρατώντας αντιθέτως ερμητικά κλειστές τις πόρτες σε «λαμόγια».
Αναγκαία επίσης, σύμφωνα με τον ομιλητή, η λογοδοσία όλων προς τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «όλοι χρωστάμε στη συλλογικότητα αυτή». Κάνοντας ταυτόχρονα τη δική του ιστορική διαδρομή, σημείωσε πως «σταθερά πάντοτε υπερασπίστηκα την ηγεσία του κόμματος».
Κλείνοντας ζήτησε να επιδειχθεί μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή των προσώπων: χαρακτήρισε, έτσι, «λάθος» την επιλογή του Τάσου Κορωνάκη για τη θέση γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Αντιθέτως, πρόσθεσε, «η επιλογή να αντικαταστήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν πολύ σωστή».
Και, κλείνοντας, πρότεινε να καταβληθεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια αφού «αν εμείς δεν τα καταφέρουμε, η χώρα θα γυρίσει πίσω, η Αριστερά θα γυρίσει πίσω. Αλλά είμαι αισιόδοξος».