Όταν ο αμερικανικός στρατός κατοχής αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν, με πρόφαση την καταπολέμηση της αλ-Κάιντα και του Ταλιμπάν, πριν ακριβώς 15 χρόνια, ουδείς γνώριζε που θα καταλήξει η επιχείρηση αυτή.

Αποκλειστικός στόχος ήταν, όπως μετέδιδαν με έμφαση όλα τα ελεγχόμενα MME από τις ΗΠΑ, «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, 15 χρόνια αργότερα, ποια συμπεράσματα έχουν βγει; Το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν, εξακολουθούν να ελέγχουν οι Ταλιμπάν – πλην των μεγάλων πόλεων. Την θέση της αλ-Κάιντα, έχει πάρει μια άλλη «τρομοκρατική ομάδα» το «Ισλαμικό Χαλιφάτο», ή « Daeh» ή «Ισλαμικό Κράτος» όπως προτιμούν να αποκαλούν τα δυτικά Μέσα. Κυριαρχεί ιδιαίτερα στην περιοχή Hindu Kush, αλλά τζιχαντιστές πηγαινο-έρχονται και μέσω των μη επαρκώς φυλασσόμενων συνόρων με το Πακιστάν.

Ο Λοχίας των Αμερικάνων πεζοναυτών Noel Rodriguez, διμοιρίτης της Alpha Company, του πρώτου τάγματος του 7ου συντάγματος πεζοναυτών, επικοινωνεί με τη διοίκηση, καθώς βρίσκεται σε περιπολία στο Sangin, της επαρχίας Helmand του Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια προσπάθεια να προσεταιρισθούν τους πολίτες του Αφγανιστάν, τα στρατεύματα κατοχής, φρόντισαν να αποκατασταθεί η παραγωγή παπαρούνας (βασικού συστατικού για την παραγωγή της κοκαΐνης) –κάτι που είχε απαγορευθεί από τους Ταλιμπάν – για θρησκευτικούς λόγους.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα «Common Dreams», «η παραγωγή παπαρούνας οπίου στο Αφγανιστάν -χώρας υπό τον στρατιωτικό έλεγχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ- σύμφωνα με στοιχεία του 2013 αυξήθηκε κατά 36% την χρονιά εκείνη, ξεπερνώντας τους 5.500 τόνους σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Κάτι που ουδέποτε προηγουμένως είχε παρατηρηθεί στην χώρα αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ».

«Τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής όχι μόνον έκλειναν τα μάτια αλλά και προστατεύουν τους παραγωγούς παπαρούνας, για να «καθησυχάζουν τους χωρικούς αλλά και τους πολέμαρχους ώστε να μην αντιδρούν στην παρουσία τους» σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του γραφείου Εγκλήματος και Ναρκωτικών του ΟΗΕ.

Στην ιστοσελίδα “globalresearch.ca” δημοσιεύθηκε σειρά φωτογραφιών για να επιβεβαιώσει «του λόγου το αληθές».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης