Μεταξύ των συνταξιούχων διαδηλωτών που πνίγηκαν από τα δακρυγόνα βρέθηκε τη Δευτέρα και η κυρία Κατίνα Μανιταρά, η φωτογραφία της οποίας με την εφημερίδα στο πρόσωπο κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 84χρονη σήμερα συνταξιούχος έζησε τον πόλεμο του ’40 και τον Εμφύλιο, ως πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις. Γυναίκα σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κοριτσάκι ακόμα, στα 10 της, εκτέλεσε τις πρώτες της επικίνδυνες αποστολές μεταφέροντας μηνύματα κάτω από τη μύτη των Ιταλών καραμπινιέρων.

Στα 11 χρόνια της ήταν «Αετόπουλο» στη Φωκίδα, στα 14 μάρτυρας στον βασανισμό του πατέρα της από τους παρακρατικούς. Στα 15 γνώρισε τα πρώτα φριχτά βασανιστήρια. Τον Μάη του 1947, 15 χρόνων, εντάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Στις 28 Φλεβάρη 1948, στα 16 της, στη μάχη του Μακρύβαλτου, στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας, παίρνει μέρος ως γεμιστής στο οπλοπολυβόλο της ομάδας της.

Μέχρι το απόγευμα τροφοδοτεί με γεμιστήρες γεμάτες σφαίρες τον σκοπευτή, ώσπου ένα θραύσμα από ρουκέτα αεροπλάνου τη χτυπά στο κεφάλι. Από τότε το θραύσμα σφηνωμένο στο κεφάλι τη συνοδεύει μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα μέσα του Σεπτέμβρη 1948 επιλέχτηκε να παρακολουθήσει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ. Στα 17 της χρόνια βγάζει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ (30 Μάρτη 1949) και αποκτά τον βαθμό του ανθυπολοχαγού.

Η κα Κατίνα Μανιταρά έχει γράψει ένα βιβλίο που εξέδωσε ιδιωτικά σε ελάχιστα αντίτυπα και στο οποίο εξιστορεί στιγμές από την πορεία της δύσκολης αλλά ηρωικής ζωής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Μανιταρά εξιστορεί σε παλιότερη συνέντευξή της (Hμεροδρόμος) στιγμές της ζωής της.

Δείτε το βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης