Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Συνέντευξη παραχώρησε στο zougla.gr η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Βίκυ Ευταξά, πριν κλείσει τον πρώτο μήνα παρουσίας της, στη θέση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μίλησε, για την πολιτική «ανοιχτών θυρών» της ΝΔ, για τις ενέργειες της από την μέρα που ανέλαβε την Προεδρεία, τα προσωπικά της σχέδια, τις ιδιαιτερότητες της Θεσσαλονίκης και των ίδιων των Θεσσαλονικέων, για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και κυρίως για τον ίδιο τον Πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκης: «Η βάση του, είναι τελείως ουμανιστική. Τον λένε «τεχνοκράτη» αλλά δεν είναι τεχνοκράτης με την κλασική έννοια.

Γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα της επιστήμης του, είναι ένας πολιτικός που διαβάζει, κατέχει, έχει γνώσεις κι έχει και την αντίληψη αυτές τις γνώσεις να τις περνάει μέσα από μία επεξεργασία ώστε να μπορεί να τις επικοινωνήσει και στους άλλους. Πιστεύει πάρα πολύ στον άνθρωπο. Ένας από τους λόγους που είχα ίσως την καλύτερη πολιτική συνεργασία, όταν ήμουν αναπληρώτριά του, ήταν ακριβώς γιατί πιστεύει στους ανθρώπους, τους δίνει χώρο και τους δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης και πρωτοβουλιών αλλά και της προσωπικότητάς τους, μέσα από αυτές».

Η κα. Ευταξά είναι μία από τις πλέον δυναμικές γυναίκες στο χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης. Ανήκει και δραστηριοποιείται στη Νέα Δημοκρατία από τα φοιτητικά της χρόνια, είναι ελεύθερος επαγγελματίες Αρχιτέκτονας, είχε διατελέσει Περιφερειάρχης Ηπείρου και είναι μία από τις στενότατες συνεργάτιδες του Πρόεδρου, Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί η πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Ερ. Ποιες ήταν οι πρώτες ενέργειες σας, από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων σας;

Απ. Μπήκα κατ’ ευθείαν στα βαθιά. Πάρα μα πάρα πολύ δουλειά. Δεν πρόλαβα τίποτε άλλο να δω, παρά μόνον δουλειά. Δε συμφωνώ με τον όρο «μηχανισμός» και αναφέρομαι στον κομματικό μηχανισμό. Είναι κάτι το απρόσωπο και περισσότερο αριστερή λέξη. Θεωρεί τους ανθρώπους κομμάτι μιας μηχανής. Εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα κόμμα ου να έχει δομές και κοινωνικές συμμαχίες. Εγώ μιλάω περισσότερο για κομματική δομή σ’ ένα όσο το δυνατόν καλύτερα θεσμοθετημένο περιβάλλον, ο οποίος δε θα είναι «σωλήνας», όπως χρησιμοποιούνταν παλιά η έκφραση «κομματικός σωλήνας». Σωλήνας είναι μία στενωπός, είναι ένα καλούπι. Αυτή τη στιγμή αναζητούμε εκείνες τις δομές, εκείνους τους ανθρώπους που δε θα μπούνε σ’ ένα καλούπι, αλλά θα εκφράσουμε πιο συντεταγμένα, αυτό το οποίο θέλει η κοινωνία. Η κοινωνία θέλει να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα και να προχωρήσει μπροστά και ο καθένας μας προσωπικά. Αυτό το πράγμα δε μπορεί να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε η αριστερά. Η αριστερά, μπορεί να έχει πάρα πολύ ωραίες ιδέες, μπορεί να φαίνεται πως έχει πάρα πολλά όνειρα ή ν΄ ακούγονται ωραία … γιατί ακριβώς δεν έχουν «περάσει» μέσα από την πραγματικότητα. Όποτε η αριστερά πέρασε μέσα από κυβέρνηση ή μέσα από την πραγματικότητα –ιστορικά το λέω- δεν τα κατάφερε.

Ερ. Θα επιστρέψει ο κόσμος της Θεσσαλονίκης στη ΝΔ, καθώς μιλάμε για το άλλοτε «προπύργιο» του κόμματός σας;

Απ. Η Θεσσαλονίκη έχει την ιδιαιτερότητα να έχει ένα αστικό περιβάλλον στην Ά’ περιφέρεια του νομού και αγροτικό περιβάλλον στην Β’ περιφέρεια. Έχει και ημιαστικά περιβάλλοντα. Όντως έχει μία ιδιαιτερότητα. Η αλλαγή στην έκφραση των Θεσσαλονικέων – των κατοίκων της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης- έχει να κάνει ίσως με μία αγανάκτηση και με μία αίσθηση προδοσίας από αυτό που στήριζαν πάντα. Ίσως έχει και μία μικρή πολιτική εκδικητικότητα απλά έτυχε να εκφραστεί την πιο λάθος στιγμή. Οι Θεσσαλονικείς πρέπει να καταλάβουνε – απαιτείται ψυχραιμία για να το καταλάβουμε αυτό- πως αν έκανα υπομονή τον Ιανουάριο του 2014, σε δύο μήνες θα είχαμε βγει από το μνημόνιο. Τώρα, πιστεύω πως τώρα έχουμε ήδη καταλάβει πως οι ελπίδες που εναποθέσαν στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον χαθεί. Έχουν καταλάβει πως πάμε πίσω πολλά χρόνια αν συνεχιστεί αυτή η διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα κι από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πως τίθεται ένα ζήτημα κινήτρων για τη διαχείριση των πραγμάτων στα ΜΜΕ, κάτι που μας κάνει αρκετά καχύποπτους πλέον και για ζητήματα δημοκρατίας.

Όπως πάλι συνάγουμε από τις απαντήσεις του στην Έκθεση, το «πως» προσπάθησε ο Πρωθυπουργός να ποδηγετήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μιλάμε πλέον για παρέμβαση «και» στους δύο μεγαλύτερους πυλώνες της δημοκρατίας. Μιλάμε, αρχικά, για ένα κλίμα που αρχίζει τόσο από τους θεσμούς της πυλώνες της δημοκρατίας και επεκτείνεται σε ολόκληρη την κοινωνία με τις ιδεοληψίες Φίλη και με όλα αυτά που βλέπουμε κυρίως στην παιδεία. Προσπαθούν ν’ αλλάξουν την κουλτούρα ενός ολόκληρου λαού. Νομίζω πως πλέον οι Θεσσαλονικείς αυτό το βλέπουν, το καταλαβαίνουν και το διαισθάνονται. Γιατί οι Θεσσαλονικείς μάλλον είναι μία κοινωνία, που πολλοί θα την έλεγαν «συντηρητική».

Εγώ όμως, θα την έλεγα πως έχοντας μία παράδοση, κάθε άλλο παρά συντηρητική. Η Θεσσαλονίκη ήταν μεταπρατική και πολυπολιτισμική πόλη, άρα δεν ήταν τόσο συντηρητική όσο τη λένε. Αλλά όντας πάντα στην παραμεθόριο και στις εσχατιές είτε του ελληνικού έθνους είτε του ελληνικού κράτους, νομίζω πως πάνω σε αυτή τη βάση έχει τοποθετήσει πολύ σωστά το αξιακό της σύστημα. Έχει και μία σταθερότητα σ’ αυτό τα αξιακό της σύστημα. Και γνωρίζω πολύ καλά πως αν πειράξει κάποιος αυτό το αξιακό σύστημα του Θεσσαλονικιού όσο και να δοκιμάζει καινούρια πράγματα, έχει τις προσλαμβάνουσες εκείνες και την κουλτούρα να αποδίδει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».

Άρα πιστεύω, πως με τη βοήθεια των Θεσσαλονικέων, με την ψυχραιμία τους, τη λογική τους και το αξιακό τους σύστημα θα μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε τα ποσοτικά δεδομένα. Με την αλλαγή αυτών θα έχουμε κατά συνέπεια και διαφορά και στα ποιοτικά δεδομένα. Η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ερ. Το κόμμα της ΝΔ δεν έδωσε στον κόσμο να καταλάβει ποια ήταν η πραγματική εικόνα. Κλειστά μάτια και κλειστά αφτιά. Κλειστές πόρτες. Θα το αλλάξτε;

Απ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που θέλει να κάνει πολιτική «ανοιχτών θυρών» Κι εγώ, η ίδια, αυτήν την εντολή έχω πάρει. Εννοείται πως το κόμμα θα πρέπει ν’ ανοίξει σ’ ολόκληρη την κοινωνία και να λειτουργεί διαδραστικά με την κοινωνία. Όντως κάποια στιγμή μπορεί κάποια στιγμή, μπορεί τα αντανακλαστικά που μπορεί να έχει ένα κεντροδεξιό κόμμα, να ήταν λίγο «πεσμένα». Εννοώ πως ένα κεντροδεξιό κόμμα είναι κατά βάση και κυρίως ανοιχτό. Πιστεύει στην ανοιχτή κοινωνία, πιστεύει στην έκφραση του καθενός. Άλλωστε, το δικό μας το κόμμα στη δεκαετία του ’80 μίλησε πρώτο –λόγω και της ΕΟΚ τότε, Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα- για την κοινωνία των πολιτών. Δε θα μας διδάξει η αριστερά «την κοινωνία των πολιτών». Δε θα μας διδάξει η αριστερά το τι είναι εθελοντισμός. Αυτές οι ιδέες, αυτές οι αξίες, αυτές οι δομές, αυτοί οι θεσμοί βγήκαν από τα σπλάχνα της κεντροδεξιάς παράταξης. Επομένως, μπορούμε να τα εκφράσουμε πολύ καλύτερα. Ακόμα κι όταν περνάμε περιόδους, πιο «αμήχανες», με λιγότερη κινητικότητα κι αν θέλετε ακόμα κι εκείνες τις περιόδους κατά τις οποίες η επικαιρότητα «δε βοηθάει», σου δημιουργεί κάποια αντανακλαστικά και κάποιες φοβίες. Για παράδειγμα, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν, πάρα πολλά είναι τα στελέχη – από βουλευτές μέχρι στελέχη- που είχαν μία μεγάλη φοβία να υποστηρίξουν και να εξηγήσουν τα μέτρα που πάρθηκαν το 2013 και το 2014. Και αναφέρομαι κυρίως σ’ αυτές τις χρονιές που η Νέα Δημοκρατία είχε τη διακυβέρνηση του τόπου, μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Κάποια στιγμή θα συζητήσουμε και γι’ αυτό το θέμα. Έχουμε να πούμε πάρα πολλά. Όπως και τότε έτσι και τώρα, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να επικοινωνεί καλύτερα το ιδεολογικό και πολιτικό της στίγμα. Εμείς θα κάνουμε ως Διοικούσα αυτή την προσπάθεια, με εντονότερες παρεμβάσεις στην πόλη. Ήδη μέσα σ’ αυτές τις τρεις εβδομάδες έχουμε κάνει μία παρέμβαση για τον ΟΑΣΘ, έρχονται κι άλλες. Ωστόσο, τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση θα την δώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος μας κι από κει και πέρα είναι στο χέρι μας, να το κατανοήσουμε καλύτερα και να το επικοινωνήσουμε σωστά προς την κοινωνία.

Ερ. Από την προσωπική γνωριμία και τη συνεργασία που έχετε όλα αυτά τα χρόνια με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορείτε να μας τον σκιαγραφήσετε ως προσωπικότητα; Ποιος είναι ο άνθρωπος;

Απ. Θα μιλήσω με προσωπικές προσλαμβάνουσες. Τον στήριξα κιόλας με την υπογραφή μου, για την υποψηφιότητα της αρχηγίας στη ΝΔ και κάθε φορά που διαβάζω άρθρα του, τον παρακολουθώ στις συνεντεύξεις, τον βλέπω στην τηλεόραση, συνομιλώ μαζί του, κρίνω πως καθημερινά όλο και περισσότερο δικαιώνομαι για την επιλογή μου. Αυτό εξάλλου φαίνεται σήμερα κι από το 90% της αποδοχής που έχει με βάση και τις δημοσκοπήσεις. Ένα βασικό του χαρακτηριστικό είναι πως μπορεί συγχρόνως να είναι οραματιστής και ρεαλιστής, με την έννοια που το τοποθετεί ο Γιανναράς ό,τι δε χρειάζεται ένα όραμα να είναι πάντα μία ουτοπία. Πιστεύω πως μ’ αυτή την έννοια είναι και οραματιστής έχει ξεκάθαρη άποψη την οποία εξέφρασε από τη στιγμή που έγινε βουλευτής και μετά. Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία έχει τοποθετηθεί από το 2004 και μετά και θα το δείτε στις παρεμβάσεις του- έτσι κι αλλιώς- . Η βάση του, είναι τελείως ουμανιστική. Τον λένε «τεχνοκράτη» αλλά δεν είναι τεχνοκράτης με την κλασική έννοια. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα της επιστήμης του, είναι ένας πολιτικός που διαβάζει, κατέχει, έχει γνώσεις κι έχει και την αντίληψη αυτές τις γνώσεις να τις περνάει μέσα από μία επεξεργασία ώστε να μπορεί να τις επικοινωνήσει και στους άλλους. Πιστεύει πάρα πολύ στον άνθρωπο. Ένας από τους λόγους που είχα ίσως την καλύτερη πολιτική συνεργασία, όταν ήμουν αναπληρώτριά του, ήταν ακριβώς γιατί πιστεύει στους ανθρώπους, τους δίνει χώρο και τους δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης και πρωτοβουλιών αλλά και της προσωπικότητάς τους, μέσα από αυτές.

Ερ. Κάτι που ταιριάζει και με τον δικό σας χαρακτήρα

Απ. Ακριβώς. Επειδή μου έδωσε κι εμένα «αέρα ν’ αναπνεύσω» το ίδιο ισχύει και για μένα. Δεν είχε κανένα πρόβλημα, αναφορικά με το γεγονός πως είμαι γυναίκα. Το αντίθετο μάλιστα. Δήλωσε και ευθέως στο συνέδριο μας πως χρειάζονται περισσότερο γυναίκες. Ο ίδιος έχει μεγαλώσει με πολλές γυναίκες μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον και επομένως είναι γνώστης – θα έλεγα χαριτολογώντας- και της ψυχολογίας των γυναικών. Σε τελική ανάλυση ο ίδιος εκτιμάει ιδιαίτερα τον ίδιο τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος δεν έχει «φύλο». Και εκτιμάει ιδιαίτερα που έχουν οι γυναίκες, όπως είναι η έντονη διαίσθησή τους, πως μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα συγχρόνως. Πως ενίοτε μπορεί να είναι στη διαχείριση πολύ πιο αποτελεσματικές. Και νομίζω πως το έχει αποδείξει έμπρακτα και με τις τοποθετήσεις που έχει κάνει μέσα στο κόμμα, στις γραμματείες και γενικά στα όργανα της ΝΔ και φυσικά με την τοποθέτηση τη δική μου, στην Προεδρεία της Διοικούσας Επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης. Αναφορικά με τα προσωπικά μου σχέδια, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Είμαι εδώ στη θέση που είμαι. Πάντως ξεκαθαρίζω πως δεν σκοπεύω να περάσω στη νομοθετική εξουσία, παρά τα όσα γράφονται.

Πως σχολιάζετε την παρουσία του πρωθυπουργού στην 81η ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη;

Απ. Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε κάτι ουσιαστικό. Και, προφανώς γι’ αυτό, ωραιοποιήθηκαν και κολακεύτηκαν κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας και των παραγωγικών τάξεων, «πως εμείς είμαστε μαζί σας…, θα σας βοηθήσουμε…» – από τη μία κι από την άλλη, φορολογία, κυνήγημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εξαθλίωση των συνταξιούχων. Σ’ εκείνο που θέλω να σταθώ –θα μιλήσω ως μηχανικός- είναι στα εγκαίνια εκείνων των έργων που δεν έγιναν. Αναφέρομαι στον κόμβο της Ευκαρπίας. Έγιναν τα εγκαίνια αλλά ο κόμβος θα παραδοθεί την προσεχή Τρίτη. Και μάλιστα, θα παραδοθεί μόνον το 1/3 από το συνολικό έργο.

Ωστόσο έπρεπε να γίνουν «εγκαίνια» από τον κ. Σπίρτζη μπας και μάθουν και οι υπόλοιποι Έλληνες οι οποίοι δε ζουν στη Θεσσαλονίκη ή ακόμα και οι Θεσσαλονικείς που «ζουν στην παραπέρα γειτονιά», πως αυτή η κυβέρνηση εγκαινιάζει έργα. Φυσικά πρόκειται για ένα έργο του οποίου δεν έχει την πατρότητα καθώς το είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ και το εκτελεί η Εγνατία Οδός και το προχωράει πολύ καλά.

Καταλάβαμε όλοι, πως σε όποιες Διεθνείς Εκθέσεις έρθει ένας πρωθυπουργός της «αριστεράς και της προόδου» εκτός από παραμύθια μπορεί να έχει και θεατρικά δρώμενα. Θα μπορούσα λοιπόν να πω πως ένα τέτοιο σκηνοθετημένο θεατρικό δρώμενο είναι τα εγκαίνια ενός δρόμου, που θα παραδοθεί προς χρήση, στις επόμενες ημέρες. Δεν παραδόθηκε τουλάχιστον στο μεγαλύτερο τμήμα του, σαν να ήταν ήδη τελειωμένος. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο κ. Σπίρτζης είναι ο νέος Μπιρσίμ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης