Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, συναντώνται την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου να θέλουν να επεξεργαστούν τις προτάσεις που αφορούν στη δική τους οπτική για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οι πολιτικές του.
Επί τάπητος στην ατζέντα της Συνόδου η εξωτερική πολιτική της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανεργίας και το προσφυγικόΣτόχος της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. που συγκαλεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές: «η ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού ώστε οι ευρωμεσογειακές χώρες να ενδυναμώσουν την παρέμβαση τους στην ευρωπαϊκή ατζέντα και να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους σε αυτήν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις είναι οι βασικοί άξονες που θα αποτελέσουν την θεματολογία της συζήτησης:
α) Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, με έμφαση στην περιφερειακή ασφάλεια και την ειρήνη.
β) Ανάπτυξη με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προσέλκυση επενδύσεων.
γ) Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.
Οι εργασίες της συνόδου θα αρχίσουν το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συζήτηση των ηγετών να διαρθρώνεται σε δύο γύρους. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των αρχηγών, στην οποία θα συμμετέχουν και συνεργάτες τους. Μετά την οικογενειακή φωτογραφία η συζήτηση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο γεύματος εργασίας αποκλειστικά ανάμεσα στους αρχηγούς και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των ηγετών.
Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά και το Brexit, και μόλις μια εβδομάδα πριν από την άτυπη σύνοδο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, στην Μπρατισλάβα, που συνέρχεται με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης. Ήδη με παρέμβασή του από τη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής, ο Αλέξης Τσίπρας -ενόψει και της συνόδου στη Μπρατισλάβα- είχε τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρξει κοινή στάση στην κατεύθυνση της επιδίωξης να ενισχυθούν τα υπάρχοντα αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία, «μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια».
Τηλεφωνική επικοινωνία Ραχόι – Τσίπρα
Στη σύνοδο θα παραστούν (εκτός του Ισπανού εκπροσώπου) ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, François Hollande, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Antonio Costa.Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας ενημέρωσε το πρωί του Σαββάτου τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η παρουσία του στην Αθήνα στην Σύνοδο των Μεσογειακών Ευρωπαϊκών Χωρών, δεν είναι εφικτή, καθώς μετά τις εξελίξεις στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο χαρακτήρας της κυβέρνησής του παραμένει υπηρεσιακός.
Ταυτόχρονα, επανέλαβε στον Αλέξη Τσίπρα τη στήριξή του στη διοργάνωση. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο η Ισπανία, από υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισπανικής Κυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την σημασία που έχει η παρουσία της Ισπανίας στην σύνοδο της 9ης Σεπτεμβρίου, με δεδομένη την κρισιμότητα των ζητημάτων που θα συζητηθούν σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και της περιοχής της Μεσογείου.