Να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά βήματα αποφάσισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, προαναγγέλοντας στο δελτίο του ALTER και στον Νίκο Χατζηνικολάου, νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα στο καλοκαίρι, σχετικά με τη χρήση της κρυφής κάμερας, όταν πρόκειται για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Τα Αμερικανικά NBC, ABC, CNN και φυσικά το Βρετανικό BBC αποτελούν τις ναυαρχίδες της παγκόσμιας ενημέρωσης, αλλά και της κρυφής κάμερας. Η Αμερική κατέχει τα πρωτεία στη χρήση κρυφής κάμερας, με τις περισσότερες πολιτείες της να την επιτρέπουν, με νομοθετικές πτυχές που διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία. Τα βρετανικά δικαστήρια δέχονται τις κρυφές κάμερες όταν προέχει το δημόσιο συμφέρον και το ευρωπαϊκό δικαστήριο έχει αθωώσει δημοσιογράφους για τον ίδιο λόγο.
«Το να ζητάς την απαγόρευση των κρυφών καμερών στη δημοσιογραφία είναι σαν να ζητάς την απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, επειδή κάποιοι οδηγοί ξεπερνούν το όριο ταχύτητας» λέει ο σκηνοθέτης της πιο επιτυχημένης δημοσιογραφικής εκπομπής της Βουλγαρίας.
Ο Γάλλος δημοσιογράφος Laurent Richard ταξίδεψε με Γαλλικές και Αμερικάνικες αερογραμμές έχοντας (απενεργοποιημένα) εκρηκτικά ίδια με αυτά που χρησιμοποίησαν οι αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου και απέδειξε ότι τα απροσπέλαστα μέτρα ασφαλείας ήταν διάτρητα, με αποτέλεσμα ύστερα από την προβολή του ρεπορτάζ τα μέτρα να γίνουν ασφαλέστερα και αυστηρότερα. Ποιος θα υποψιαζόταν ότι στην Κίνα ανθεί στο παράνομο εμπόριο οργάνων από εκτελέσεις κρατουμένων (που αποτελεί το επίσημο «σπορ» της), αν δεν υπήρχαν οι κρυφές κάμερες του BBC για να το δούμε;
Αν οι ρεπόρτερ της εκπομπής «Πανόραμα» δεν είχαν καταγράψει με κρυφή κάμερα τον πρόεδρο της βουλγαρικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, Ιβάν Σλάβκοβ να δηλώνει πρόθυμος να πουλήσει την ψήφο του στη ΔΟΕ υπέρ της υποψηφιότητας του Λονδίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, όλοι θα πίστευαν ότι πρόκειται για έναν έντιμο άνθρωπο που θα ψήφιζε με βάση άλλα κριτήρια. Εν τέλει όμως ο Ιβάν Σλάβκοβ δεν ψήφισε καθόλου, αφού μόλις έπαιξε η εκπομπή με τίτλο «Αγοράζοντας τους Αγώνες» αποπέμφθηκε άμεσα από τον Ζακ Ρογκ. Παρόλα αυτά η δικαιοσύνη της Βουλγαρίας προχώρησε σε δίωξη όχι κατά του Σλάβκοβ, αλλά κατά του δημοσιογράφου του BBC, καθώς η χρήση κρυφής κάμερας στη Βουλγαρία αποτελεί ποινικό αδίκημα, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή για τον ασφυκτικά αυστηρό κώδικα δεοντολογίας που ισχύει για τα βουλγαρικά ΜΜΕ.
Αν και το BBC χρησιμοποιεί την κρυφή κάμερα τηρώντας κατά γράμμα τον αυστηρό δημοσιογραφικό του κώδικα, σε κάποιες περιπτώσεις που καταδικάστηκε στα Βρετανικά δικαστήρια, δικαιώθηκε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.