Τα ερείπια του Αματρίτσε και του Ακκούμολι αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκαν δημόσια και ιδιωτικά κτήρια στους δύο δήμους της Ιταλίας, που ανήκουν στη «Ζώνη 1», δηλαδή στην περιοχή με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα της χώρας.
Μαρτυρούν τον κίνδυνο τον οποίο διέτρεχαν για χρόνια τα παιδιά του σχολείου «Ρόμολο Καπράνικα», οι υπάλληλοι του δημαρχείου του Αματρίτσε και οι ασθενείς του νοσοκομείου «Φραντσέσκο Γκριφόνι», που εδώ και επτά χρόνια αποτελούσε τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία.
Από το 2009 και τον σεισμό της Άκουιλα είχαν εγκριθεί τα κρατικά κονδύλια για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο νοσοκομείο, που είχε υποστεί και τότε ζημιές.
Τα κονδύλια όμως «κόλλησαν» στη γραφειοκρατία και από εκεί θα ξεκινήσει η έρευνα των εισαγγελέων του Ριέτι.
Το πάρτι της διαφθοράς ωστόσο είχε αρχίσει από το 2008, όταν η Νομαρχία του Λάτσιο διέθεσε περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση των μικρών κέντρων υγείας της αρμοδιότητάς της.
Τότε φτιάχτηκε ένας φάκελος για το νοσοκομείο του Αματρίτσε, με στόχο την απορρόφηση περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για την επιδιόρθωση των ασανσέρ και την αναβάθμιση των μέτρων πυροπροστασίας του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Ο φάκελος πήρε έγκριση, αλλά στις 6 Απριλίου ο σεισμός της Άκουιλα άλλαξε τις προτεραιότητες.
Το νοσοκομείο του Αματρίτσε δεν γκρεμίστηκε, αλλά υπέστη μεγάλες καταστροφές και η έκθεση των επιθεωρητών έκρινε ότι το κτήριο χρειάζεται επειγόντως επισκευές, γιατί αποτελεί κίνδυνο για ασθενείς και εργαζομένους.
Περνά ένας χρόνος χωρίς να γίνει τίποτα και το 2010 η Νομαρχία του Λάτσιο αποφασίζει να αποσύρει τα χρήματα που είχε «ελευθερώσει» για το νοσοκομείο.
Από το 2012 παράγοντες της νομαρχίας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να φτιαχτεί το νοσοκομείο, μιας και δεν εξυπηρετεί αρκετό κόσμο (μόνο 15 κλίνες), αλλά προσκρούουν στη σθεναρή αντίσταση του δημάρχου του Αματρίτσε, που έχει ως αποτέλεσμα να μην προχωρούν τα έργα, αλλά και να μην κλείνει το νοσοκομείο, που λειτουργούσε μέχρι τον σεισμό της 24ης του Αυγούστου.
Διαβάστε επίσης: Εκατόμβη νεκρών